Kitüntették az egykori sportvezetőt

2024.01.03. 12:23

Sopronért Emlékérmet kapott a munkájáért

Papp Győző

Szemző Gábor és Nagy Tamás. Fotó: facebook

Szemző Gábort Sopron sportjáért végzett munkájáért a múlt év decemberében emlékéremmel tüntette ki a város közgyűlése. Meghatódottan vette át az elismerést.

Mint később megtudtam, Nagy Tamás javaslatára kaptam meg. Érdekesség, hogy annak idején őt váltottam az SKC elnöki székében - mondja Szemző Gábor. - Vezetőként nagyjából tíz évet dolgoztam a soproni sportban. Az említett SKC-nál 1992-től 1994-ig voltam elnök, aztán felvettük az Ászok nevet és a sörgyár igazgatója, Németh Árpád kapta meg a tisztemet, én pedig szakmai igazgatóként folytattam a munkát 1996-ig. Ez az időszak sajnos kikezdte az egészségemet, utána nyugdíjba is  mentem.

A sporttól, a kosárlabdától azonban nem tudott elszakadni, a postánál dolgozó sógora odacsábította a Postás női kosárlabda-csapatához. 
„A kétezres évek elejéig szakosztályvezetőként dolgoztam ott, összességében ez is szép időszak volt az életemben - folyatja Szemző Gábor. - Ha végiggondolom az eredményeket, akkor az SKC-val az NB I-ben elért negyedik helyünkre lehetek a legbüszkébb. A SMAFC hatvanas évekbeli szereplése óta az volt a legnagyobb siker a város kosárlabda sportjában.”

Annak idején a gyakorló-iskolában Krasznai Ferenc volt a testnevelő tanára, nem volt kérdés, hogy beleszeressen a kosárlabdába.

Nyolcadikos korukban a városi női bajnokságban indultak: sorra aratták a győzelmeket, csak az NB II-es SVSE visszajátszó hölgyei tudták megállítani őket.
A SMAFC-ban ritkán kapott szerepet a jó képességű játékosok között. A TF-re készült, de szívizomgyulladást kapott, így ez a továbbtanulási lehetőség kútba esett a számára.
„Mosonmagyaróváron a Mogaac színeiben háromszor nyertünk területi bajnokságot, az NB II-ért vívott osztályozón azonban nem tudtunk továbblépni - emlékezik. - Miután hazatértem Sopronba, a megyei bajnokságban játszottam, a csapatunkat Weisz Ferenc irányította hol AFIT, hol SFAC, hol Forfa néven, attól függően, kitől kaptunk egy kis pénzt a működésre.”

Szemző Gábor idén betölti a nyolcvanötöt. Hétfőnként még kosárlabdázik a társakkal, a fő kedvtelése azonban a tenisz, ezt hetente háromszor űzi. Öttagú csapatuk van és már csak párost játszanak. 

A sportélet mellett aktív a civilek között is, a Széchenyi-gimnázium öregdiákok társaságának elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában