Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Marad az ősz - Fákat döntött a szél, apad a Rába, max 25 fok - fotók

A Marcal, a Répce és a Lajta is árad kissé.Nem lesz kánikula a hétvégén.

11.10 - Szentgotthárdnál már apadásnak indult, Körmendnél viszont tovább árad a Rába, a tetőzést 4 méter körüli vízállással délutánra várják a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei - közölte az MTI-vel pénteken Gaál Róbert védelemvezető.

Hozzáfűzte: a folyó csütörtök délután Szentgotthárdnál 274 centiméteres vízállással tetőzött, majd apadásnak indult, a körmendi szakaszon viszont az éjszaka tovább folytatódott az áradás, hajnalra megközelítette a 4 méteres vízszintet, ezért ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint a Csörnöc völgyben pénteken a reggeli órákban megjelent a víz, ezért a Körmend alatti részen völgyi elöntésre számítanak. A hidrológus szakemberek becslése alapján Sárvárnál az árhullám már fokozat alatti vízállással fog levonulni.

A vízügyi igazgató közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Rábán levonuló árhullám miatt a folyón továbbra is életveszélyes és ezért tilos a vízitúrázás, valamint a folyóparton, ártéren sem tanácsos tartózkodni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Csörnöc patak áradása miatt teljes szélességében lezárták Vas megyében a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő út több mint háromkilométeres szakaszát, a belvíz miatt pedig a csákánydoroszlói bekötőút egy szakaszán is teljes útzár van érvényben csütörtök délután óta.


10.45 - Szemben Vas megyével, Győr-Moson-Sopronban már nem kell a Rába jelentős mértékű áradásával számolni - tájékoztatta az Észak-dunántúli vízügyi Igazgatóság péntek reggel az MTI-t.

A két megye határán a Ragyogói hídnál a vízállás kedvezőtlen esetben a hét legvégén rövid időre elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét - írták. (A péntek reggeli adatok alapján ez csaknem 90 centiméteres vízszintemelkedést jelentene.)

Az alsóbb szakaszokon a szakemberek szerint nem várható készültségi szintet elérő vízállás.A Marcal, a Répce és a Lajta is árad kissé, de jelentős árhullám ezeken nem alakult ki.

Csütörtökön rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán, mivel a hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három egymásra futó árhullám vonul le a folyón. Az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt.

8.30 - Fákat döntött a szél

Fákat döntött ki, tetőket bontott meg a vihar Veszprém megyében
7.05 - Másodfokú árvízvédelmi készültség a Rába körmendi szakaszán

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Vas megyében a Rába körmendi szakaszán, mivel a folyó 382 centiméteren áll. Az elmúlt nap reggelén rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a körmendi és szentgotthárdi szakaszon, majd a folyó a nap folyamán Szentgotthárdnál apadni kezdett. Vízállása az első fok alá esett, így ott a készültséget megszüntették. A szakemberek mára várták a folyó tetőzését Körmendnél.

Péntek 6.55 - Pénteken a napos időt követően délutántól ismét több lesz a felhő a térség felett és a késő délutáni óráktól szórványosan lehetnek záporok, helyenként zivatarok. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül. Az előző éjszakákhoz képest hűvösebb lesz az idő: 11, 13 fok várható. Délutánra 23, 25 fokig emelkedik a hőmérséklet.

15.40 - A hétvégén többnyire borús lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Ezzel együtt hűvösebb is lesz, néhol csak 21 Celsius-fokig melegszik majd a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, késő délutántól a Dunántúlon erősen megnövekszik a felhőzet. Napközben az Északi-középhegység térségében egy-egy zápor, estefelé nyugaton helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az ország középső területein megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg meg is erősödik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17 fok között, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 22-27 fok között valószínű.

Szombaton hajnalban, reggel erősebben, napközben változóan felhős idő várható. Szórványosan alakulhatnak ki záporok, északkeleten néhol zivatar is előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon és a középső tájakon időnként megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Nappali 21-26 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap északkeleten lehetnek néhol záporok, s a szél is csak helyenként élénkül meg. A minimumhőmérséklet 10-16 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 21-26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Rábán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta az MTI-t Gaál Róbert központi védelemvezető.

A hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három, egymásra futó árhullám vonul le a folyón, az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt, ami szükségessé teszi a védekezést és ennek részeként az árvízvédelmi fokozat elrendelését is. Szentgotthárdnál délelőtt 11 órakor már tetőzéshez közeli volt a helyzet 272 centiméteres vízállással, Körmendnél viszont a folyó vízszintje már átlépte 3 méteres vízállást, s tovább árad, ezért magasabb árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet.

