Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Messziről jöttek

Valószínűleg köztük sincs több bűnöző hajlamú ember, mint a helyi populációban.

Az elmúlt egy-két hét a „menekültügy" jegyében telt a megyében (is), szinte nem volt olyan nap, hogy ne jött volna új hír a megyénkbe érkező, azon átutazó vagy ideiglenesen itt élő idegenekről. Negatív reakciókból nem volt hiány, kezdve ott, hogy édesanyák panaszkodtak a gyermekeiket grimaszokkal ijesztgető, „rosszarcú" feketékről, addig, hogy felháborodott utasok morogtak, amiért nem lehetett elférni a győri pályaudvaron a vonatról leszállított menekültek miatt.

Nem vagyok a távoli kultúrák szakértője, de valószínűleg köztük sincs több közveszélyes, bűnöző hajlamú ember, mint a helyi populációban. Én személy szerint annyi suttyót látok nap mint nap a környezetemben, hogy nem azért aggódnék, hogy a modortalan bunkó, aki rákacsint a lányomra, fekete. Köztük is van jó ember, rossz ember – igen, nyilván bűnöző hajlamú is –, ahogy mindenhol. Az egyetlen, ami számít, hogy valaki hajlandó-e elfogadni egy adott ország szabályait, törvényeit, vagy nem – bőrszínre és származásra való tekintet nélkül. Sajnos előbbire sokan az itt született magyarok közül sem képesek.

A városban grasszáló vagy a hírekben szereplő menekülteket nézve néha eszembe jut, kik lehetnek ők. És örülök, hogy soha nem kell megtudnom, milyen érzés kényszerűen, egyetlen sporttáskába csomagolva az életemet hátrahagyni a hazámat, a családomat. Az életemet félteni a vallásom vagy a faji hovatartozásom miatt, a gyermekemért rettegni, hogy tízévesen férjhez adják vagy áldozatul esik az évek óta tartó polgárháborúnak. Nyomorba süllyedt falvak földjein kaparni a megélhetésért, a leghalványabb remény nélkül, hogy egyszer majd jobb lesz.

Mert ilyenek is vannak a müncheni vonaton és a vámosszabadi menekülttáborban egyaránt. Az, hogy a világ sokszor nem tud mit kezdeni velük, nem az ő hibájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büfé és ruhatár

A boksz-politika szakosokkal is adódhatnak gondok. Tovább olvasom