Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Így tombolt a vihar az országban - fotók

A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott és a kigyulladt tetőket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.
Országszerte közel 3 ezer alkalommal, csak a fővárosban mintegy 1600-szor riasztották a tűzoltókat szerdán estig a vihar okozta károk elhárítására - tájékoztatta az MTI-t a katasztrófavédelem.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt MTI-nek azt mondta, hogy főleg letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt kellett kivonulniuk országszerte. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott és a kigyulladt tetőket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból kapták. Pest megyéből mintegy 500 riasztás érkezett; Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken megszűnt az áramszolgáltatás.
Mukics Dániel hangsúlyozta: a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a jelzéseket, és számolja fel a károkat. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki, és csak utána a kisebbekhez, amelyeknek a helyreállítása ezért elhúzódhat.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője arról számolt be, hogy mintegy ezerhatszázszor riasztották Budapesten a tűzoltókat szerda este 10 óráig a vihar nyomán.

Közlése szerint többnyire útra dőlt fák, leszakadt gallyak, az utcára omlott vakolat, elöntött pincék és alagsori helyiségek miatt kellett kivonulniuk. Az utakon hömpölygő víz jelentősen lelassította a forgalmat, a viharban a trolik és a villamosok felső vezetékrendszere több kerületben is megrongálódott, illetve a város számos pontján elektromos felsővezetékre szakadtak öles ágak.

Hangsúlyozta, hogy személyi sérülésről nem kaptak jelentés és este fél tízig ötven helyszínen már felszámolták a károkat, illetve húsz helyszínen még este tízkor is zajlottak a munkálatok.

Több helyszínen akadozott az áramszolgáltatás; az Elektromos Művek szakembereik folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat. A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél, a IX. kerületben pedig egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetniük.

A Mávinform sajtóügyeletese elmondta, hogy országszerte fennakadásokat, késéseket okozott a vihar a vasúti közlekedésben, Budapestet szinte elzárták a szerelvények elől a felsővezetékre, pályára dőlő fák.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon például - Kelenföld és Budaörs között - egy vágányon közlekednek a szerelvények jelentős késéssel.

A Keleti pályaudvaron több vágányt le kellett zárni a szél által lesodort törmelékek miatt.

A székesfehérvári vonalon Martonvásár és Kápolnásnyék között is áll a forgalom, a Budapest-Hatvan vonalon, Tura és Pécel állomáson nem működik a biztosító berendezés, ezért késnek a szerelvények.

A Budapest-Szolnok vonalon nem közlekednek a szerelvények Budapest Nyugati pályaudvar-Kőbánya Kispest-Pestszentlőrinc között fák kidőlése miatt. Ugyancsak kidőlt fák miatt áll a forgalom Soroksár és a Soroksári út állomás között.

Több, a fővárosba tartó, a pályán rekedt vonatot visszafordítottak, hogy legalább azok az utasok, akik akarnak, vissza tudjanak jutni a kiinduló állomásra - mondta Both Ferenc.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is azt közölte, hogy a szerdai vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott, amelyek felszámolása és helyreállítása csütörtökre is áthúzódik.

A központ szerda este Facebook-oldalán azt írta, hogy több mint harminc vonalon okoztak fennakadásokat a felsővezetékeket leszakító kidőlt fák és oszlopok, illetve a sok csapadék.

Nem közlekedett szerda este a 3-as metró a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között, a 6-os (ráckevei) HÉV helyett a Közvágóhíd és Pesterzsébet-felső között pótlóbuszok járta, a 7-es (csepeli) vonalon pedig fakidőlés miatt szünetelt a vonatforgalom. Fennakadások okozott a vihar egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál.

Mávinform: országszerte fennakadásokat okoz a vihar a vasúti közlekedésben

Országszerte fennakadásokat, késéseket okozott a vihar szerdán a vasúti közlekedésben, Budapestet szinte elzárták a szerelvények elől a felsővezetékre, pályára dőlő fák - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Both Ferenc közölte: a budapesti elővárosi vonalakon számos helyen fa dőlt a felsővezetékre, a károk felszámolása és a közlekedés helyreállítása szerdán este még tartott.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon például, Kelenföld és Budaörs között, egy vágányon közlekednek a szerelvények jelentős késéssel.

A Keleti pályaudvaron több vágányt le kellett zárni a szél által lesodort törmelékek miatt.

A székesfehérvári vonalon Martonvásár és Kápolnásnyék között a felsővezetékre kerülő idegen tárgyak miatt áll a forgalom, a Budapest-Hatvan vonalon, Tura és Pécel állomáson nem működik a biztosító berendezés, ezért késnek a szerelvények.

A Budapest-Szolnok vonalon nem közlekednek a szerelvények Budapest Nyugati pályaudvar-Kőbánya Kispest-Pestszentlőrinc között fák kidőlése miatt. Ugyancsak fakidőlés miatt áll a forgalom Soroksár és a Soroksári út állomás között.

Több, a fővárosba tartó, a pályán rekedő vonatot visszafordítanak, hogy legalább azok az utasok, akik akarnak, vissza tudjanak jutni a kiinduló állomásra - mondta Both Ferenc.

Amelyik utas a késés miatt előzetesen lemond az utazásáról, számára menetjegye, pót- és helyjegye árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság, illetve a vasúti bérleteket elfogadják a BKK járatain - mondta az ügyeletes.

Heves megyében több mint kétszáz villanyvezeték sérült meg

Heves megyében tíz középfeszültségű, valamint kétszáz kisfeszültségű távvezetékben történt szakadás vagy sérülés a vihar miatt szerda este - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Fák dőltek úttestekre, épületekre is.

A tájékoztatás szerint szerda estig hatvanhét, zömében fakidőlések miatti riasztás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, a káresetek közül harmincnyolcat már felszámoltak.

Heves és Erdőtelek között a sínekre is fa dőlt, emiatt áll a vasúti forgalom, a vágányon egy vonat vesztegel három utassal és a kéttagú személyzettel.

A Heves megyével szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyét szerda este érte el a vihar, az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított le.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint mintegy ötven riasztást kaptak a tűzoltók, akik folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

8
Egy tűzoltó Budapest X. kerületében, a Cserkesz utcában 2015. július 8-án keresőkutyájával a viharban kidőlt téglafal romjait ellenőrzi, hogy az esetleg nem temetett-e valakit maga alá.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Több mint kétezer-négyszáz riasztás, egy budapesti ház összedőlt

Már több mint kétezer-négyszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem a vihar okozta károk miatt. Budapesten egy ház összedőlt, sérültek vannak a romok alatt, a tűzoltók mentik őket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerda este az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta: letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. Budapesten 1200, Pest megyében 500 bejelentést kaptak. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki.

5
Autók haladnak a felhőszakadás után összegyűlt vízben Budapest I. kerületében, a Dózsa György téren 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fejér megye tizenhat településén áramkimaradás van

Tizenhat Fejér megyei településen áramkimaradásokat okozott a szerdai vihar. Az áramkimaradás csaknem nyolcezer fogyasztót érint - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a viharos szélben leszakadó vezetékek és meghibásodások miatt Csákberényben, Csókakőn, Fehérvárcsurgón, Gánton, Gyúrón, Kajászón, Kincsesbányán, Magyaralmáson, Martonvásárban, Sárbogárdon, Tabajdon, Tordason, Válon, Vajtán, Zámolyban, valamint Székesfehérvár ipari területein van zavar az áramszolgáltatásban.

A szóvivő közölte: a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Az áramkimaradás jelenleg nem egészen nyolcezer fogyasztót érint, számuk folyamatosan csökken.

Tovább nőnek az amúgy is jelentős késések

Tovább nőnek az amúgy is jelentős késések az ország vasútvonalain a vihar miatt - közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Közleményük szerint az országon átvonuló vihar számos vonalon okozott beázásokat, a villámcsapások miatt több vonalon elromlott a biztosítóberendezés, fák dőltek a vasúti pályára, egymás után szakadnak rá a felsővezetékek a sínekre.

Egyes vonalakon már 180-220 percet várakoznak az utasok a szerelvényekben. A MÁV Zrt. arra kéri az utasokat, hogy a nyílt vonalon ne szálljanak ki a kocsikból, mert balesetveszélyes.

A MÁV Zrt. szakemberei a katasztrófavédelemmel közösen végzik folyamatosan a kárelhárítást és a helyreállítási munkát. A helyreállítás befejezése bizonytalan - írta a Mávinform.

A menetrend szerinti közlekedés csütörtök hajnalra állhat helyre.

A fővárosban több mint hatszáz riasztást kaptak a tűzoltók

Szerda kora estig 670 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak - közölte a katasztrófavédelem a Facebook-oldalán.

A főváros számos pontján okozott problémát a vihar. Épületekre és utakra dőlt fákhoz, elöntött épületekhez riasztották a tűzoltókat - írták.

A főváros területén jelenleg mintegy húsz tűzoltójármű és legénysége szivattyúzza a vizet, távolítja el a kidőlt fákat. A viharban a trolik és a villamosok felsővezeték-rendszere is megsérült. Több troli és villamos nem közlekedik, busz- és HÉV-járatok is kiestek a forgalomból.

A viharok miatt Pest megye és Budapest több pontján is átmeneti zavarok lehetnek az áramszolgáltatásban - írta a katasztrófavédelem.

5
Villám csap le Mátraszele közelében, a salgói várból fotózva 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Komka Péter

Pest megyében a legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett

A vihar okozta károk miatt a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítására szerda késő délutánig több tucat hívás futott be - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t. A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett.

Csámpai Attila közölte: főként fakidőlésekhez és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat. Több méter magas fák dőltek kerítésekre, háztetőkre, villanyvezetékekre. Érden a leszakadt vezeték a villanyoszlopot is magával rántotta - tette hozzá.

Az erős szél több helyen tetőszerkezeteket rongált meg. Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le. Az épület jelenleg is ázik, víz folyik a konnektorokból, ezért lakhatatlanná vált. Az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.

Zavartalan a forgalom Ferihegyen, a közösségi közlekedés még akadozik

A zivatarzóna elvonulásával helyreállt a rend a közlekedésben a budapesti repülőtéren, a korábban várakozó gépek mind gond nélkül leszálltak. A fővárosi közösségi közlekedésben azonban továbbra is jelentős fennakadások vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legfrissebb, Facebookon közölt információi szerint a 3-as metró helyett továbbra is pótlóbuszok közlekednek a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A ráckevei (7-es) és a gödöllői (8-as) HÉV helyett egy szakaszon szintén buszok járnak. Több villamosvonalon továbbra is szünetel, több busz- és trolijáraton pedig akadozik a forgalom.

Szinte mindenhol késnek a vonatok

Szinte valamennyi vonalon, jelentős 30-140 perc között késnek a vonatok az ország közepén végigvonuló vihar miatt - közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Közleményük szerint fák dőltek, felsővezetékek szakadtak, közüzemi áramellátási problémák miatt sok helyen állnak a vonatok.

A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a szerelvényeken maradva várják meg, amíg az ítéletidő elvonul. A katasztrófavédelem és a MÁV Zrt. szakemberei közösen végzik a dolgukat, hogy minél előbb megoldják a vihar okozta problémákat - írta a Mávinform.

OKF: már több mint 380 riasztást kaptak a tűzoltók

A vihar sújtotta területekről a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba szerda kora estig több mint 380 hívás érkezett, noha még csak a vihar elején járunk - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatornának.

Mukics Dániel közölte: a legtöbb hívást Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten kapták, de folyamatosan érkeznek a riasztások az ország más területeiről is, ahogy halad a vihar. A legtöbb esetben leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen kidőlt villanyoszlopok is nehezítik a közlekedést, helyenként az áramszolgáltatásban is vannak problémák.

Emellett több helyen megrongálódott háztetők, kémények, valamint a hirtelen lezúduló, házakba beömlő csapadék miatt is hívták a katasztrófavédelem munkatársait - jelezte a helyettes szóvivő.