A térségben a szakemberek szerint völgyi elöntésekre számítani kell, mezőgazdasági területek is víz alá kerülhetnek, és útlezárásokat is elrendelhetnek. A közútkezelő tájékoztatása szerint Vas megyében teljes szélességében lezárták a Halogy és Nádasd, a Halogy és a 86-os főút, valamint a Csörötnek és Kondorfa közötti alsórendű utat. A vízügyi igazgatóság munkatársai azt kértik, hogy most senki ne induljon vizitúrára a Rábán, mert az életveszélyes. A levonuló árvíz miatt a folyóparon, árterületeken való tartózkodást sem javasolják.13.30 - Vízátfolyások

Vízátfolyások, hideg, őszies idő Zalában


12.00 - Hullámzó frontálzóna halad térségünkben, amelynek hidegfrontja a szerda esti órákban érte el az előrejelzéseknek megfelelően az északnyugati térséget. Ez a front fokozatosan kelet felé halad, jelenleg a Nagykanizsa-Budapest vonaltól északnyugatra hull bőséges csapadék.

9.20 - Felhőszakadás Csornán

Szerda este nyugat, délnyugat felől zivatarok érték el megyénket. Csorna térségében felhőszakadás volt. A csütörtök reggelig lehullott csapadék mennyisége az Országos Meteorológiai Szolgálat több  megyei állomásán meghaladta a 30 mm-t - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton a soproni meteorológiai állomás vezetője.

A legtöbb csapadékot Csornáról jelentették, 65.2 mm-t, ez egyhvai augusztusi csapadéknak felel meg.

Bogyoszlón 61.3 mm, Himodon 43.4 mm esett.

Ennél lényegesen kevesebb volt Sopronban (3.0 mm), Győrben (26.4) és Mosonmagyaróváron (25.0)  is.

Az idei nyár a felhőszakadások nyara, hiszen már többször fordul elő, hogy megyénkben, ahogy az országban is 24 óra alatt egy-két havi csapadéknak megfelelő eső zúdul le.

A sopronmet.hu tájékoztató előrejelzése szerint csütörtökön még marad a borongós, hűvös idő, többször lehet kisebb eső, záporeső. 

Csodás szivárvány Hopferau közelében
9.15 - Hat villanyoszlop kidőlt Veszprémgalsa és Szentimrefalva között a  viharos szélben, Apácatornán pedig a transzformátor hibásodott meg,  és emiatt öt településen nincs áram – közölte a Veszprém Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.   

Csépányi-Barczi Petra elmondta, hogy Veszprémgalsán, Orosziban, Borszörcsökön, Szentimrefalván és Apácatornán nincs áram.   

A szóvivő hozzátette: ott, ahol a kidőlt villanyoszlopok miatt nincs áram, várhatóan délig helyreállítják a szolgáltatást, Apácatornán pedig várhatóan délután három óráig javítják ki a meghibásodott transzformátort.   

Két útszakaszon akadályozzák a közlekedést kidőlt fák: Somlóhegy  és Somlószőlős között, valamint a Zalaszegvár és Hosztót közötti  összekötőúton.    

A Somló környékéről leszakadt ágak, kidőlt fák miatt folyamatosan riasztják a katasztrófavédelmet – tette hozzá a szóvivő.


8.20 - A győri hivatásos tűzoltók Abdán, az Ifjúság utcában, a börcsi önkéntesek Öttevényen, a Zrínyi utcában a kunszigeti önkéntes tűzoltók Kunszigeten, az Ady Endre utcában, a lébényi önkéntesek Lébényben az Iskola közben lakóházak pincéjéből szivíttyúzták az esővizet.

Van egy jó fotója a viharról? Küldje el: tudosito@kisalfold.hu

Szpuercella hatalmas villámokkal


7.45 - A met.hu legfrissebb előrejelzése

ZIVATAR ÉS KÍSÉRŐJELENSÉGEIK: a délnyugati megyékben a délelőtti órákig zivatar környezetében még kialakulhat felhőszakadás (>25 mm). A nap további részében az esti órákig szórványosan számíthatunk zivatarokra. A keleti országrészben a késő délelőtti óráktól a zivatarokat helyenként viharos szél (60-80 km/h), kisebb méretű jég (jellemzően 2 cm alatti átmérő), felhőszakadás (> 25 mm) kísérheti. Nagyobb valószínűséggel északkeleten néhol heves zivatar is kialakulhat, amelyhez 80 km/h feletti széllökés és jégeső (2 cm feletti átmérő) társulhat.

ESŐ: csütörtök a nap első felében a nyugati megyékben területi átlagban 20 mm körüli csapadék hullhat le.

FRONTHOZ KAPCSOLÓDÓ SZÉL: ma délután a délkeleti országrészben az északnyugati szelet átmenetileg 70 km/h körüli széllökés kísérheti, zivatartól függetlenül is.

HŐSÉG: csütörtök a délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még 25 fok felett alakul.

