Labdarúgás

2023.05.20. 12:00

Szerecsenyben gólok helyett ügyek vannak

Papp Győző

Szerecsenyben ottjártunkkor vágták a füvet a labdarúgó­pályán a korláton kívül, azt mondták, nemsokára a játéktéren is így lesz, készültek a hétvégi gyereknapra.A Kisalföldben az elmúlt napokban írtunk az itteni állapotokról (Zárva van az öltöző és a pálya Szerecsenyben – 2023. május 17.), amelyek elég siralmas képről árulkodtak. 
A községházán ültünk Horváth Katalin polgármesterrel –aki az idén januári időközi helyhatósági választások után került hivatalba – és dr. Borbély József jegyzővel. Az asztalon tekintélyes mennyiségű dokumentum napjaink ügyeiről, amelyek szerintük szoros összefüggésben vannak a kialakult helyzettel. 
„A cikkben az szerepelt, hogy Oláh László, a Szerecseny SE elnöke az egyik legnagyobb riválisom volt a választásokon. Az tény, hogy mögöttem a második lett, de a számok alapján azért fölényesen nyertem – kezdte Horváth Katalin polgármester. – Azt meg nem tudom értelmezni, hogy a sportkör elnöke értetlenül áll az események előtt, hiszen tíz évig a falu alpolgármestere is volt, ha valakinek, neki aztán képben kell lennie, mi történt nálunk az elmúlt időszakban.” 
Azt mondják, a sportköri elnök bírósági eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen, és tudott a birtokvédelmi eljárásról, aminek a részese volt. 
A jegyző egymás után vette kézbe az asztalon sorakozó dokumentumokat, amik az állítása szerint mind az ő döntéseiket igazolják. 
 

Kezdjük ott, a sportkör és az önkormányzat között az elmúlt években semmiféle megállapodás nem volt. A képviselő-testület pályahasználati engedély és tulajdonosi hozzájárulás kiadásáról nem döntött, noha törvény írja elő, ezért semmisek a kiadott engedélyek és hozzájárulások – mondta dr. Borbély József jegyző. – Így jogtalanul pályázott az SE az MLSZ-nél és másutt is az önkormányzat tulajdonát képező létesítményre, majd később végeztetett ott különféle munkálatokat. Felbecsültettük az értékét, nagyjából három és fél millió forintot költött az épületre. Az elnök a folyamatban lévő bírósági ügy kapcsán tavaly októberben nyilatkozta, befejezték a felújítást, miközben az épület belseje tíz éve nem változott, belül semmilyen felújítást nem végeztek, és évek óta nem volt takarítás. Miután önkormányzati tulajdonról van szó, többször kértük a sportköri elnököt, hogy adja le az öltözőépület egyik kulcsát a részünkre, de ez a mai napig sem történt meg. Ebből indult a birtokvédelmi eljárás, melynek lezárásaként visszakaptuk a tulajdonunkat.

„Ennek tudatában valóban lecseréltettem a zárakat, mivel a birtokvédelmi határozat végrehajtható – vette vissza a szót Horváth Katalin –, de a pályáról nincs kitiltva senki. A pályát idéntől mi tartjuk karban, de előtte is csak az elmúlt évben gondozta az SE, és a munka sok kívánnivalót hagyott maga után: rozsdás korlátok, elhajlott kapu, szétázott falak. Mostanában valóban nagy volt a fű, de a sok májusi eső megnehezítette a karbantartást. Az már más kérdés, hogy a cikkben szerepeltekkel ellentétben itt sok éve nem volt gyermekfutball, az említett Bozsik-programra mindig Pápára járt a korosztályonkénti két-három gyerek – azért tudom, mert az én fiam is köztük volt –, a többi faluból másokkal kiegészítve Szerecseny név alatt szerepeltek. Az utóbbi években semmilyen rendezvényt nem tartott a klub a pályán, az öltözőt sem használta, és ellene különböző vizsgálatok indultak.” 
Adódik a kérdés: jelen helyzetben mi lehet a megoldás? 
 

„Sportolási lehetőségre Szerecsenyben is szükség lenne. Szeretnék egy olyan klubot, amely tiszta lappal indulhat el új úton, új elvek mentén. Ezt tudnám támogatni” – említette befejezésül Horváth Katalin. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában