Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Dübörgő kapcsolatok

Lehet, hogy új kapcsolatokat is kellene építenünk...

Mellemben feszülő büszkeséggel olvasom mostanában a távirati iroda híreit arról, hogy milyen dinamikusan fejlődnek országunk külkapcsolatai. Külügyérünk napról napra újabb és újabb külföldi kollégájával épít ki fontos stratégiai partnerségeket, köt államközi megállapodásokat.

Oroszország, Azerbajdzsán és Törökország után legutóbb Ghána külügyminisztere járt hazánkban. Szijjártó Péter külügyminiszter a tárgyalások után ki is jelentette: Magyarországnak fontos egy erős nyugat-afrikai állam partnerkapcsolata. Közismert, hogy az európai gázvezetékek zárócsapja orosz kézben van, Azerbajdzsán kőolajban gazdag, így érthető a keleti nyitás, hisz energiaforrásra égető szükségünk van. Nyugat-Afrikában sok az arany- és gyémántbánya, van tengeri kőolaj és bauxit, valamint kakaó, tehát az afrikai kapcsolat is hasznos lehet.

Azonban pici hiányérzetem van. A dübörgő új külkapcsolataink mögött mintha egy kicsit háttérbe szorultak volna a már meglévő európai kapcsolataink. Az Európai Bizottság ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért. Gyanakodva tekintenek a kormányzat Putyin-barát lépéseire is, sőt, a Törökországon keresztül történő gázszállítást sem tartják megvalósíthatónak uniós beleegyezés nélkül.

Bár nem vagyok túl pallérozott diplomáciában, de lehet, hogy új kapcsolatokat is kellene építenünk. Az északi nyitás megfelelő lehet, hisz ha elzárják a fűtőgázt keleten, úgy hallottam, az inuitok egész komoly ruhákat gyártanak rénszarvasból és fókából. Az jó meleg…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hit és mérce

Az emberek többsége a hite szerint ítéli meg
az eseményeket. Tovább olvasom