Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Felülnézet

Egy politikus már-már soha nem lehet biztonságban, már-már soha nem lehet biztos abban, hogy amit ír, mond, amit titoknak szán, nem tudhatja meg mindenki más.
„Azt mondtam az országos rendőrfőkapitánynak, hogy akkor lennék nyugodt, ha az ősszel nem telne el úgy nap, hogy legalább egy uzsorával gyanúsított személyt fülön ne csípnének." Ezt a mondatot Orbán Viktor vetette papírra országvédelmi terve részeként, s akkor még úgy volt, hogy fel is olvassa azt tegnap a parlamentben.

De meggondolta magát, a kinyomtatott szövegen több javítást is megejtett, az említett bekezdést egy az egyben kihúzta. Minderről az egyik internetes újság, az Origo szerzett tudomást, és rögvest közkinccsé is tette. Mindezt úgy, hogy hátulról-felülről lefotózták a miniszterelnököt, amint a pulpituson beszél.

A képet kinagyítva az előtte heverő lapon jól olvasható a szöveg, és jól láthatóak a javítások, a kihúzott részek és az utólag kézzel beírt szavak. Valóságos csemege egy politikai elemzőnek. Rájuk is hagyom, hogy megfejtsék, miért nem akar mégsem naponta egy új uzsorást a sitten látni Orbán Viktor, vagy ha akar is, miért nem közölte ezt mégsem a nyilvánossággal. Engem sokkal inkább maga a helyzet érdekel.

Nevezetesen az, hogy egy politikus már-már soha nem lehet biztonságban, már-már soha nem lehet biztos abban, hogy amit ír, mond, amit titoknak szán, nem tudhatja meg mindenki más.

Ezt a helyzetet jól jellemzik például a WikiLeaks anyagai, az amerikai diplomáciai táviratok, amelyek „vágatlanul" felkerültek az internetre. Mert azt biztosan nem gondolta Orbán Viktor, hogy amit a Kempinski különtermében az amerikai követ fülébe súg, azt egyszer olvasni fogja majd a világhálón. Mert kevés dologban lehetett eddig biztosabb a politikus ember gyereke, mint abban, hogy amit egy amerikai diplomatának bizalmasan mond, az köztük is marad. Nos, annak a világnak vége. Megtudhattuk, hogy Orbán azt ajánlotta, hogy „ne arra figyeljenek, amit mondok". Meg persze azt is, hogy az egyik külföldi diplomata szerint Gyurcsány Ferenc „reménytelenül felkészületlen" volt magas szintű találkozókon, Kiss Péternek pedig génjeiben van a reformellenesség. Sólyom László „elsősorban jogász, aki gyakran rövidlátó és politikailag botfülű", Varga Mihály nagyon rosszul beszél angolul, Pokorni Zoltán pedig Orbán Viktor ellentéte, mert szeret egyeztetni és ellenszenvvel beszélt róla.

Sok mindent megtudhattunk tehát, aminek sokan nem örülnek. Az viszont kérdés maradt számomra, hogy miként reagálnak erre politikusaink. A háttérbeszélgetéseken nem mondanak majd semmit a kötőszavakon túl, vagy ugyanazt mondják a színfalak mögött is, mint a pódiumon? Esetleg, ne adj isten ugyanazt teszik majd kormányra kerülve, mint amit a kampányban mondanak? Odáig azért csak nem jutunk!

Olvasóink írták

  • 2. öröksoproni 2011. szeptember 14. 09:22
    „Ki hisz egy politikusnak? Bármelyiknek?”
  • 1. pirosász 2011. szeptember 14. 05:50
    „Hát Gézabá,az előző két ciklusban nem voltál ilyen vehemens!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példa nélkül

A közösbe vitt közel háromezermilliárd ellenére is illúzió maradt, hogy egyszer az életben többletet… Tovább olvasom