Hiányzik az állami szerepvállalás

2023.02.11. 06:35

Reagált a város – Kilenc év alatt 600 millió forintot kaptak a győri úszók

Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a Győri Úszó SE nehéz helyzetbe került, miután a rezsiköltségek jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban. A cikkben összehasonlítottuk a győri Aqua Sportközpontban alkalmazott árakat más uszodák áraival.

Szabó Gábor

Jelenleg a sátras medencében tudnak edzeni a győri úszók.

Fotó: Csapó Balázs

Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a Győri Úszó SE nehéz helyzetbe került, miután a rezsiköltségek jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban. A cikkben összehasonlítottuk a győri Aqua Sportközpontban alkalmazott árakat más uszodák áraival. A létesítményt üzemeltető Győr Projekt Kft. ügyvezetője, Nagy Gergely László erre reagálva elmondta: az összehasonlítás azért nem teljesen pontos, mert olyan uszodákról van szó, amelyek vagy a Nemzeti Sportközponthoz tartoznak, vagy közvetlenül az államtól kapnak működési támogatást.

„Az Aqua Sportközpontot a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Győr Projekt üzemelteti, és mi tavaly és idén is kizárólag Győr városától kaptunk eddig az üzemeltetésre támogatást, központi támogatás egy fillér sem érkezett – kezdte Nagy Gergely. – Lehetett olvasni több város kapcsán is összegeket, ezek általában 80–100 millió forintos tételek voltak az utolsó negyedévre. Ezek a létesítmények azóta is állami fenntartásban vannak.

Célunk nekünk is az, és ez irányba már tettünk is lépéseket, hogy a győri uszoda is bekerüljön az államilag támogatott sportlétesítmények közé. Tárgyalunk a Magyar Úszó Szövetséggel is, hogy az úszónemzet program újra elinduljon Győrben.

Az ő szakembereikkel bejártuk a létesítményt, javaslatokat tettek a költségcsökkentésre. Ezt mi is már korábban megkezdtük, melynek része a LED-es korszerűsítés a tan- és a nagymedence felett, az öltözőkben is. Próbálunk minden olyan lehetőséget megragadni, kihasználni, ami közelebb visz bennünket ahhoz, hogy újra normálisan, a megszokott módon működhessen az uszoda, és mindenki számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy igénybe tudja venni a szolgáltatásainkat.”

A Győr Projekt vezetője azonban hangsúlyozta: gazdaságilag egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, ráadásul bár a 2022-es díjemelés esetleg soknak tűnhet, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az árak több éve – szinte a nyitás óta – változatlanok voltak.

„Nyilván most olyan mértékű az infláció, és az energiapiaci piaci körülmények arra mutattak, hogy ezekhez az árakhoz sajnos hozzá kellett nyúlnunk, és mivel egyelőre az állam nem kompenzálja ezeket a költségeket, mi a lakossággal ellentétben a szabad a piaci áron vesszük az energiát. Egyébként az egyik példaként említett Duna Arénában is vannak külsős árak, mely nem az államilag megtámogatott sportegyesületekre vonatkozik, ezek jelentősen nem térnek el a mi árszabásunktól. Ott, az ötven méteres medencében egy sáv bruttó nyolcezer, a huszonöt méter ötezer, a tanmedence pedig 16 ezer forint óránként. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően tud azonban kedvezményeket biztosítani az az uszoda a sportolóknak– fogalmazott Nagy Gergely.

A győri önkormányzat sportosztályának vezetője, Török Zsolt azt mondta el lapunknak, mennyi támogatást kapott a várostól 2014 óta a Győri Úszó SE.

„Az elmúlt kilenc évben több mint 600 millió forintot kaptak a várostól a győri úszók, ugyanakkor az ennek töredékéből támogatott Győri Vízisport Egyesület több olimpiai és világbajnoki érmet hozott városunknak, csak legutóbb a tokiói olimpián aranyat szerezett Kopasz Bálint nevét említem.

Csak a létesítményhasználatra több mint háromszáz millió forintot adtunk.

Ezen felül a Győr város által adott szponzorációs támogatásból, az olimpiai ösztöndíjprogramból, a város jutalmazási rendelet alapján eredményességi támogatásból több mint 100 millió forintot adtunk a kiemelkedően teljesítő úszóknak. A Győri Úszó SE a rendezvényekre is kapott minden évben támogatást” – mondta el lapunknak Török Zsolt. Hozzátette, nyomatékosan kérték az egyesület elnökét, Rákosfalvy Zoltánt, hogy keressenek más szponzorokat is, ne csak a város támogatására számítsanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában