Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Bonyolult

Miközben az ember természetét és képességeit tekintve jószerével semmit sem változik évezredek óta, a világ körülötte egyre bonyolultabb. Értenünk kellene a gazdasághoz, értelmeznünk a makrogazdasági mutatókat, kezelnünk a legújabb mindennapi szerkezeteket, amikkel kapcsolatot tarthatunk a világgal. El kellene tudnunk dönteni, mikor, mennyi hitelt vehetünk fel, s milyen pénznemben, ki kellene tudnunk számolni, milyen kockázatot vállalunk, ha húsz évre előre elköltjük meg sem keresett fizetésünket. Tudnunk kellene, már csak hozzávetőlegesen, mennyi az esélye, hogy munkanélkülivé válunk, s azt is, közben mit kell tennünk azért, hogy mindez ne következzen be.

De hogy ne említsek ilyen bonyolult dolgokat, legalább be kellene tudnunk osztani a kosztpénzt, értelmeznünk a számláinkat, hogy az adóbevallásról, a nemzeti konzultációs kérdésekről vagy a hivatalos levelek magyarról magyarra fordításáról ne is beszéljek. S mindezek még hol vannak attól, hogy megítéljük mondjuk csak azt, hogy ki, mikor és mi célból hazudik nekünk...

A helyzetünk nem egyszerű tehát, pláne úgy nem, hogy miközben az oktatásról vitatkozunk, a szakemberek szerint Magyarországon minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta: ők azok, akik olvasni ugyan tudnak és felismerik a számokat, egy leírt szöveget megérteni mégsem képesek, vagy a mindennapi élethez szükséges egyszerű fejben számolási műveletek is kifognak rajtuk. Aláírni, pénzt számolni nagyjából mindenki tud, a bonyolultabb feladatok azonban már csak nagy nehezen mennek nekik. Ezért van aztán, hogy egyre több ember érzi úgy, különböző okokból persze, vagy ő nem való ebbe a világba, vagy a világ nem való köré.

Olvasom, tíz év múlva négy embert küldene a Marsra egy holland cég, hogy kolóniát alapítsanak a vörös bolygón. Az asztronauták soha többet nem térhetnének vissza. Nagy dilemma. Mégis lefogadom, lesz rá jelentkező.
De ki tudja, jól döntenek-e?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akciós hús

Tovább olvasom