Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szerdán megúszhatjuk a vihart és a jeget

Veszélyes időjárási eseményekre legkisebb valószínűséggel az északnyugati megyékben és a keleti határszél mentén lehet számítani.


SZERDA: Átmeneti szünet után főként a középső és északi országrészben (kiemelten a Duna-Tisza közén és az attól északra eső területen) fejlődhetnek ki zivatarok. Heves és intenzív zivatarok is várhatóak (nagyobb számban az említett térségben): károkozó jég, szélvihar és felhőszakadás kísérheti őket.

Veszélyes időjárási eseményekre legkisebb valószínűséggel az északnyugati megyékben és a keleti határszél mentén lehet számítani - írta az OMSZ

KEDD: Késő délutántól először az Alpokalján, majd a Dunántúl északi, északkeleti megyéiben több helyen fordulhat elő zivatar. Ezek közül néhány heves is lehet, jégesővel (nagyobb jégszemek is hullhatnak) ill. viharos széllel (70-90 km/h).

Késő este és éjszaka inkább a Dunától keletre alakulhat ki néhány zivatar, hevesebbekre a délkeleti megyékben van nagyobb esély.

.

Előzmény:

Kedd délután, este elszórtan (az ország kb. 15-30%-án) fordulhat elő zivatar, a Dunántúl nyugati, északnyugati felében, illetve az Északi-középhegységben és az Alföldön. A késő esti, éjféli órákra a zivatarok északnyugat felől az ország középső harmada fölé terjednek és egyre többfelé fordulhatnak elő nagyobb területen ebben az országrészben, helyenként felhőszakadást (> 30 mm) okozva - írja az OMSZ.

A zivatarokat viharos (60-80 km/h) széllökések, néhol kisebb méretű jég (1 cm körüli vagy alatti átmérő), illetve 25 mm feletti csapadék kísérheti.

Néhol heves zivatar is lehet, amelyet 80-90 km/h feletti széllökés, nagyméretű jég ( > 2 cm ) kísérhet. Heves zivatar kialakulására a Dunántúl nyugati részén, illetve az Alföldön azon belül is annak délkeleti felében van nagyobb esély.

Az esőtánc.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy egy nap kánikula után, több napon keresztül jelentős esők várhatóak, heves zivatarok, felhőszakadás, lehűlés.
 
Kedden még eleinte derült lesz az ég és sok napsütés várható. A csúcshőmérséklet 27-31 C fok körül alakul majd. Délután azonban már gomolyfelhők jelennek meg az égen a változás jeleként. A délutáni órákban északnyugaton már egy-egy zápor és zivatar is kialakulhat, majd az esti órákban másutt is kialakulhatnak zivatarok, legnagyobb eséllyel az Alföldön és ÉK-en. Ez azonban még csak a bevezető lesz a következő napok időjárásához!

Szerdán hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok még szinte mindenhol várhatóak, de igen erőteljes lesz a gomolyfelhő képződés. és többfelé várható zápor-zivatar. Akár hevesebb zivatarok is kialkulhatnak!
 
Igen nagy lesz a hőmérsékleti különbség az országban. Nyugaton napközben elkezdődik északi irányból a hideg levegő beáramlása, épen ezért itt csak 18-24 C fok várható, ellenben keletre még déli, szubtrópusi levegő érkezik, így itt akár 30 C fok is lehet.
 
Csütörtökön aztán még kevesebb lesz a napsütés és sokfelé számíthatunk esőre, záporra zivatarra. Nyugaton inkább eső, zápor, keleten zápor, zivatar várható. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás! A hőmérsékleti különbség továbbra is jelentős marad, nyugaton 13-18, míg keleten 20-27 C fokra számíthatunk. Bővebben itt.


Korábban írtuk:

Kedd délig a veszélyjelző rendszerben felsorolt időjárási jelenség nem várható. Kedd délutántól, estétől elszórtan (az ország kb. 15-30%-án) alakulhat ki zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felében, az Alföld déli, délkeleti felén és az Északi-középhegységben. Néhol heves zivatar is lehet, amelyet károkozó szélroham ( > 80-90 km/h ), nagyméretű jég ( > 2 cm ) és felhőszakadás ( > 25-30 mm ) kísérhet - figyelmeztet az OMSZ.Kedden egyébként a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben hűvösebb, a Balaton térségében enyhébb lesz az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű.

Szerdán az ország nagy részén az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, de északnyugaton tartósan felhős lehet az ég. Többfelé kell számítani záporra, zivatarra. A Dunántúlon napközben a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és többfelé megerősödik, míg másutt a déli, délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések. Zivatar idején a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 25, 30, a Dunántúl északi felén 20, 25 fok között várható, de az északnyugati határvidéken ennél hűvösebb valószínű.

Leadképünk illusztráció. Fotó: Pintér András

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 foknál is melegebb lehet a jövő héten

A sok napsütés mellett záporok, heves zivatarok is várhatók. Tovább olvasom