Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Könyvégetők

Az egyik győzedelmes képen éppen Radnóti Miklós összes verse hamvad el.

A magát Magyar Nemzeti Arcvonalnak nevező társaság harcosai az erkölcsi fertő pusztítása nevében lelki összetartozást erősítő könyvégetést tartottak a kristályéjszaka emlékére a minap. Majd mint akik jól végezték dolgukat, fényképezkedtek is egy kicsit a lobogó tüzek körül. A könyvégetéshez ihletet adó napról rövid zárójeles történelmi emlékeztetőül: a náci Németországban 1938. november 9–10-én az irányított országos pogrom során több tucat zsidót megöltek, zsinagógákat és zsidó üzletek sokaságát rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott közbe. Az éjszaka a nevét a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta és nagyon úgy tűnik, az üvegcserép ma is ropog a talpak alatt.

Érdemes rögzíteni a dátumot és a helyet. Magyarország, 2013 novembere. Legyinthetnénk rá, mint afféle elszigetelt semmiségre, de ez megbocsáthatatlan hiba lenne. Az akció elő- és tükörképe ugyanis ott van a fejekben és az utcákon régóta már. Hogy csak arról beszéljek, ami látszik: ne legyen kétségünk afelől, a könyvégetők lelki rokonai a közéleti és hétköznapi gyűlölködők, ők borogatják le festékkel ideológiai alapon a nekik nem tetszők szobrait. Jutott festék e hazában már szinte mindenkire, Antallra, Horthyra, Károlyira, Cirillre és Metódra, de még szegény Weöres Sándorra is. Élvezettel gyalázzák emberek sírjait, leverik emléktábláikat, vernek hajléktalanokat, festik a horogkereszteket rendületlenül tűzfalakra, gyülekezeti épületekre, templomokra, romák házaira és fúrnak babaszappant zsinagógák kerítésének tetejébe – jószerével büntetlenül. Teszik, mert tehetik.

De térjünk vissza a mostani megemlékezőkhöz: azt közölték, az akcióval egyfajta tisztító rítust akartak végrehajtani magukon és a világon. Ezért vetették a tisztító lángba mindazt a szerintük írásos szennyet, amit csak fel tudtak kutatni, majd János evangéliumát citálták elő
ideológiai támaszként: „Én világosságul jöttem e világra, hogy senki se maradjon sötétségben, aki énbennem hisz." Aztán közölték azt is, egy kis benzinnel kellett a pokolra segíteni a szennyet, mert még a fűtőértéke sem az igazi és „Kitartás!"-sal elbúcsúztak, mielőtt biztatták a csatlakozókat a szép emlékek összegyűjtésére, dokumentálására, megadva a linket is, ahol mindezt közzéteszik, gondolom, saját örömükre. Az egyik győzedelmes képen éppen Radnóti Miklós összes verse hamvad el.

Nem is tudom, mit mondhatnék. Idecitálhatnám Heinét, aki szerint ahol könyveket égetnek, ott végül embereket is fognak, de sokkal inkább az Abdánál tömegsírba lőtt szelíd Radnóti szép szava jár eszemben, az, amit a költő a pásztornak mond az első eclogában: Még szomorú se vagyok, megszoktam e szörnyű világot annyira, hogy már néha nem is fáj, – undorodom csak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az örömlányok nem gyalázzák meg Radnóti emlékét, á, dehogy!

Az elmúlt harminc évben senki sem háborodott fel, hogy örömlányok gyalázzák meg nap mint nap a mártír költő emléket a szobor közvetlen közelében. Tovább olvasom