Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Láss világot!

Július elsejétől új struktúrában működik a magyar egészségügy. Hogy melyik városban milyen beavatkozásokat végezhetnek el, az attól függ, az adott kórház különböző osztályai milyen szintű ellátásra képesek. Megfelelő-e a műszerezettség, van-e elegendő orvos és szakápoló. Ez alapján sorolták be az osztályokat alap-, közép- és felső szintre. Leegyszerűsítve valahogy így áll össze a rendszer.

Csakhogy az élet általában nem leegyszerűsítve szolgáltatja a problémákat, a betegségeket pedig különösen nem. Mostantól sajnos nagyon nem mindegy, hogy miben és hol betegszünk meg. Nézzük például Sopron esetét. Évek óta azt halljuk, milyen fantasztikus kórházunk van, a mindenkori városvezetés (beleértve az elmúlt nyolc évet is) mindent megtesz, hogy az ellátás színvonala ne csökkenjen. Néhány évvel ezelőtt, amikor szintén terítéken volt az egészségügy átalakítása, jobb- és baloldali politikusok kart karba öltve vonultak és követelték: legyen súlyponti kórház a soproni! Akkor el is érték céljukat, felkerültünk a toplistára. Most viszont szép csendben sok mindenről lecsúsztunk.

De nézzük, miről! Kezét, lábát törheti például a soproni gyerek, a mandulájával is lehet gond, azt ellátják helyben, nem kell a szülőnek 80–90 kilométerre utaznia vele. Ha azonban intenzív ellátásra, gyermeksebészeti beavatkozásra van szüksége, akkor már a szombathelyi kórház az illetékes, ha szívproblémái vannak, a győri. Találhatnánk ennél jóval kacifántosabb betegutakat is, az interneten se szeri, se száma az extrém példáknak, most mégis hagyjuk a csemegézést. Nem a kirívó esetekkel van problémám, mert olyanok mindenhol előfordulhatnak, hanem úgy en bloc, az átalakítási szisztémával.

Nekünk azt ígérték, magasabb színvonalú lesz az egészségügyi ellátás, megszűnik a hálapénz, az orvosok pedig tisztességes bért kapnak a munkájukért. Ehelyett mit kapunk? Maradhat a hálapénz, hivatalosan is rábólintottak. Utazhat a súlyos beteg hóban, fagyban, kánikulában, rossz közlekedési viszonyok között hosszú kilométereket az ellátásért. Azt már ne is firtassuk, hogy mentőautóval, betegszállítóval vagy saját kocsival, és azt se, kinek a költségén. Mert végül is minden a mi pénztárcánkra megy. Főként azon kevesekére, akik fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulást.

Egy pozitívuma azért lehet az új struktúrának: ha valaki jó sok betegséget összeszed és szerencsésen áll össze a kórportfóliója, akár mentőautóval is bebarangolhatja és megismerheti a fél országot.

Olvasóink írták

 • 3. szekelyse50 2012. július 10. 11:10
  „Szegény egészségügy mennyire a szívünkön hordunk ,lassan belebetegszünk.”
 • 2. szekelyse50 2012. július 07. 11:45
  „Szegény Egészségügy , jaj -jaj.”
 • 1. Bokk 2012. július 06. 21:26
  „Vajon a törvény ide vágó sorai alapján elfogadhat-e pedagógusnapkor akármit is a tanár?
  Illetve az igazgató engedélyével pl. az iskolákban is be lehetne vezetni a hálapénzhez hasonló juttatást?

  Nevetséges, hogy körülöttünk minden országban büntetőjogi kategória a hálapénz, nálunk pedig sikerült ezt legalizálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanyatlás

Tovább olvasom