Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Fegyverkezünk

Megtorlás és védekezés között sokszor szinte kitapinthatatlan a határ.

Közhely: ha a színpadon megjelenik egy fegyver, azzal lőni fognak. De ha bárhol az életben jelenik meg egy fegyver, azzal is lőni fognak, mert másra nem alkalmas. Ezt gondolom arról, hogy a Btk. magánemberek kezébe adta a lövés jogát. Előttem is elsőként jelent meg a gyilkosság víziója, s az elkövetőé, aki betörési helyszínt rögtönöz a vérnyomokkal borított helyiségből. Nem csupán elképzelhetőnek tartom, hogy visszaélnek a lehetőséggel, hanem egészen biztos vagyok benne, hogy megpróbálják, hiszen eddig is mindig megpróbálták. Még csak hallani lehetett a jogszabályról, máris azzal védekezett a két halált okozó presszós, hogy a saját bőrét védte, s bármi az igazság, ezt ő valóban megélhette így. Ez a szomorú.

Mint ahogy megélheti számtalan gyanúsított, aki egy közönséges verekedést állít be egy ellene irányult, jogtalan támadásnak, mert ahol nincsenek tanúk, bíró legyen a talpán, aki megtalálja a határmezsgyét az elfogadott és az el nem fogadott kihívás között. Értsd: ha ma felénk lendítenek egy széket és azonnal egy másik széket kapunk fel, ütünk is vele, az önvédelem. De ha odakiáltunk, hogy „most legyél kemény", akkor onnantól fogva verekszünk. Ez tehát tanúk nélkül nehéz terep, mert a verekedéseknél valaki mindig elsőként üt. Egy magánlakásban pedig, éjnek évadján végképp híján leszünk a független tanúknak.

Közben a jogalkotó alapvető szándékával egyetértenék: ha frász töri ki éjjel az embert, ne kelljen még az arányosság kérdésén is tűnődnie, majd a rács mögül bizonygatni az igazát. Mégis, megtorlás és védekezés között sokszor szinte kitapinthatatlan a határ, s nem felejtem el, amit egy iraki származású férfi mondott: ha az államnak nincs joga a halálbüntetéshez, akkor hogy adhat jogot a magánembernek?

Nehéz okosnak lenni, mert csakis aki fegyverkezik, az tudja most a legjobban, hogy alkalmasint mire készül. El akarja-e sütni a pisztolyt vagy sem? Aki hadonászva rémítené meg azt, aki éppen szó nélkül mászott be egy idegen sötét szobájába, az inkább csak üdvözölje a jogszabályt, mert a másik fél egy lépéssel akkor is a bűnüldöző előtt akar járni, ha a bűnüldöző egy magánember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetni kell

Hozzászoktatott bennünket ahhoz, ami egyébként nem igaz: minden ingyen van. Tovább olvasom