Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

HŐSÉGRIASZTÁS a hétvégén - 33 fok, de kaphatunk frissítő záport

Narancssárga figyelmeztetés a hőség miatt Győr-Moson-Sopron megyében. Napos idő lesz, de főként délután, este néhol zápor, zivatar kialakulhat.

Szombatra tizenhárom megyére figyelmeztetés

A hőség miatt szombatra tizenhárom megyére és a fővárosra adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a másodfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint szombaton többnyire napos idő lesz, de főként délután, este néhol zápor, zivatar kialakulhat. A szél helyenként megélénkül, zivatarok környékén lehet csak erős vagy viharos széllökés. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb hőmérséklet 30 és 33 fok között alakul. Az Országos Meteorológia Szolgálat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki.

A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. A citromsárga az elsőfokú, a narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés. Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A harmadik fokozat a hőségriadó. Az országos tiszti főorvos döntése alapján jelenleg vasárnap éjfélig a második fokozat, vagyis a hőségriasztás van érvényben. Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

A hőségriadó elrendelése miatt péntek reggeltől ismét megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt.

A vasúttársaság munkatársai a soproni és a szombathelyi állomáson kimért, poharas ásványvizet osztanak az utasoknak, tetszőleges mennyiségben.

A vasúttársaság az állomási utastájékoztatón is felhívja az utasok figyelmét a vízosztásra, illetve arra, hogy hosszabb utazás esetén megfelelő mennyiségű folyadékot vigyenek magukkal. A GYSEV Zrt. a hőhullám végéig, várhatóan vasárnap estig folytatja a vízosztást. A vasúttársaság a nagy hőségben a munkatársai számára is folyamatosan biztosítja a megfelelő mennyiségű hűtött víz fogyasztását.


Péntek - Narancssárga figyelmeztetés a hőség miatt Győr-Moson-Sopron megyében -A napi középhőmérséklet tartósan 25 °C felett alakulhat.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére péntek éjfélig

ZIVATAROK: péntek délután elszórtan valószínű zivatarok kialakulása (nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, északon és a középső országrészben), az intenzívebbekre a Dunántúlon és délen van nagyobb esély.

Intenzívebb zivatarok környezetében viharos (60-80 km/h) széllökések és egy-egy helyen felhőszakadás (> 25 mm), illetve jellemzően kisebb méretű jég (2 cm alatti átmérő) fordulhat elő.

HŐSÉG: pénteken a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul az országban - írta Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Péntek 1.00 - Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt elrendelt hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében azt írta: a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most a másodfokú intézkedés lépett életbe. A hőségriasztás vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az MTI-nek érdekességként azt is elmondta, hogy 2007 óta ezen a héten - július harmadik hetében - minden évben el kellett rendelni a hőségriasztást.

Szólt arról is, hogy a hőség miatt veszélyeztetettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek.

Az ÁNTSZ és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés a hőségriadó. Most a második fokozat, a riasztás van érvényben, amikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan "csak" figyelmeztetés lehet érvényben: a citromsárga az elsőfokú, narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat a figyelmeztetéseket megyei bontásban adja ki. Péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést.

Ezzel együtt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy és Tolna megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.
Az előrejelzés szerint pénteken a nappali órákban sok lesz a napsütés. Elsősorban a délutáni, esti órákban szórványosan várható záporeső, zivatar. Napközben többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megerősödik a szél. Zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 20, a legmagasabb hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű.

Csütörtök - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök délelőtt eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. 

Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet -  pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és  vasárnap másutt is - egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot,  így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat  közül most másodfokú intézkedés lép életbe.  
   
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra  kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11  és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye  igénybe a hűtött helyiségeket, továbbá védje bőrét a leégés ellen  megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatáva

Korábban írtuk:

Az OMSZ előrejelzése:

Szerda
A sok napsütés mellett főként a délutáni, kora esti órákban lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan záporeső, zivatar is előfordul. Éjszaka feloszlanak a gomolyfelhők, megszűnik a csapadék. Többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 28 és 32, késő este 19 és 24 fok között alakul.


Csütörtök
A sok napsütés mellett főként a délutáni, kora esti órákban lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan záporeső, zivatar is előfordul. Többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Péntek
Nappali gomolyfelhő-képződés várható sok napsütéssel. Délután, este szórványosan - kisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon - valószínű zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 32 fok között alakul.

Szombat
Napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Délután, este néhol előfordulhat záporeső, esetleg zivatar. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 33 fok között alakul.

Vasárnap
Napos idő lesz többnyire kevés gomolyfelhővel. Keleten, északkeleten néhol zápor, zivatar előfordulhat. Délkeletire, délire fordul, de többnyire mérsékelt marad a szél, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 33 fok között alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás jöhet - Citromsárga az ország

Keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat: zivatar, jég, szél. 32 fok is… Tovább olvasom