5
Egy családi ház viharban megrongálódott tetőszerkezete Hárskúton, a Fő utcában 2015. július 18-án.
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Pótkocsit borított fel és fákat döntött ki a szél Veszprém megyében

Pótkocsit borított fel, fákat is kidöntött a viharos erejű szél Veszprém megyében szerda délután. A viharban több épületbe villám csapott - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Csépányi-Barczi Petra elmondta, viharos erejű széllel érkezett meg a hidegfront Veszprém megyébe szerda délután. A szél a 8-as főúton Bándnál egy tehergépkocsi pótkocsiját borította fel, a forgalom egy ideig félpályán haladhatott.

A szóvivő tájékoztatása szerint Ajka térségében mintegy tíz alkalommal kellett a tűzoltóknak kidőlt fákhoz vonulniuk, emellett Gyulafirátóton villanyvezetékre, Veszprémben pedig a vasútállomás közelében vasúti felsővezetékre dőlt fa. Hárskúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Halimbán az Ifjúság utcában villám csapott egy családi házba, az épület 100 négyzetméteres tetőszerkezetének fele lángra kapott. A tűzhöz az ajkai tűzoltók vonultak. Szintén villám csapott Balatonalmádiban a Napsugár utcában egy 3 szintes épületbe, itt komolyabb beavatkozásra nem volt szükség - tette hozzá a szóvivő.

Komárom-Esztergom megyében jégeső és széllökések nélkül vonult át a vihar, felhőszakadást sehol nem tapasztaltak. A megyében este hat óráig a tűzoltók összesen két viharkáros esethez vonultak, egy kisebb fa dőlt ki, illetve egy pincéből kellett vizet szivattyúzni - mondta el a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Benis-Völgyi Ágnes.

Fennakadás a budapesti repülőtér forgalmában

Fennakadásokat okoz a Budapest térségébe szerda délután megérkezett vihar, több járat késve tudott leszállni - derül ki a Flightradar24.com online radarképéből, valamint a légiforgalmi irányítók és a pilóták kommunikációjából.

A Wizz Air göteborgi járata csak második próbálkozásra tudott leszállni, a Ryanair Trevisóba tartó gépe a heves esőzés miatt negyed órán keresztül nem tudott felszállni, az easyjet londoni és a Lufthansa frankfurti járata jelentős kerülővel közelítette csak meg a repülőteret, a Wizz Air és a British Airways londoni, az Air France párizsi járata pedig jelenleg a légtérben várakozik.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt mondta, 20-30 perces késések vannak a forgalomban. Az induló járatoknál az okozhat késést, hogy vihar idején le kell állítani a földi kiszolgálást.

4
A viharban letört ágak Budapesten, a XIX. kerületi Wekerle-telepen 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Több megyében piros riasztást adtak ki

A vihar miatt több megye számos járására a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében van érvényben a legmagasabb harmadfokú figyelmeztetés.

Ezeken a területeken a következő órákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a heves zivatarok, viharos szél, felhőszakadás veszélye miatt csaknem az egész országban érvényben van első-, másod-, vagy harmadfokú riasztás.

A meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem is azt kéri, hogy az emberek kövessék nyomon a folyamatosan frissülő riasztásokat és radarképeket.

A Velencei tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az előrejelzés szerint csütörtökön napos idő várható. Reggel keleten, napközben pedig már csak helyenként alakulhat ki zápor. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-29 fok között alakul.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Jelentős késések több dunántúli vasútvonalon

Jelentős késésekre kell számítani több dunántúli vasútvonalon, így a hegyeshalmi a szombathelyi, a dél-balatoni és a Boba-Ukk vonalon is - közölte a Mávinform szerda délután az MTI-vel.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar leszakította a felsővezetéket, Hajmáskér-Veszprém között elromlott a biztosítóberendezés. Jelenleg állnak a vonatok. A vasúttársaság megrendelte a buszokat, de a Veszprém Volán nem tud járműveket biztosítani, így áll azon a szakaszon a közlekedés. A vonatok utasainak 60-80 perces késésre kell számítaniuk.

A Boba-Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya. A vonatot egy másik mozdonnyal viszik majd tovább. Az arra közlekedő vonatok 40-50 percet késnek.

