Euroliga

2023.03.14. 18:51

Női kosárlabda Euroliga - 20 pontos Sopron Basket vereség - Három negyeden át élt a soproni remény

A két győzelemig tartó párharc állása 1-0 a Fenerbahce javára, a második mérkőzést pénteken rendezik Sopronban.

Botár László

Fenerbahce (török) - Sopron Basket  82-62 (22-19, 18-16, 22-23, 20-4)
Isztambul, női Euroliga negyeddöntő, 1. mérkőzés,1200 néző. V.: Hrusa (cseh), Tomic (horvát), Szimeonidisz (görög).

Fenerbahce: Cakir 2, IAGUPOVA 13/3, MCBRIDE 12/12, STEWART 20/3, MEESEMAN 15. Cs.: Vandersloot 4, SABALLY 13/3 Onar 3/3, Stokes, Aydin, Raca, Djordjevic. Edző: Marina Maljkovic.

Sopron Basket: Turner 9/3, FEGYVERNEKY 7/3, Czukor 6, Brooks 9, MAGBEGOR 17. Cs. Kunek 7/3, BÖRÖNDY 7, Sztankovic, Epoupa, Varga. Edző: Gáspár Dávid.

Gáspár Dávid: - A csapatnak azt mondtam, hogy büszke vagyok rájuk, mert közel harmincöt percig jó kosárlabdát játszottunk. Mind védekezésben, mind támadásban próbáltuk felvenni a versenyt a Fenerbahce-val. Azt gondolom sok olyan szituáció van, amin tudunk javítani, például tranzíció védésben, kizárásban. Viszont voltak olyan helyzetek is, amiket az ellenfél minőségi játékosai végett borzasztóan nehezen védhetőek. Örülök, hogy megszorongattuk őket. A végén kinyílt az olló, de a csapat játékával elégedett lehetek és hazai pályán szeretnénk meglepetést okozni.

A mérkőzés: ügyes akció végén Magbegor annak a Sopronnak szerzett vezetést, amelyből hiányzott Határ Bernadett, akinek a térdében amolyan tisztító műtétet hajtottak végre. A center várhatóan 1 hónap múlva, úgy nagyjából a bajnoki hajrában játszhat majd újra. Jagupova 2+1-es akciójával fordított a Fener. Az utóbbi hetekben kezdővé avanzsáló Czukor is hamar beköszönt,. Fegyverneky szép tempója, majd Brooks 1 jó büntetője után, 2 és fél perc elteltével 7-.2-re vezetett a sokkal határozottabban, pontosabban kezdő zöld-sárga alakulat a sárga-fekete Fener ellen. Az eredetileg a soproniak által szerződtetett Vandersloor pályára lépésével egy csapásra olajozott, pontos lett a Fener támadójátéka, amely a szakasz közepére ledolgozta hátrányát. Böröndy lerohanásból újra a vendégeknek szerzett vezetést, de a félidő hajrája egyértelműen a török csapaté volt, amely egy 9-0-t "repesztett", úgy hogy szinte minden játékosa kivette részét a kosárszerzésből. A bátran játszó Böröndy büntetőivel, majd Magbegor hármasával szorossá tette a negyed végét a Sopron.

A második etap elején mindkét csapat kapkodott, az első igazán látványos jelenet Fegyverneky a támadóidő végén vagy 10 méterről beemelt bravúros hármasa volt - azonnal jött a válasz McBride-tól. Felpörgött a játék, a szakasz közepén méltó volt a sorozat két tavalyi döntőséhez. Látványos, élvezetes játék mellett Ttpadt ellenfelére, de fordítani nem tudott a Sopron Fegyverkey amolyan röplabdás módon "sáncolta" McBride dobását, majd olyat ért el a Sopron, amit a szezon során eddig vélhetően a Fener  nem sok ellenfele: nem tudott kosárra dobni 24 másodperc alatt a török sztárcsapat. Sajnos támadásban elbizonytalanodtak a vendégek, akik az intenzív török védekezés miatt több helyzetet is elhibáztak egészen közelről. Ezt a posztján a világ legjobbjának tartott Stewart vezérletével kihasználva 9 ponttal ellépett a Fener. Volt tartása a Sopronnak, amely, ahogy az első, a második negyed hajrájában is fel tudott zárkózni. Félidőben 5 ponttal vezetett a Fener.

Ahogy a mérkőzés, a második félidő is Magbegor közeli kosarával kezdődött. Kunek két indításos kosarával másfél perc alatt fordított a szünet után harcos, ledületes játékkal, s 6-0-lal kezdő Sopron, időt kértek a hazaiak. McBride két triplájával folytatódott a játék, Kunek hármasával azonban tapadt ellenfelére a címvédő vendég együttes, Böröndy ki is egyenlített. A magas szerkezetben játszó Fener Sabally triplájával és Meeseman palánk alatti kosaraival újra ellépett, soproni oldalon pedig Turner előlépett, és egy 6-0-s rohamot vezényelt, amellyel visszaszerezte a vezetést a Sopron Basket. A szakasz hajrájában váltott vezetéssel haladtak a felek. A negyed Sabally "lépésgyanús" előzmények és Stewart a soproni palánk alatt szerzett lepattanó utáni kosarával, s 4 pontos hazai vezetéssel zárult.

A 4. negyed elején 2 percig nem esett kosár, majd Meeseman indítás után 6-ra növelte a hazai előnyt. Újabb perc elteltével Jagupova triplájával nyílt tovább az olló. A Sopronnak megvoltak a helyzetei, de ekkor kimaradtak, Vandersloot első kosarával 10 pont fölé nőtt a különbség. Két időkérés sem segített a címvédőn, a Fener a záró etap első 6 percét 16-1-re nyerve eldöntötte a találkozót. A vége 20 pont lett, látszólag sima, de az első 3 negyedben a Sopron abszolút egyenrangú ellenfele volt az Euroliga-alapszakasz messze legjobb mérlegével rendelkező együttesének, s ez reményt adhat a pénteki visszavágóra.

A két győzelemig tartó párharc állása 1-0 a Fenerbahce javára, a második mérkőzést pénteken rendezik Sopronban.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában