Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Bem-vindo, José!

Ha Hoffmann Rózsán múlik, José barátunkat e barátságos isten hoztával fogadja hamarosan Magyarország. Az oktatásért felelős államtitkárnak nemcsak ezt az örvendetes tényt, hanem egy portugál gyorstalpalót is köszönhetünk. A Bem-vindo – ejtsd: bejn vindu – jelentése ugyanis „Isten hozott!". Használják önök is bátran, ha Brazíliában járnak.

Hoffmann Rózsa is ott járt, s neki nincs olyan szerencséje, hogy ne tudódna ki a tény még azelőtt, hogy hazaérne. A baj nem is ezzel van, hanem az azt követő mondattal: „Sok milliárd forint bevételt hozhat a felsőoktatásnak hosszú távon Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárának brazíliai látogatása." Ha rám hallgat, a sajtóosztályán ezt még megköszöni valakinek. Kis szerencsével – vagy az ő olvasatában: szerencsétlenséggel – chilei cseresznye lehet a brazil egyetemistáiból. Ennyit pedig biztosan nem ért ez az út.

Hivatalosan így szólt egyébként a hír: az államtitkár a Magyar Rektori Konferencia elnökével és főtitkárával folytatott tárgyalásokat Brazíliában. A pikírtebb sajtóorgánumok azt a kérdés is feltették rögtön, hogy tényleg Brazília az az ország, amellyel megéri Magyarországnak együttműködnie; onnan érkezhet annyi diák, ami „hosszú távon milliárdokat" hoz a magyar felsőoktatásba?

Zárjuk rövidre a választ: nem. Hoffmann Rózsa ugyanakkor nem az az „utazgatós fajta", tehát akinek mindjárt sommás véleménye is van arról, hogy na persze, elkezdődött a vakáció, azt le kell állítanom, mert téved. Mégis kínossá vál(ha)t az államtitkár számára ez az út, mert az ok, amiért a háromfős társaság felült a Budapest–Rio de Janeiro járatra, sok ponton hibádzik.

Mindjárt az elején muszáj tisztázni, hogy azok az idők elmúltak, amikor a távoli kontinensek országaival kötött államközi szerződésekkel, menetrend szerint hozták a magyar egyetemekre az észak-koreai hallgatókat. Annak pedig, hogy egy jól kiejtett „por favor" elég lesz ahhoz, hogy százasával jöjjenek fizetős brazil diákok Magyarországra tanulni, nagyjából annyi az esélye, mint hogy egyetlen kínai vizit után a jüan ömlik milliárdszám a magyar gazdaságba, s nem az olcsó, keleti melltartó.

Hoffmann Rózsa ezt nyilván tudja, mint ahogy azt is, hogy nekünk Európán belül van (lehet) kapacitásunk. Igaz, ehhez javítani kellene a nemzetközi intézményi rangsoron is, amelyet ma még a hajunkra kenhetünk: a magyar egyetemek ugyanis sajnos az utolsó harmadban vannak. Nem Hoffmann tehet arról a 26 milliárdról, amelyet elvonnak az ágazatból, de a Brazíliában szerzett tudással akár be is kopogtathatna a nemzetgazdasági minisztérium 101-es szobájába, hogy rövidre zárja az ezek szerint nem költőinek szánt kérdést (Rózsika, tudtok még pénzt szerezni valahonnan?): Nao.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt kilométer

Tovább olvasom