Balhé a győri stadionban

2024.03.13. 13:07

ETO-botrány a szurkolók szemével - Nem csitulnak a kedélyek, a drukkerek szerint viperát is használták a biztonságiak

Nem csitulnak a kedélyek a hétfői ETO–Honvéd meccsen történtek után. Ahogy arról beszámoltunk, a második félidő hajrájában a szurkolók egy csoportja összetűzésbe keveredett a kiemelt kockázatú mérkőzés biztosítását végző szolgálat munkatársaival.

Kisalföld.hu

Fotó: ETO-szurkolók

A drukkerek – és a felvételek tanúsága – szerint a biztonsági cég egy vagy néhány tagja viperával (teleszkópos fém bottal) rontott rá a szektorokban lévőkre. Szerintük túlzó és törvénytelen volt a biztonságiak reakciója.

Az ETO is reagált az incidensre, a kiadott közleményben azt írták, hogy mindkét fél felelősségét megvizsgálják. A szurkolók és a klub baráti köre ezzel azonban nem érte be, utóbbi kemény hangvételű nyílt levélben válaszolt a zöld-fehérek közleményére:

„Döbbenten állunk az események után, amiket saját biztonsági szolgálatunk ellenünk indokolatlan módon, eszközökkel, felfegyverkezve követett el a szektorunkban családok és gyerekek között.” 

A drukkerek az ETO vezetésének címzett közleményben leszögezik, hogy elfogadhatatlannak tartják a történteket. Választ követelnek, hogy miként dolgozik „szlovák” biztonsági szolgálat az ETO Parkban, akikkel szeretnék, ha a klub megszüntetné az együttműködését. A szurkolók követelik a túlkapásban résztvevő biztonságiak örökös kitiltását és hogy tegyenek rendőrségi feljelentést az elkövetők ellen.

 

Bár nem a mi feladatunk kideríteni, mi válthatta ki a biztonságiak súlyos reakcióját, megkérdeztünk egy szemtanút, mesélje el, mit látott az incedens során. A tanú a neve elhallgatását kérte:

„Szokásomhoz híven csak a szünet után mentem fel az ultrákhoz. A bekapott gól után verbálisan elszabadult a pokol a győri és a kispesti drukkerek között. Ekkor úgy tűnt, a vendégdrukkerek egy része megindult felénk, s ezzel egy időben  nagyjából három  biztonsági ember bejött a szektorunkba. Volt közöttünk, aki elkezdett kiabálni, hogy fussunk, pánik hangulat alakult ki, majd elkezdődött a lökdösődés.

Nyilván nem vagyunk ma született bárányok, mi is csináltunk már hülyeségeket, de ezúttal semmi nem indolkolta a kemény fellépést. Nyilván aztán már a drukkerek sem hagyták magukat, komoly verekedés alakult ki, a biztonságiak gumibotokkal, viperákkal ütötték a győri szurkolókat, akik megmutatták, hogy bármikor kiállnak egymásért és megvédik a társaikat” – mesélte a szemtanú.

Hogy milyen körülmények uralkodhattak a szektorban, arról egy a közösségi oldalon megjelent hozzászólást idézünk: „Szekusnak szétverték székkel a fejét egy győri ETO-st a földön végighúztak és fejbe rúgták, másik szekus orrát szilánkosra törték!”

 

„Gyalázatos, hogy hazai pályán saját biztonsági embereink verjenek minket. Én amúgy úgy tudom, a biztonsági személyzet tagjai között ugyan van szlovákiai, de javarészt szombathelyi a társaság. Akik úgy tudni, jóban vannak a kispestiekkel” – tette hozzá a szemtanú, aki azt is elárulta, látott-e sérült győri szurkolót.

„Igen egyik ismerősömnek valószínű betörték az orrát, egy papírzsebkendőt tömött bele, amikor én láttam.”

A mentőszolgálat egy férfit szállított súlyos sérülés miatt a győri kórházba, az intézmény közlése szerint végül két sérült került a kórházba. Az ETO közleménye alapján a mérkőzést biztosító „szerv” két kollégája sérült meg, egy lengyel állampolgár ellen pedig eljárást indított a rendőrség.

Tilos viperát használni

A győri szurkolók részéről felvetődött, hogy jogszerűen használt-e  teleszkópos botot, azaz úgynevezett viperát a biztonsági személyzet a mérkőzésen. 

