Épek és sérültek együtt

2023.02.13. 07:56

Győri fiatalok a berlini speciális olimpián – fényes érmekért utaznak Németországba – videó, fotók

Szünstein Mónika tanítványai nem először képviselik Magyarországot a speciális olimpián. A győri Szabóky-iskola testnevelő tanárának most is több diákja készül a német fővárosban rendezendő júniusi seregszemlére.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön (b-j) Tajti Bernadett, Bolla Márk, Hima Dia, Szünstein Mónika tanárnő és Krupánszky Gergő az iskola edzőtermében. A Staféta Diáksport Egyesület speciális sportolóit a győri Audi is támogatja.

Fotó: Csapó Balázs

Fontos üzenet

„Női kosárlabdában Hima Dia és Serbán Dóra speciális, míg Pozsgai Dóra partnerjátékosként utazhat a magyar válogatottal Győrből. A szintén kisalföldi Barta Dorottyát tartalékként nevezte a szövetség” – kezdte Szünstein Mónika. A speciális olimpián minden torna előtt rangsorolják a csapatokat, a versenyek előtt képességeik szerint divizionálják a játékosokat.

Szintén fontos megkötés, hogy a csapatsportágak esetében mindig eggyel több speciális sportolónak kell a pályán lennie, mint épnek. A partnerjátékosok nemcsak tudásukkal segítik a csapatokat, fontos üzenetet is közvetítenek: ép és sérült emberek bizony-bizony alkothatnak jól működő közösségeket.

Arnold, az aranykovács kőműves

„Férfi kézilabdában jó eredményt, nem titkoltan aranyérmet várunk. A magyar csapatnak tagja lesz Győrből az a Király Arnold, akinek remek labdaérzéke van, s padlóhokiban és labdarúgásban már szerzett aranyérmet speciális olimpián. Arnold a sport szeretete mellett hasznos tagja társadalmunknak, évek óta kőművesként dolgozik.

Rajta kívül a magyar kézilabdacsapatnak két tartalékja is van Budai Bence és Pozsonyi Attila személyében” – hallottuk a tanárnőtől, aki civil keretek között, a Staféta Diáksport Egyesületben is foglalkozik a fiatalokkal.

Márk 180 kilót akar emelni

„A női labdarúgók szintén okozhatnak kellemes meglepetést. Két győri játékos, Orbán Mercédesz és Horváth Roxána az utazó keret tagja, míg Kőrösi Liza, Tajti Bernadett és Zsédely Zsuzsanna tartalék.

Bolla Márk erőemelésben vág neki éremeséllyel a berlini játékoknak, Bogdán Kevinre pedig tartalékként számítunk” – hallottuk Szünstein Mónikától. Márk tekintélyes súlyokat gyűr le, jelenleg 160 kilót emel, de a nyári versenyre további 20 kilóval emelné a „tétet”.

Bolla Márk erőemelésben képviseli a magyar színeket Berlinben. Márk most 160 kilót tud emelni, ám az a célja, hogy 180 kilóval is megbirkózzon júniusban.
Fotós: Csapó Balázs

Szurkolnak Gergőnek

Krupánszky Gergő úszásban egyelőre szintén tartalék. A győri fiatalember két éve alpesi síben kivívta a részvételi jogot a speciális olimpián, sőt, éremre is lett volna esélye, azonban a Kazanyba tervezett idei téli játékokat törölték az orosz–ukrán háború miatt.

Mivel Gergő az Abu-Dzabiban rendezett tornáról is hajszállal maradt le, csapattársai nagyon szurkolnak neki, hogy harmadik próbálkozásra eljusson a világjátékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában