Asztalitenisz

2024.04.16. 15:52

Először az Extraliga legjobb négy csapata között a GYAC Aréna, melynek már van paralimpiai indulója is

Hatalmas sikert ért el a GYAC Aréna extraligás női csapata. A győri asztalitenisz történetében először jutott be az Extraliga négyes döntőjébe, melyet június 1-jén és 2-án rendeznek meg, a helyszín egyelőre még nincs meg.

Szabó Gábor

A győriek mellett az Európa-kupa döntős Budaörs, a sokszoros finalista Bp. Erdért, valamint a Kiskunmajsa lesz ott a négy között. Az elődöntőben a győriek az Erdérttel mérkőznek majd meg.

„Érdekesség, hogy a 2000-es évek közepén az egyetemnek volt Extraliga-csapata, azt Albert Zoltánnal közösen vittük. Most az első final fouros csapatnál is ott vagyok, ez nagy büszkeség” – kezdte Vígh Zsolt, a GYAC Aréna szakosztályvezetője, aki egyben vezetőedző is.

A szakember hozzátette: a siker értékét növeli, hogy az épek között szerepel a para-asztaliteniszező Szvitacs Alexa, aki egyébként 6. a ranglistán, a mezőny egyik legjobbja. Rajta kívül Bálint Bernadett – aki a közelmúltban a győri ob-n minden számban döntőt játszott, a párost meg is nyerte, éppen Szvitacs Alexáékat verték –, továbbá Barcsai Sophie alkotja a csapatot. Utóbbi U15-ös korosztályos válogatott, a felnőtt ob-n párosban bronzérmes lett.

„Általában Bernadett és Alexa együtt indul párosban, a Budapest-bajnokságot meg is tudták nyerni. Az ob-n viszont a válogatott miatt külön szerepeltek, végül egymás ellen döntőztek. Berni emellett egyébként vegyes párosban és egyéniben finalista volt. Összesen öt érmet szereztünk a hazai rendezésű országos bajnokságon, ami szintén kiemelkedő teljesítmény” – fogalmazott Vígh Zsolt, aki a Final Fourral kapcsolatban elmondta: „Célunk, hogy bejussunk a döntőbe, nem dőlünk hátra azzal, hogy eljutottunk a legjobb négybe. Ahogyan kardunkba sem dőlünk, ha mégsem jönne össze a finálé.”

Bálint Bernadett szerepelt a legsikeresebben a közelmúltban Győrben rendezett országos bajnokságon.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az utánpótlásban is egyre többen bontogatják szárnyukat. A már említett Barcsai a korosztályában Eb-csapattag, emellett U19-ben egészen a döntőig menetelt, csak ott kapott ki ellenfelétől. Mellette Vígh Zsolt kiemelte Péntek Gábor Leventét, aki az U11-es ranglistán jelenleg a 3.

Gábor előtt nagy perspektíva van, a megyei bajnokságban a felnőttek között szerepel, sokat is edz az idősebbekkel, mert szakmailag így tud a legtöbbet fejlődni. Őt szeretnénk úgy menedzselni, hogy később is komoly eredményeket hozzon. Rajta és Sophie-n kívül is van három-négy ügyes gyerekünk, akiket versenyeztetünk.

Ők a feltörekvő csoport tagjai, szeretnénk az igazoltak közé mielőbb és minél eredményesebben beintegrálni őket. Nemcsak a tömegesítésre figyelünk, ami fontos, hanem a minőségre is, aki tehetséges, megkapja a legjobb felkészítést. Ebben nagy segítségemre van edzőtársam, Simon Miklós, valamint feleségem, Vígh Tímea, aki a szakosztályban mondhatni mindenes, ezen felül pedig a paraválogatott gyógy- és sportmasszőre” – folytatta a szakosztályvezető-edző. Rajtuk kívül Molnár Krisztián heti pár alkalommal külön foglalkozik még Péntek Gáborral.

Ha már a paraszakág szóba került: a legfontosabb hír – ami egy ideje már nyilvánosságot kapott –, hogy a tokiói paralimpiai játékokon bronzérmes Szvitacs Alexának már megvan a párizsi kvótája, de több győri játékosnak is van még erre esélye.

A tokiói paralimpián bronzérmes Szvitacs Alexa már biztosan ott lesz Párizsban is. 
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„Egy hét múlva, április 22-én derülnek ki a páros kvóták. Itt jó esélye van Csonka Andrásnak és Arlóy Zsófiának. Ha megszerzik, akkor egyéniben is indulhatnak, sőt, akkor a Csonka–Szvitacs vegyes-, illetve a Szvitacs–Arlóy női páros is asztalhoz állhat majd Párizsban. Bereczki Dezső helyzete árnyaltabb, de nem reménytelen. Ha ő is ott lehet a paralimpián, akkor lesz férfipárosunk, illetve még egy vegyespárosunk. Szóval nagy a tét” – tette hozzá Vígh Zsolt, aki természetesen bízik abban, hogy Alexa a francia fővárosban is érmet szerez, és a vegyespárost is esélyesnek érezné erre. Csonka és Szvitacs emiatt is erősíti az NB II-es férficsapatot, és jól is teljesítenek, dobogós helyen áll ez a csapat, ahogyan a többi is, így a megyei bajnokságban szereplő, illetve a női NB I-es együttes is az első háromban van.

„Ha most nem is jönne össze újabb kvóta, május végén Thaiföldön rendeznek világselejtezőt, melynek győztese kijut Párizsba” – árulta el a sportvezető, aki reméli, az idén a 10 éves fennállását ünneplő Club Aréna-termet tovább tudják használni.

„Az épületet Pap Gábor tulajdonos eladja, de szívén viseli a sorsunkat, és mindent megtesz azért, hogy az európai szövetség, az ETTU által a legjobbak közé certifikált termünkben folytathassuk a munkát. A győri, de az egész magyar asztalitenisz szempontjából fontos lenne, ha ez a bázis megmaradna” – mondta Vígh Zsolt, aki elárulta a korábban nagy sikerrel megrendezett világfesztivál után április 25. és 28. között megrendezik a 3. Reménységek kupáját. A Club Arénába hat ország mintegy 100 versenyzőjét várják, emellett tervben van egy háromfordulós grundbajnokság megrendezése is, mellyel a város diákjait szeretnék megszólítani, megmozgatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában