Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Legyen szép a napod!

Nekem akkor lesz ˝szép˝, ha erőltetett gesztusok és lenéző sóhajok nélkül egyszerűen meg tudom venni, amiért betérek a boltba.

Gyakran betérek egy pékségbe, ahol az eladónak régóta szokása  "Legyen szép a napod!" köszönéssel búcsúzni a vásárlás után. Eddig is tudtam, hogy ezt egyfajta kampányszövegként használja, de némi őszinteséget azért találtam benne. 

A "szlogen" olyannyira hozzátartozott a kiszolgálóhoz, hogy a legutóbbi ottjártamkor, - miután kifizettem az árut - szinte már rutinból mondtam volna: "köszi, neked is!" Ám még idejében kapcsoltam: most semmi olyan nem hangzott el, amire ezt kellene válaszolnom, így némi tétovázás után a kilincsért nyúltam. Már fél lábbal az utcán voltam, mikor utánam vetette az eladó: "ja! legyen szép a napod!"

Ettől a hangsúlytól nem teljesült a kérése, azon viszont elgondolkodtam, miért fél attól, ha egyszer elfelejti a szokásos mondatot, akkor talán nem megyek vissza a boltba. Pedig egyáltalán nem várom el a jókívánságokat, sajnos tapasztalataim szerint az is ritka, ha a kiszolgáló próbál kedves lenni.

"Legyen szép a napod!" kifejezéssel például biztosan nem törné magát az a pincér, akitől egy felkapott kávézóban jegeskávét szerettem volna kérni - télen. Azért vetemedtem erre a merész ötletre, mert az asztalunkon heverő itallap tartalmazta a terméket - szezonra vonatkozó megjegyzések nélkül - s a zenepult oldalán is hatalmas felirat hirdette a hűsítő italt. Elutasító válaszát lenéző sóhajjal közölte a felszolgáló: téli hónapokban nincs fagylalt. Bár voltak ellenérveim, megtartottam azokat magamnak, s forró csokira váltottam.

Ismét sóhajtás és nemleges válasz következett, ám hiába vártam, bővebb magyarázatot nem kaptam arra, hogy az utóbbi finomság miért nincs. Végül tutira mentem, s kólát kértem. A pincér visszakérdezett: "kólát?!" Ennél a pontnál közel voltam ahhoz, hogy felröhögjek. Nem tettem, így az üdítőt kb. 15 perc múltán sikeresen elfogyaszthattam. 

Befejezve a történetet: nekem akkor lesz "szép a napom", ha erőltetett gesztusok és lenéző sóhajok nélkül egyszerűen meg tudom venni azt a terméket, amiért betérek az adott helyre. S ha ez rendszeresen így van, akkor "tutira" visszatérek, a negatív esetben pedig jó messzire elkerülöm.

Olvasóink írták

  • 3. pirosász 2011. január 10. 17:15
    „Azért a "szép napot" és a jó napot között van egy kis különbség!Én inkább maradnék a jó napot mellett!!”
  • 2. forgokrisz 2011. január 10. 17:02
    „Egyetértek! Mertünk volna kávét kérni...pf...bele sem merek gondolni a válaszra :D”
  • 1. pancser 2011. január 10. 14:01
    „Egy kis lelkizés, soha meg nem valósuló reménnyel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shalom a hegyeshalmi határon

Saját szememmel múlt héten csodáltam meg először a hegyeshalmi határon a "shalom" feliratot. Tovább olvasom