Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kéz a kézben

...kijár minden meggyilkolt magyar és szerb embernek
és családnak az együttérzés.
Elképesztő iramban morzsol szét és üresít ki szavakat, jelenségeket, gesztusokat a magyar politika. Meggondolatlanul és következmények nélkül lehet nálunk többoldali nyáladzással hazaárulózni, maffiázni, holokamuzni, korrupciózni, diktatúrázni.... E szódevalváció kártékony következménye a bűn (vagy erény) relativizálása. Mindennapos a nyelv általi érték-, sőt, értékrendrombolás. Srófoljuk fölfelé rendesen a közéleti ingerküszöböt: szem nem rebben, szív nem dobban, kéz meg nem remeg.

Ennek tükrében értékes igazán, hogy szerdán a szerbiai Bácskában Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök egymás kezét emelte magasba. „Csúrog utcáin magyar és szerb emberek haltak meg. Ártatlan szerbek 1942-ben és ártatlan magyarok 1944–45 telén. Közel 70 évet kellett várnunk arra, hogy... közösen is kimondhassuk: a bűnnek nincs származása, sem nemzetisége, nincsenek bűnös népek, csak bűnös tettek, bűnös indulatok, bűnös emberek vannak" – fogalmazott Áder.
„Az utódoknak úgy kell emlékezniük a mai... eseményre, mint népeink őszinte megbékélésének a szimbólumára" – mondta erre Nikolic. Megerősítette: hatályon kívül helyezik a kollektív háborús bűnösséget kimondó határozatot.

Azon túl, hogy kijár minden meggyilkolt magyar és szerb embernek és családnak az együttérzés, Magyarország szempontjából is nagy jelentősége van e szerdai kézfogásnak. Egyfelől jelzi, hogy mennyire idejétmúlt az „egyedül vagyunk" köldöknéző önsajnálata, másrészt azt is előrevetíti, hogy külpolitikánk talán fordulatot vehet. Azok után különösen fontos ez, hogy nemrégiben Navracsics miniszter a közrádióban arra a kérdésre, hogy kik hazánk európai szövetségesei, úgy válaszolt, hogy Szlovákia, meg a friss tag, Horvátország. Soványka e tábor. E helyt nincs tér arra, hogy kifejtsük, hogyan szorultunk e párialétbe. Ám azt le kell szögezni: elemi érdekünk, hogy a közép- és kelet-ázsiai, távol-keleti törleszkedéseink helyett azoknak nyújtsunk jobbot, akikkel közös szövetségesi és geopolitikai akolba szorít minket a józan ész, az európai éthosz és a nemzeti érdek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B, M, X?

A baloldal halogató taktikáját látva a mostani kormánypárt olyan elégedetten dőlhet hátra, mint egy… Tovább olvasom