Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

HAVAZÁS - Csütörtökön sem úsztuk meg havazás nélkül

Nézze meg a csütörtöki havazást képekben és videókon.Az ön településén is havazik? Milyenek az utak? Küldjön helyzetjelentést vagy fotót a tudosito@kisalfold.hu e-mail címre.

22. 00 -

Győrszentiván, Nagyhegy keskeny útjának takarítása és sózása legtöbbször elmarad. A lejtős keskeny úton a közlekedés életveszélyes télen, hóban és jégben. Mivel járda nincsen a keskeny út tiszta jég, egy úton közlekednek az autók és a gyalogosok. Sok kisgyerek innen gyalogol le az életveszélyes úton. Még csoda hogy halálos baleset nem történt! - írták a Nagyhegy utca lakói

21. 30 - Ilyen a soproni erdő21. 05 - A sopronmet.hu még nagyobb havat vár péntekre, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat

A 20 órakor kiadott előrejelzésben az áll, hogy már az éjszakai órákban is előfordulhat gyenge csapadék, mely eleinte mindenütt hó lesz,  majd reggelig egyre többfelé havaseső, zápor várható a magasban érkező enyhe levegőnek köszönhetően.

Reggelre rendkívüli ciklon alakul ki a mediterrániumban, szokatlanul, akár rekord közelien mély légnyomási értékekkel a középpontjában. Ez a ciklon gyorsan megközelíti hazánkat és délutánra már be is lép középpontjával a medencébe, estére pedig el is hagyja azt észak felé. Eközben a késő délelőtti óráktól nyugat felől intenzív csapadéksáv húzódik a Kisalföld fölé melyből a kezdeti vegyes csapadék után kiadós havazás veszi kezdetét.

Többfelé, elsősorban a térség nyugati felén, az Alpokalján, valamint a Bakonyban számítunk vastag, vizes hótakaró kialakulására. Néhol akár 20 centiméter friss hó is lezúdulhat pár óra alatt! Estére a csapadék zöme elhagyja térségünket. A légmozgás iránya a déli órákig délkeleties lesz, majd átfordul északnyugatira a ciklon hátoldalán és viharos lökések kísérik majd. A hőmérséklet éjszaka -1, hajnalban +1, +2, délelőtt +2, +3, míg kora délután már 0 fok körül alakul. Este már ismét fagy várható.

Említésre méltó, hogy rendkívüli alacsony légnyomási mezővel érkezik a ciklon. Modellszámítások alapján délután akár 970 hektopascal közelébe is lecsökkenhet a légnyomás hazánk déli területein, míg nálunk északnyugaton 973-975 hektopascal közelébe süllyed ez az érték. Az erre érzékenyeket szokatlanul megviselheti a drasztikusan alacsony légnyomás.

Szombaton és vasárnap további gyenge havazás kialakulhat még. Hétfőtől nyugodtabb, hideg idő valószínű.

21. 00 - Pénteken 10 cm-nél is több hó hullhat!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat este frissítette péntekre szóló veszélyjelzését. Az biztos, hogy térségünkben rengeteg, mintegy fél havi mennyiségnek megfelelő csapadék várható, az azonban bizonytalan, ennek hányadrésze fog hóban érkezni és megmaradni. Most úgy tűnik, hogy nem kevés.

A prognózis szerint pénteken főként a nyugat- és közép-dunántúli régióban nagy mennyiségű (több helyen akár 20 millimétert – azaz négyzetméterenként 20 litert – is meghaladó) csapadék várható. Az esőt várhatóan a déli óráktól a Dunántúlon északnyugat felől (valamint a magasabban fekvő helyeken) havas eső, illetve havazás váltja fel. Délután, kora este akár 10 centimétert meghaladó, jellemzően vizes, tapadó hó valószínű. A legjobb eséllyel az Alpokalján és a Bakonyban várható nagyobb mennyiségű hó. Estétől a Dunántúlon fokozatosan gyengül, majd megszűnik a havazás. Főként délnyugaton esetleg zivatar is előfordul.

Az esőt késő estétől nyugat felől a középső országrészben és az Északi-középhegységben is hó válthatja fel, de ott csak kisebb mennyiség valószínű.

19. 35 - Újra közlekedhetnek a teherjárművek a 8-as és 82-es főúton Veszprém megyében

Aaz intenzív havazás miatt elrendelt korlátozást este 7 órakor feloldották, így ismét közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a 8-as és a 82-es főúton.

