Labdarúgás

2023.11.23. 08:33

A soproni születésű védő szeretne kijutni az Európa-bajnokságra

A magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként végzett és ezzel kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra. Az út utolsó állomása a Montenegró elleni 3–1-es győzelem volt, amelyből kivette a részét egy soproni születésű fiatalember is, a 21 éves Balogh Botond.

Papp Győző

Balogh Botond a Magyarország-Montenegró mérkőzésen. Fotó: Szabó Miklós - Nemzeti Sport

"Nagyon örültem, hogy életemben először kezdőként léphettem pályára a válogatottban, és végig is játszottam a Montenegró elleni mérkőzést. Fantasztikus volt telt ház, hatvanötezer magyar szurkoló előtt futballozni” – mondja a fiatalember, aki az utóbbi időben – bár mindig kerettag volt – jobbára az utánpótlás-válogatottban szerepelt. 

Vártam erre a lehetőségre, de nem voltam benne biztos, hogy ez pont most jön el a számomra – folytatja Balogh Botond. – Csodálatos érzés volt, amikor a kezdőcsapat kihirdetésekor a Mister Dibusz után az én nevemet mondta. Szerintem a szünet után minden tekintetben jobbak voltunk, mint a vendégek, és Szoboszlai Dominik vezérletével sikerült megfordítani az eredményt és győzni. Marco Rossi a mérkőzés után megdicsért, ebből gondolom, hogy elégedett volt velem, valóban jó meccset játszottam. Sopronból, a környékről, a barátoktól rengeteg üzenetet kaptam, mindet nem is volt időm végignézni. A jövőre nézve az a célom, hogy bekerüljek az Európa-bajnoki keretbe. Nehéz dolgom lesz, mert a hátvédsorban nagy a konkurencia. Ehhez az is kell, hogy rendszeresen tudjak játszani a klubcsapatomban, mert csak ez esetben vesz figyelembe a kapitány.

A peresztegi származású futballista Nagycenkről került az SC Sopronba, ahonnan 2015-ben az MTK igazolta le. A kék-fehéreknél 2019-ben könnyű szívvel lemondtak róla, ezután több olasz klub hívása közül a Parmáét fogadta el. Még az év nyarán igazolt Itáliába, 2020-ban bemutatkozott a Serie A-ban. 
„Nem bántuk meg, hogy a Parmát választottuk, Boti szeret ott lenni, és őt is szeretik. A premierjén készült egy emlékezetes fotó, amivel a híres sportlap, a La Gazzetta dello Sport címlapján szerepelt Perisiccsel együtt. A Parma kiesett a bajnokság végén, de Botival a nyáron 2025-ig szerződést hosszabbítottak, ezzel is jelezték, hogy számítanak rá a jövőben. Nincs könnyű helyzetben, mert heten vannak három posztra. Mondtam is neki, ne keseredjen el, ha esetleg kevesebbet játszik, mert még van ideje, viszont most ott van egy top­bajnokság közvetlen közelében. Annak nagyon örülünk, hogy Marco Rossi külön is odafigyel rá, már többször elbeszélgetett vele” – mesélte az édesapja, Balogh Zoltán két éve a Kisalföldben. 
A nagy nap 2019. november 12-én jött el a számára, San Marino ellen a 85. percben állt be, és ezzel esett át a tűzkeresztségen. A következő fellépésére majdnem két évet kellett várnia. 
A Parma jelenleg éllovas a Serie B-ben, s halad az első osztályba jutás felé. 
„Jól kezdtük a bajnokságot, tizenhárom meccsből csak két vereségünk van, megérdemelten állunk a táblázat első helyén. Az utóbbi fordulókban kezdőként végigjátszottam a meccseket, remélem, ez a tendencia folytatódik a hétvégén” 

– említi Balogh Botond, akinek biztos, hogy még lesznek szép napjai a magyar válogatottban is. De lehet, hogy a karrierje más klub színeiben folytatódik, a napokban a török Trabzonsport érdeklődéséről hallani.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában