Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Bulvárkacsa

A szóvivő csak annyit mondott, hogy az államfővel kapcsolatos plágiumvita nem több, mint „bulvárkacsa".

Azon túl, hogy egyetemi tényfeltáró bizottság alakul, a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pál köztársasági elnöknek a jogállam adta demokratikus keretek között önmagának is több lehetősége adódik arra, hogy elégtételt vegyen az őt ért, hivatala szerint igaztalan vádakért.
Fordulhat például a független magyar bírósághoz. Mint tudjuk, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Handó Tünde, akit a miniszterelnök feleségének barátnőjeként és Szájer József feleségeként is bemutatott a sajtó egy része.

És ha Schmitt Pál nem elégedne meg a sajtó-helyreigazítási vagy a személyiségi jogi perrel és a nem vagyoni kártérítéssel, ott van még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Mint tudjuk, a hatóság elnöke Szalai Annamária, aki fideszes honanyaként és a párt országos választmányának alelnökeként építette korábban karrierjét.

Annak ellenére, hogy demokráciánk ilyen sokrétű lehetőséget ad az elégtételre, nem jutott el hozzánk eddig olyan információ, hogy a köztársasági elnök élt volna valamelyik jogorvoslati lehetőséggel. (A hírek szerint Schmitt Pál ma interjút ad a közszolgálati rádiónak, ez felülírhat minden eddigi találgatást.) Emlékezhetünk rá, a miniszterelnök például még ellenzékiként számos esetben indított sajtópert, ha úgy érezte, nem a valóságot írták le vele kapcsolatban. A kormányfő szóvivője most csak annyit mondott, hogy az államfővel kapcsolatos plágiumvita nem több, mint „bulvárkacsa".

Szögezzük le, valószínűleg nem ellentétes az uniós joggal, ha valahol a miniszterelnök feleségének barátnőjét, a kormánypárt alkotmányíró ideológusának feleségét nevezik ki az Országos Bírósági Hivatal elnökévé. Biztosan nincs erre konkrét passzus. Mint ahogy az sem lehet ellentétes az uniós joggal, ha a kormánypárt korábbi képviselőjét, választmányi alelnökét nevezik ki egy tagállamban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére. És persze ugyanígy az sem ellentétes az uniós joggal, ha egy plágiumgyanúba kevert köztársasági elnök nem indít sajtópert az őt ért vádak miatt.

Azért jegyezzük meg: valószínűleg az sincs benne az uniós jogban, hogy az EU-nak feltételek nélkül támogatnia kell minden tagország hitelkérelmét. Mint ahogy az sem, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknak nem lehet mögöttes tartalmuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha én zászló volnék

Ha én zászló volnék, sohasem lobognék,
Mindenféle szélnek
haragosa volnék,
Akkor lennék… Tovább olvasom