18. 31 - Kajárpéci tél:17. 30 - Korábban műszaki mentés miatt lezárták a 82-es számú főutat a 29-es kilométerszelvénynél

A havazás miatt körülbelül 30 kamion akadt el a 82-es számú főút 29-es kilométerszelvényénél. A műszaki mentés befejeződött, a forgalom ismét haladhat.

A rendőrség kéri, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően, óvatosan közlekedjenek a járművezetők.

16. 50 - Műszaki mentés miatt teljes útlezárás a 82-es főúton

Az erős havazás miatt körülbelül 30 kamion akadt el a 82-es számú főút 29-es kilométerszelvényénél, Gézaháza térségében. A műszaki mentés ideje alatt teljes útlezárás van érvényben. A közlekedőket az egyenruhások folyamatosan segítik.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetők fokozott figyelmét az érintett útszakaszon.

16.20 - Forgalomkorlátozás a 82-esen

A 82-es főúton az erős havazás és hóátfúvás miatt a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek Veszprémvarsányig közlekedhetnek.

Az intenzív havazás miatt Győr-Moson-Sopron megyében az utak csúszósak, hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

A 82-es számú főúton a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek Veszprémvarsányig közlekedhetnek. A főúton hóeltakarítási és úttisztítási munkálatokat végeznek.

Ajánlott kerülőutak: a veszprémvarsányi körforgalomnál a Pápa felé közlekedők Gic irányába, a Székesfehérvár felé közlekedők Lázi irányába kerülhetnek.

A rendőrség kéri a közlekedők türelmét és megértését! Óvatosan, körültekintéssel vezessenek!

16.10 - Mezőörsön 6 centiméter hó esett 6 óra alatt

Mezőörsön délelőtt 10 óra óta esik, már 6 cm
Mezőörsön délelőtt 10 óra óta esik, már 6 cm15.35 - Késnek a vonatok

A vasúti  közlekedésben egyelőre nem okoz nagyobb gondot a havazás, de néhány  dunántúli vonalon késésekre kell készülni - közölte a Mávinform  csütörtök délután az MTI-vel.  

A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a  Celldömölk-Veszprém vonalon folyamatosan tisztítják a  váltóberendezéseket a hótól, de ezeken a helyeken 20-30 perces  késések is előfordulnak.    

A vasúttársaság készenléti munkatársai mindenhol készen állnak  arra, hogy ha szükséges, megtisztítsák a váltókat, illetve az azokat  fűtő berendezéseket is üzembe helyezik - tették hozzá.


15.15 - Pápán már 5 centi hó esett - írta olvasónk

Pápa
Pápa

15.10 - Semmi meglepő: téli idő lesz a hétvégén

A hétvégén folytatódik a télies idő, többfelé várható havazás, és hidegre is készülni kell. Helyenként mínusz 9 Celsius-fokig hűlhet a levegő, néhol még nappal is mínuszokra kell készülni - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Ismét havazik a megyében - olvasóink fotói


Az országos középtávú előrejelzés szerint pénteken többnyire borult, csapadékos idő lesz, sokfelé várható eső, a délután második felétől a Dunántúlon az esőt már havas eső, hó válthatja fel. Elsősorban a Dunántúl magasabban fekvő helyein várható nagyobb hóréteg. Többfelé megerősödik, az Alföldön gyakran viharossá fokozódik a szél. Délután a Nyugat-Dunántúlon is lehet egy-egy viharos erejűhöz közeli széllökés. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet plusz 3-11 fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet a Dél-Alföldön lehet, északnyugaton lesz a hidegebb, ott délután tovább csökken a hőmérséklet.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója


Szombaton egyre inkább csak keleten valószínű havas eső, havazás. Ekkor is többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharossá fokozódik szél. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2, nappal 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap ismét egyre többfelé várható csapadék: nyugaton és északon havazás, másutt havas eső, eső valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a havas részeken mínusz 9 fokig hűlhet a levegő. A nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 4 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

15.00 - A 8-as utat is lezárták

Nem közlekedhetnek a teherautók a 8-as főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között az erős havazás miatt – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-t.

Csépányi-Barczi Petra ismertetése szerint az intézkedés a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járműveket érinti.

Az előrejelzések szerint a nap folyamán további havazásra kell számítani, ezért indulás előtt célszerű tájékozódni a katasztrófavédelem vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján – tette hozzá.


Baleset a 85-ösön

Személyautó és nyerges vontató karambolozott a 85-ös főúton, a Hegykőre vezető út csomópontjának közelében. A rakomány nélküli nyerges kamion az árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg. A kapuvári hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, az egység kivontatja a kamiont. A 85-ös főúton a mentés ideje alatt félpályás lezárás érvényes.
15.00 - A megváltozott időjárási körülmények és a havas úttesten kialakult közlekedési helyzet miatt a 85-ös és 86-os számú főútvonalokon torlódásra számíthatnak a közlekedők.

14.16 - A 85-ös főút Kapuvár-Csorna szakasza lassan, de járható, romlottak a látási- és útviszonyok.

A főút felülete hókásás, viszont a közútkezelő autóit több alkalommal is lehet látni mindkét irányban szórják az úttestet.

Útzár

Nem közlekedhetnek a teherautók a 83-as főúton Városlőd és Pápa között - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök  délután az MTI-t. Máté Alexandra hadnagy ismertetése szerint a 7,5 tonna  össztömeget meghaladó járművek az erős havazás miatt nem közlekedhetnek Pápa és Városlőd között, a korlátozást kora délután vezették be.
Az előrejelzések szerint a nap folyamán további havazásra kell  számítani, ezért indulás előtt célszerű tájékozódni a  katasztrófavédelem vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján - tette hozzá.


13.50 - Sopronban havazik - olvasónk videója

13.50 - Győri olvasónk fotója


13.45 - HAVAZIK - Olvasónk videója Sopronból

13.30 - Az Eumet friss, Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozó előrejelzése szerint csütörtökön délután borult idő várható, havazással. Éjszaka átmenetileg megszűnik a csapadék, majd hajnalban esőzés kezdődik.

Pénteken borult idő lesz. Sok hó, időnként eső esik. Erős, gyakran viharos, déli, délkeleti, délután északnyugati irányú szél fúj. Átmenetileg, jelentősen emelkedik a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet megyei átlaga

péntek reggel +3,
péntek kora délután +4,
szombat reggel -1 fok körül lesz.

A legvalószínűbb folytatéás: szombaton, vasárnap, hétfőn újabb lehűlés, kevesebb csapadék várható.

A Győr-Szol beszámolója

A Győr-Szol Zrt. készenlétben lévő állománya csütörtökön 11 órakor, a havazás kezdetekor megkezdte a hidak, a felüljárók, a tömegközlekedési útvonalak, a közterületi járdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését. A munkában kora délután összesen 13 gép vesz részt. A tevékenység addig tart, amíg az időjárási viszonyok indokolttá teszik.13.15 - Fertőszentmiklóson is havazott - olvasónk fotói

Fertőszentmiklóson is behavazott csütörtökön - olvasónk fotói

12.30 - Az autópályák hómentesek

Az útinform csütörtök déli jelentése szerint  Dunántúl északi felén és Szántód térségében változó intenzitással esik a hó. Szombathelyről intenzív havazást jeleztek, Vas megyében inkább csak szállingózik a hó.

A friss hóréteg vastagsága még csak Vas megyében mérhető, ott 2-5 centiméternyi.

Az autópályák hómentesek, a kiszórt sótól nedvesek.

12.08 - Havazik Sopronban és Győrben - Olvasónk videója

 


 

Pontosítás 1-6 cm hó

12.00 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette előrejelzését. Eszerint csütörtökön az ország északnyugati, északi harmadán 1-6 cm friss hó valószínű, leginkább a Dunántúli-középhegységben és az Alpokján eshet ezen belül a nagyobb mennyiség.

Pénteken főként a nyugat- és közép-dunántúli régióban nagy mennyiségű (helyenként 20 millimétert is meghaladó) csapadék várható, de jellemzően eső formában. Az esőt délután, este északnyugaton és a Dunántúli-középhegységben várhatóan havas eső, havazás váltja fel. Ebben a periódusban főként a magasabban fekvő területeken rövid idő alatt 5 cm-t meghaladó, inkább vizes, tapadó hó hullhat. Délnyugaton esetleg zivatar is előfordul. Az esőt késő estétől nyugat felől a középső országrészben és az Északi-középhegységben is hó válthatja fel, de csak kisebb mennyiségű hó valószínű.

Újabb 10 centi hó?

11. 24 - Ahavasesőt havazás váltotta fel Sopronban. A hó nem marad meg, azonnal el is olvad - jelezte helybéli olvasónk.

Ismét csapadékosra fordul az időjárás, a lehulló csapadék csütörtökön és pénteken meghaladja a 10 mm-t, ám az ebből lehulló hó mennyisége  a fagypont közeli hőmérsékletek miatt nagyon bizonytalan - írta előrejelzésében a sopronmet.hu.