Nos, úgy tudjuk, a vipera a közbiztonságot különösen veszélyeztető eszköznek minősül, s a 2003-as vagyonvédelmi törvény szerint Magyarországon a használata szigorúan tilos. Bár a törvény a magyar rendőrségnek kivételes esetekben engedélyezi, számukra sincs rendszeresítve a golyósvégű, teleszkópos vipera.

Frissítés - Megszólalt a győri biztonságiak vezetője: lengyel ultrák fegyverkeztek fel az ETO-pályán

Mintegy másfél tucatnyi lengyel ultra randalírozhatott hétfőn a Győri ETO FC futballstadionjában, a feljutásra pályázó együttes Budapest Honvéd (0–1) elleni bajnoki mérkőzésének második félidejében. A magyar stadionokban rég nem látott, több súlyos sérüléssel járó összecsapás részleteiről a győri meccseken a biztosítással megbízott cég vezetői nyilatkoztak - jelent meg az Indexen.

Őze Balázs, a biztosítást végző Target Grup Zrt. területi képviselője az ugytudjuk.hu megkeresésére elmondta: négy éve biztosítják az ETO hazai mérkőzéseit, és eddig még nem történt hasonló eset. Hozzátette: ezúttal sem a győri szurkolók voltak azok, akik miatt be kellett avatkozni, a hétfői találkozóra 15-20 fős lengyel csapat érkezett.
„Ők voltak azok, akik nagyon brutális módon, minden előzmény nélkül támadták meg a kollégánkat, felfeszítették az ETO-szurkolóknak fenntartott kis raktárat, és felfegyverkeztek az ott talált széklábakkal, asztallábakkal és minden más egyébbel. Azért mentünk be a szektorba – és itt hangsúlyoznám, hogy nem a családi, hanem az ultrák szektorába –, hogy a megtámadott kollégák segítségére tudjunk sietni, és megakadályozzuk, hogy a rendbontók a többi szektoron át akár a pályáig jussanak. Amikor érzékeltem, hogy a helyzet túlmutat a mi vagyonőri jogosultságunkon, azonnal hívtam a 112-t, és rendőri segítséget kértem.”

Kiemelte: a magyar meccseken abszolút nem jellemző magatartást mutató lengyel csoport jó része a rendőrség kiérkezésekor a pálya kerítését felfeszítette, majd elfutott. Hozzátette: a megtámadott két kolléga nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Egyikük jelenleg is a kórházban fekszik, míg a balhét kezdeményező szurkolók egyike hétfő óta előzetes letartóztatásban van.

Sulyok Szabolcs, a győri biztosítás vezetője hangsúlyozta: a rendbontók a pályára akartak bejutni.

Én a családi szektorban voltam, amikor jött a hívás, hogy azonnal menjek fel a B-középbe, mert megtámadták a kollégákat. A rendbontók megindultak a vendégek felé, az volt a céljuk, hogy előbb a vendégszektorba, majd aztán a pályára jussanak be. A két tábor közötti üres szektorba be is jutottak, de tovább nem tudtak menni.

Az Index egy  győri szurkolót is megszólaltatott, aki  szerint lengyel testvérklubjuktól korábban már többször jártak Győrben vendégeskedni, és még egyszer sem volt balhé. Szerinte az egész nézeteltérés abból fakadt, hogy a lengyelek saját csapatuk zászlóját tették ki a stadionba, amit viszont az általa elmondottak alapján szlovákul beszélő és szlovák feliratos ruhát viselő rendezők – érthetetlen okból – le akartak velük vetetni. Ebből alakult ki a szóváltás, majd a verekedés. Hozzátette, hogy a szektor nem kizárólag a B közép helye, ott igenis voltak családok, párok, fiatalok, ő is a fiával, és annak barátaival volt jelen. Az időjárás, a szemerkélő eső miatt azonban még összébb húzódott a nézősereg. Az eset után természetesen sokan elkívánkoztak a szektorból, így ő is azonnal távozott volna a fiatalokkal, de a rendőrök nem engedték ki őket a lépcsőházból. Így a mellettük lévő kijáróból próbálták meg elhagyni a stadiont, ahová létesítményen belül simán át tudtak menni, és az ottani kijáratnál már minden további nélkül elhagyták a győri arénát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában