Győr és környéke

2019.04.10. 08:50

Aranyérmes győri labdarúgók a speciális olimpián: `a németek elleni győzelem felejthetetlen´ - fotók

Egy győri tanárnő és három tanítványa vett részt a speciális nyári olimpián. Az Abu-Dzabiban és Dubajban rendezett világjáték a tanulásban akadályozott sportolók esélyegyenlősége mellett tört lándzsát. A győri különítmény két aranyéremmel és életre szóló emlékekkel tért haza az Egyesült Arab Emírségekből. Látták a világ legmagasabb felhőkarcolóját, Burdzs Kalifát is.

Szeghalmi Balázs

Ramóna épp lemaradt a dobogóról


Nagy Ramóna 50 m-en mell és gyors úszásban indult és épp lemaradt a dobogóról. "Kicsit szomorú vagyok, hogy nem kerültem az első három közé, de annak örülök, hogy vigaszdíjként a két 4. helyezésért pici érmeket kaptam. Köszönöm Áder Katalin edzőnek, hogy sokat segítette az edzéseimet a Págisz medencéjében" – hallottuk


"Ramóna szépen siklik a vízen, nagyszerűen veszi a levegőt úszás közben. Az úszóversenyek Dubajban voltak, Ramóna döntőinek napján az erőemelő versenyzők mellett kellett lennem Abu-Dzabiban. Így nem tudtam neki szurkolni a helyszínen" – mondta Szünstein Mónika, aki 2010 óta foglalkozik a győri válogatottakkal. Ramóna mellett Király Arnold és Merényi Norbert is tanítványa volt a győri tanárnőnek a Győri Műszaki SZC Szabóky-iskolájában.

 

A győri Nagy Ramóna 50 méter mell és gyors úszásban is negyedik lett Dubajban.

A győri Nagy Ramóna 50 méter mell és gyors úszásban is negyedik lett Dubajban.

Kegyelemdöfés


A két fiatalember amióta hazaérkezett, csupa mosoly: bajnokként állhattak dobogóra a speciális olimpián. "Hat meccset vívtunk, ebből négyet nyertünk, kettő döntetlen lett. A németek ellen vívott csoportmeccs felejthetetlen emlék, de ezt inkább mesélje el Norbi" – kezdte Király Arnold.


"Pár perccel a mérkőzés lefújása előtt 2-1-re vezettek a németek. Óriási volt a küzdelem, az ellenfél csapatában két olyan játékos is akadt, akik a Bayern München ifjúsági együtteseiben szerepeltek. Az utolsó előtti percben egyenlítettem, majd egy újabb góllal megadtam a kegyelemdöfést a németeknek" – elevenítette fel Merényi Norbert.


"Vesztes helyzetből hirtelen 3-2-re mentünk, mindenki Norbira ugrott, én is futottam a kapuból a kupacra. Az ünneplést húztuk, ameddig lehetett, hogy a németeknek minél kevesebb idejük maradjon egyenlíteni" – mondta huncut kacsintással Arnold. A magyar válogatott a döntőben a villámléptű labdarúgókkal játszó Szenegál ellen nyert 1-0-ra.

 

A 2019-es speciális olimpián aranyérmes magyar labdarúgó válogatott. Fotó: Werni Gábor

A 2019-es speciális olimpián aranyérmes magyar labdarúgó válogatott. Fotó: Werni Gábor

Kétszeres bajnok


Király Arnold azon kevés speciális sportoló közé tartozik, aki nyári és téli olimpián is aranyérmet szerzett. Most kapus volt, két éve a padlóhoki válogatottban mezőnyjátékos. Norbert hat mérkőzésen öt gólt szerzett az Emírségekben. Ő korábban játszott a Gyirmót U17-es csapatában, jelenleg a megye III-ban bajnokesélyes Bajcs gárdáját erősíti. A speciális labdarúgó csapatokban hét játékos közül három focista ép. Ezt a szabály azért hozták, hogy a sérüléssel élők elfogadása erősödjön.


Munka mellett


A győri fiatalok munka mellett sportolnak, hasznos tagjai társadalmunknak. Ramóna szociális segítőként és takarítóként, Arnold kőművesként, Norbert festőként dolgozik.


"Köszönettel tartozunk iskolánknak, Gede Eszter centrumvezető kancellárnak a támogatásért – jól esett, hogy Finszterné Magyari Erzsébet igazgató a hivatalos fogadáson várt bennünket a játékok után –, illetve a munkahelyeinknek is. Schatz Árpád és Bestenlehrer Mirkó mesterek megértették, hogy edzésre, versenyre megyünk. Mindig mondogatták, hogy aztán arannyal térjetek haza!" – búcsúzott Király Arnold.

 

Király Arnold, Nagy Ramóna, Szünstein Mónika és Merényi Norbert (b-j) a jövőben sem távolodik el a sporttól, továbbra is erősítik a magyar csapatot. Fotó: Bertleff András

Király Arnold, Nagy Ramóna, Szünstein Mónika és Merényi Norbert (b-j) a jövőben sem távolodik el a sporttól, továbbra is erősítik a magyar csapatot. Fotó: Bertleff András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!