Csütörtökön délután egyre többfelé már gyengén havazhat, csak az alacsonyabban fekvő helyeken várható további eső, havas eső. Késő este többfelé intenzív havazás kezdődik, mely nedves, tapadó hónak ígérkezik. Éjfélig a lehulló hó 1-6 cm között alakul, de 500 méter felett akár elérheti a 10 cm-t.

Pénteken egy rendkívül mély ciklon hatására a borult égből ismétlődő havazás, havas eső várható. A lehulló hó mennyisége nagyon bizonytalan, hiszen továbbra is kevéssel nulla fok felett alakul a hőmérséklet, de nagy az esélye vastag, vizes hótakaró kialakulásának is.


Az útinform csütörtök reggeli jelentése szerint Mosonmagyaróvár térségében hószállingózást jeleztek.


A fő és mellékutak a Dunántúlon, a középső országrészben elvétve szárazak. Ajka, Keszthely, Szentes, Orosháza és Nyírbátor környékén deresedés miatt síkos a burkolat. Az autópályák általában nedvesek, néhol száraz szakaszok is előfordulnak.

Csütörtök - Figyelmeztetés havazás miatt

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig.
Az ország északnyugati, északi harmadán többfelé 1-6 cm friss hó hullhat, sőt kisebb körzetekben ennél több sem zárható ki.
A helyenként előforduló ködfoltok napközben megszűnnek.Figyelmeztetés péntekre
Figyelmeztetés péntekre12.50 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta friss előrejelzését.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma többnyire derült, napos idő várható, csupán kisebb körzetekben maradhat meg a felhőtakaró. Éjszaka a Dunától keletre megnövekszik a felhőzet, az éjszaka második felében Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben hószállingózás már előfordulhat. Holnap a Dunántúlon is fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a déli óráktól Észak-Dunántúlon havazás kezdődik, később a havazás az Északi-középhegység és a főváros térségére is átterjed. Hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északra várható lepel és 5 centiméter közötti friss hó, a vonal mentén esetleg havas eső is lehet. Ma csupán északnyugaton élénkül meg az északi szél. Éjszaka és holnap mérsékelt déli szélre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a vastagabb hóréteggel borított, derült területeken -10, -11 fok sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +6 között valószínű.

Távolabbi kilátások péntektől tfőig:

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szombaton, illetve tfőn számíthatunk több helyen hosszabb napos időszakokra. Több alkalommal, pénteken sokfelé, valamint szombaton északkeleten várható vegyes halmazállapotú csapadék; az esőt egyre több helyen havazás váltja fel.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 milliméter) az ország teljes területén valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első részében -3, +3, majd általában -3 és -9 fok között alakul, de a derült, havas részeken -10 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3, 11, később 0 és 5 fok között valószínű.

12.04 - Az EWS új részletekkel frissített előrejelzését. Eszerint Győr-Moson-Sopron megyében szerda délután felhős, és napos területek egyaránt előfordulhatnak. Éjszaka általában változóan felhős időre lehet számítani, ködképződéssel. Reggelre beborul az ég, hószállingózás kezdődik.

Csütörtökön már délelőtt beborul az ég, majd délelőtt csak kevés, délután és éjszaka viszont - különösen a megye keleti részén - már jelentősebb mennyiségű hó hullik. Megélénkül a déli szél.

A jellemző hőmérséklet megyei átlaga: csütörtök reggel 0, csütörtök kora délután +2, péntek reggel +1 fok körül lesz.

A legvalószínűbb folytatás:
Legalább február közepéig tart a hideg! Pénteken nyugaton sok hó, keleten sok eső, átmeneti enyhülés következik. Szombaton, vasárnap és tfőn újabb lehűlés valószínű,kevés csapadékkal.

Korábban:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben frissítette csütörtökre szóló veszélyjelzését. Eszerint csütörtökön a délutáni óráktól az éjféli órákig az ország északnyugati harmadában lepel és 3 centiméter közötti hó hullhat. A Dunántúl északnyugati, északi részén síkvidéken kis területen akár 5 centiméter fehér takaró is összejöhet.

A Pártai Lucia és Aigner Szilárd meteorológusok által fémjelzett EWS honlapján a következő előrejelzés olvasható:

Csütörtökön borult idő következik. Az ország északi felén, már napközben is, éjjel a Dél-Dunántúlon is havazik.

Pénteken sok hó, átmeneti enyhülés, szombaton és vasárnap újabb lehűlés valószínű.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több megyében sűrű köd lehet szerdán

Az előrejelzés szerint szerdán néhány órás napsütés elsősorban nyugaton és északkeleten várható. Tovább olvasom