Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A kulisszák mögött

A Duna életében ez a húsz év egy röpke pillanat, és ha nagyon felhúzná magát, őszintén szólva úgyis arra folyna, amerre akarna.

A magyarországi politikai elit egyik vezető személyiségét fogadtuk a minap a szerkesztőségben. (Témánk szemszögéből nézve teljesen mindegy, hogy ellenzéki vagy kormánypárti politikusról van szó, hiszen érdemi előrelépés egyik oldal mentén sem történt.) Szóba kerültek természetesen helyi ügyek is. Ezzel kapcsolatban vendégünk hosszasan nyilatkozott arról, hogy pártja álláspontja szerint helyi kérdésekről helyieknek kell dönteni helyben. Ide tartozhat például a Szigetköz, ezen belül a Mosoni-Duna rehabilitációja is.

Aztán amikor elbúcsúztunk, és arról kérdeztük, hogy milyen e-mail címre küldhetjük az interjút megjelenés előtt, és mikorra várhatunk visszajelzést, vendégünk türelmet kért. Mint mondta, még neki is először New Yorkba kell küldenie a szöveget. Ott tartózkodik ugyanis a párt Szigetköz-szakértője. Szeretné, ha ő is elolvasná a nyilatkozatot, utána tud csak visszajelezni nekünk.

Akiről szó van, elismert környezetvédelmi aktivista, aki valóban sokszor nyilatkozott már a vízlépcsővel vagy a szigetközi térség rehabilitációjával kapcsolatban. De finoman fogalmazva ez a nyilatkozatcsokor, ez a megközelítés legalább olyan távol esik a konszenzus felé hajló helyi megközelítéstől, mint mondjuk Mosonmagyaróvár New Yorktól. Az igazsághoz tartozik, hogy természetesen itt, helyben is osztják néhányan az elismert fővárosi tudós-biológus nézeteit, azonban a legtöbb helyi polgárt képviselő tömörülések valószínűleg más meder mentén haladnának.

Jövőre lesz húsz éve annak, hogy Szlovákia elterelte a Dunát. Azóta évente megjelenik egy-két álláspont itt, a Kisalföldben arról, hogy nincs előrelépés. Még mindig nincs előrelépés. És most sincs előrelépés. Pedig a megoldás már rég körvonalazódott helyi szakemberek fejében. És naivan még mindig meglepődhetünk a történéseken. Most például azon, amilyen őszinte arccal mondta politikus vendégünk, hogy helyi ügyekben helyieknek kell dönteni helyben. Aztán New York-i számot tárcsázott, hogy véleményt kérjen...

Húsz éve reménykedem abban, hogy más lehet a politika, és persze nemcsak akkor, ha a Szigetköz vagy a Mosoni-Duna kerül szóba. Általában az lenne a természetes, ha helyi ügyekben valóban helyiek dönthetnének helyben.

A Duna életében ez a húsz év egy röpke pillanat, és ha nagyon felhúzná magát, őszintén szólva úgyis arra folyna, amerre akarna. De a mi életünkben ez a húsz év lassan egy emberöltő. Elegendő idő lehetne ahhoz, hogy a politika nagykorúként kezelje végre a (helyi) polgárokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vezetés hiánya

A városvezetés dicséretes módon nagyon sok kisebb-nagyobb cég, vállalkozás ünnepén feltűnik, de… Tovább olvasom