Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Háromharmad

Mégis azt mondom, hogy az öngólt nem kell még jobban berúgni az ellenfélnek.

Tőlem nem kell bocsánatot kérnie Bajnai Gordonnak és főként a Szolidaritás Mozgalom szobordöntögetőinek, akiket a hétvégén közzétett nyílt levélben szólítanak fel erre értelmiségiek. De én is aláírom, hogy szobrot döntögetni terror és forradalom nélkül nem egyéb, mint öncélú barbarizmus, rokona a zászlóégetésnek és a kukaborogatásnak, ami meg garázdaság. Tehát Orbán Viktor szobrát felállítani, ledönteni is rokona a garázdaságnak, na nem azért, mintha a szeptemberben egybegyűlt demonstrálókat különösebben megbotránkoztatta vagy riasztotta volna ez a gesztus. Csakhogy nekik most épp arra kell építeniük a kampányt, hogy ez az ország nem a kétharmados hatalomé, s ha úgy gondolják, hogy az egyharmad kirekesztheti a kétharmadot, majd jelképesen „meggyilkolhatja" vezetőjét, akkor nagyon furcsa lesz később az eldurvult kampány miatt sírni-ríni.

Vagyis szerintem semmi mást nem tükrözött a most – némi fáziskéséssel – támadott akció, mint hogy az ellenzék józanság, tudatosság és bölcsesség híján fog bele az ígéretes kampányba, s olyan festői öngólokat készül lőni, mint amilyen a szobordöntögetés Magyarországon.

Nem azért, mintha ez a nyílt levelet aláíró értelmiségi kör – amely Bajnait bocsánatkérésre szólítja fel – különösebben a független szellemet testesítené meg, hiszen kicsi ez az ország és azért régi ismerősök vagyunk. Jóllehet köztük van Jókai Anna, Pozsgay Imre és még több olyan szimbolikus személyiség is, akik nem szoktak négyévente „hajrámagyarokozni".

Mégis azt mondom, hogy az öngólt nem kell még jobban berúgni az ellenfélnek. Szépen hagyni kell és álszent fejcsóválással örülni neki. Igaz persze az is, hogy az általam nagyon szeretett Szerb Antal szerint „a drasztikumot a polgár szereti és csak a polgár háborodik fel rajta", s így aki polgári demokráciában kampányol, válaszút elé kerülhet. Vagy megbotránkoztatja a józannak vélt többséget, vagy háromszavasnál hosszabb jelmondatokkal zavarja össze, ami rossz módszer és most nincs is rá idő.

De azt hiszem, arra sincs, hogy valaki ebben az országban a Terror Házával és a szobordöntögetéssel szórakozzon. Mert hiába próbálja a kampányt felemelni forradalmi szférákba, s hiába alacsonyítja le ezzel saját szintjére a forradalmat.
Mert távolabból nézve csak kapkod és egy darab hungarocell mellől kiabál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labor

A magyar társadalomtörténet ősi jegyei is új értelmezést kaptak. Tovább olvasom