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között - tartós felsővezetéki zárlat miatt - áll a forgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a bél-balatoni vonalon.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Budaörs és Biatorbágy között leszakadt a felsővezeték az egyik vágány fölött. A vonatok 50-60 perc késéssel közlekednek.

A pécsi vonalon a kelenföldi pályaudvar és Háros között Budafok megállóhelynél fa dőlt a vasúti pályatestre, és mindkét vágányon leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a vonatforgalom. A vonatok 80-100 perces késéssel tudnak csak közlekedni.

1
Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fővárosban is folyamatosan riasztják a tűzoltókat

A fővárosban is számos riasztást kaptak a tűzoltók a heves zivatarok okozta fennakadások miatt - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szerdán délután az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta: jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

Az MTI helyszínről származó információi szerint a XIX. kerületi Wekerletelepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén jelenleg egy-egy sávban haladnak a járművek, mert kidőlt fák és villanyoszlop akadályozza a közlekedést. A József Attila telepen is több fa kidőlt a viharos szél miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint több megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Egyelőre az ország nagy részén első-, illetve másodfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatar, a viharos szél és a felhőszakadás veszélye miatt.

Fennakadások a budapesti közösségi közlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata is fennakadásokkal közlekedik a szerda délután a fővárost is elérő vihar miatt.

A BKK Facebook-oldalán közölte, hogy a csepeli (7-es) és a ráckevei (6-os) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre.

Az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 47-es helyett Újbuda-központ és a Városház tér, a 41-es helyett szintén Újbuda-központ és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, a 24-es helyett pedig a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd között pótlóbusz jár.

Fennakadások vannak a 77-es, 78-as, a 81-es és a 82-es trolibusz vonalán is.

2
Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Felhőszakadás Zalaegerszegen

Felhőszakadás volt szerdán délután Zalaegerszegen, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett.

A vihar negyedórán belül átvonult a városon, utána csendesedett az eső.

A hőmérséklet rövid idő alatt legalább tíz fokkal visszaesett.

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel, károkat is okozva érkezett a vihar Vas megyébe

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel csapott le a vihar szerdán délután Vas megyére, amíg Szombathelyen délután három óra körül - első hullámban - csak egy rövid ideig tartó intenzív zápor mosta az utcákat, addig a megye más településein már kisebb károk is keletkeztek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba.

A hőmérséklet percek alatt több mint tíz fokot csökkent.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

A továbbiakban a Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, este már a Tiszántúlon is többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok is kialakulhatnak, erősen viharos széllökések, nagyobb méretű jég és felhőszakadás kíséretében. Északnyugatira fordul, és többfelé viharossá fokozódik a szél, a legerősebb széllökések elérhetik a 100-110 km/órát, majd éjszaka gyorsan mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön reggel már csak keleten, majd napközben már csak helyenként lehet záporeső, és az ország nagy részén már ismét napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős széllökések kísérik.

A hőmérséklet hajnalban 15, 20, csütörtök délután 25, 29 fok között alakul.

Néhány órán belül 12 fokkal csökkent a hőmérséklet Sopronban

Néhány órán belül mintegy 12 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet szerdán Sopronban, miután elérte a nyugati határt a hidegfront - tájékoztatta a soproni meteorológiai állomás vezetője az MTI-t.

Kiss Márton elmondta, hogy míg a legmagasabb délelőtti hőmérséklet 33,8 fok volt a városban, addig délután valamivel három óra utánra 21,2 fokra csökkent a beszivárgó észak-nyugati szél miatt.

Hozzátette: a hőmérséklet tovább fog csökkenni, az esti órákban várhatóan a 20 fokot sem fogja elérni.

Elmondta azt is, hogy az ország keleti részén most is 38 fok van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben is leszakadt az ég - Heves zivatar, jég, felhőszakadás vet véget a hőségnek szerdán - videó, fotók

Sopronban szerda fél 3-kor 24,2 fokot mértek, miközben délben még 32 fok volt! Kőszegen jégeső, Bakonyban zivatarok. Sok-sok fotó! Tovább olvasom