Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

MAGYAR kártya

Igazi magyarokat a magyar kártyára! A Magyar Snapszerszövetség, e tekintélyes civil szervezet ezt a feladatot adta mára.

Valóban joggal vetődhet fel a harmadik durtmars után, hogy miért svájci, s nem magyar hősök a kártya szereplői. Fájó kimondani és leírni, de erre a történelem már választ adott a snapszerszövetséget bőven megelőzve: a lapokon azért szerepelnek Schiller „Tell Vilmos" drámájának szereplői, mert egy pesti (igen: magyar) kártyafestő az 1848-as forradalom előtt így akarta kifejezni a Habsburgokkal szembeni ellenszenvét. Puff.
Ez nem jelenti azt, hogy a történelem ne termelt volna már elég hőst számunkra; olyanokat is, akik majd csak most kerülnek be a friss kiadású történelemkönyvekbe, vagy akiket hamarosan újratemetnek. Mégsem kell nagyon győzködni, hogy belássam: az új kártya csak akkor lesz sikeres, ha a snapszerszövetséggel együtt az aktuális közhangulatra hallgatunk.

Na ki legyen Harras Rudolf, alias makk alsó? Kin legyen a stüszi sapka, hogy levadássza a zsákmányt? Ki a szív ász? Segítsünk a snapszerszövetségnek, hogy magyarrá váljon az, amiről már el is felejtettük, hogy magyar lehetne!

A közhangulatra, a parlamenti erőviszonyokra, s nem utolsósorban a snapszer 66-os szabályra hallgatva tehát úgy tudunk egy igazságoshoz közeli paklit összeállítani, ha a kétharmados erőfölényt itt is figyelembe vesszük. Nem kell nagyon erőlködni, hogy a lánglelkű és tántoríthatatlan forradalmár, Tell Vilmos új arcát megtaláljuk Matolcsy Györgyében. A tűz mellett melegedő, biztonságot sugárzó makk ászunk Pintér Sándor, a tavaszt szimbolizáló szív ász pedig Selmeczi Gabriella. Hogy választ adjak az imént feltett kérdésre: Lázár János lehet egyedül Stüszi vadász; az aratás közben megpihenő ifjú, a sokszor győztes tök ász pedig Szijjártó Péter. Geszler Hermann, a peckes piros felső Deutsch Tamással lenne az igazi, alsóként pedig hetyke (ex)bajszával Mesterházi Attila. A bús tekintetű tök alsó (Reding Itell) Ángyán József küzdelmes harcával jelképezné legőszintébben a szomorú tényt: alsóval csak akkor és úgy lehet nyerni, ha előtte a nagyobb lapok már elvitték a partit.

Ha a szemük előtt vannak a Tell-kártya lapjai, látják talán, hogy külsőségekre is figyeltünk. „Lehet más" Harras Rudolf (makk alsó), Fürst Walter (zöld alsó) és Rudenz Ulrich (zöld felső) is, sajna mindegyikre az LMP-s Vágó Gábor arca passzol a legjobban. S ha volna még egy kártya, ami mindent vinne, s amelyet a franciák ki is találtak, lenne egy utolsó tippem. De a magyar paklifestő kétszáz éve ilyet bezzeg nem csinált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított igazságok

Tovább olvasom