Csütörtök 7.00 - Esőre figyelmeztetnek - Győr-Moson-Sopron megyében 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Villámok csaptak lakóházakba

23.45
- Győrladaméron szintén villám csapott egy családi házba, amelynek következtében meggyulladt a tetőszerkezet szigetelése, amit a tulajdonos vízzel eloltott.

23.30 - Szerda este 10 órátó 6 esetben vonultak a megye tűzoltói a nagy esőzés, vihar kapcsán. Csornán villám csapott egy ház kéményébe,

Abdán, Öttevényen, Kunszigeten 2 helyen is, Lébényben pincékbe folyt a víz, azt kellett kiszivattyúzni, Győrladaméron villám csapott egy ház szigetelésébe.

Személyi sérülés nem történt egyik esetben sem.

Vízszivatásoknál, hivatásos és helyi önkéntes tűzoltók is dolgoznak több helyszínen.

Szpuercella hatalmas villámokkal21.40 - Folytatódik az évszakos átlagnál jónéhány fokkal hidegebb időjárás - írta a sopronmet.hu.

Csütörtökön a nap első felében borult idő lesz, sokfelé várható ismétlődő eső, záporeső. A déli óráktól fokozatosan megszűnik a csapadék és lassan a felhőzet is felszakadozik. A délutáni órákban kevés napsütés is lehet.  Az északnyugati szél reggel még többször erős lesz, majd napközben lassan mérséklődik. A hőmérséklet a hajnali 16, 18 fokról nappal is csupán 18, 20 fokig emelkedik, este jellemzően 17, 19 fokra számíthatunk.

A következő napokban lassan-lassan javul az idő.

Pénteken, Nagyboldogasszony napján változóan felhős-napos idő lesz, este záporokkal, zivatarokkal.

Szombaton a nap első felében még több lesz a felhő, kisebb zápor is lehet, majd megindul a felhőzet tartós csökkenése.

Vasárnap, hétfőn és kedden napos, kellemesen meleg, nyári idő lesz. Csapadék ekkor nem várható, de a hajnalok frissek, hűvösek lesznek.


9.45 - Megyénkben már csak a széllökések miatt van figyelmeztetés. Győrben elállt az eső, süt a nap.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

7.55 - A sopronmet előrejelzése szerint szerdán reggel még sok lesz a felhő, kisebb záporok is lehetnek, majd fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet és több órás napsütésre számíthatunk.

Csapadékra napközben már nincs kilátás. Este északnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet és szórványosan záporok alakulnak ki, egy-egy helyen dörgés, villámlás kíséretében. A déli, délnyugati szél napközben időnként megélénkül, majd estétől északnyugatira fordul és gyakran kísérik erős lökések.

Csütörtökön eleinte még felhős idő lesz, kisebb esővel, majd felszakadozik a felhőzet. Péntektől jellemzően napos, mérsékelten meleg, kellemes, amolyan "késő augusztusi" idő várható.

7.45 - A hőség miatt négy megyére és a fővárosra elsőfokú, három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett több területen heves zivatarra, felhőszakadásra kell készülni. Késő este hidegfront érkezik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten, míg Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Várhatóan Békés megyében lesz a legnagyobb kánikula, ott a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-foknál is magasabb lehet.

Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron megyében a viharos széllökések miatt is figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban előfordulhat néhol zivatar, amelyet jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék, jégeső és viharos szél kísérhet.

Késő este északnyugat felől hidegfront érkezik, a frontátvonulást erős vagy viharos akár 70 kilométer/óránál is erősebb széllökés kíséri. A front előtt és a front mentén zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás, viharos szél, jégeső társulhat. Rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső eshet, 60-80 kilométer/órás, vagy akár annál is erősebb széllökések lehetnek, és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30-35 fok között, északnyugaton, nyugaton kevéssel 30 fok alatt várható. Késő estére jobbára 21-26 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz ennél kissé hűvösebb.

Korábban

Győr-Moson-Sopron megye

Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig

A reggeli, kora délelőtti órákban előfordulhat néhol zivatar, amelyet jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék (ált. 10-20, kis valószínűséggel > 25 mm), jégeső (jégméret akár > 1-2 cm) és viharos (ált. 60-80, kis valószínűséggel > 80 km/h) szél kísérhet.

Késő este északnyugat felől hidegfront érkezik, a frontátvonulást erős vagy viharos (ált. 50-70, néhol > 70 km/h) széllökés kíséri. A front előtt és a front mentén zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás (csapadék > 30 mm), viharos szél (60-80, kis eséllyel > 80 km/h), és jégeső (jégméret esetleg > 1-2 cm) társulhat.

A napi középhőmérséklet az Alföld nagy részén 25-27 fok között alakul.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borús, esős hétvége vár ránk

Hűvösebb is lesz, néhol csak 21 Celsius-fokig melegszik majd a levegő. Tovább olvasom