Győri retro

2022.06.30. 14:02

Nottinghami fiúk az ETO hőskorában - három angol játékos is rúgta a labdát Győrben a 20. század elején - fotók

Három angol labdarúgó szerepelt az ETO-ban a múlt század elején.

Biczó Zalán

Az 1916 májusában készült képen Harold Metheringham balról a nyolcadik az ETO csapatában.

A két BEK-győzelemmel és egy angol bajnoki címmel büszkélkedő Nottingham Forest huszonhárom év után szerepelhet ismét az angol élvonalban, a Premier League-ben. Kevesen tudják, hogy az 1910-es években három nottinghami fiatalember a győri vagongyári ETO csapatát erősítette. A sporttörténet összekapcsolódik az ipartörténettel – erre láthatunk példát ebben a történetben, Harold Metheringham, Horace Spray és George Brewitt az angol tulajdonú Győri Csipkegyár Rt. miatt voltak Győrben. Harold édesapja – Arthur Me­­theringham – vezette a csipkegyárat, Horace édesapja, Harry Spray felügyelőbizottsági tagja volt a gyárnak. A harmadik játékos, Brewitt a Spray család barátja volt és két évig szintén a gyárban tevékenykedett.

Spray és Brewitt először a város második csapatát, a Győri Torna Egyletet erősítette. A két fiúról a Győri Hírlap 1913. szeptember 7-én írta: „A Győri Torna Egylet (…) legjobb csapatát fogja a porondra állítani, s a csapatban szerepelni fog két angol játékos is, köztük Brewitt, ki Angliának egyik legkitűnőbb játékosai közé tartozott, valamint Spray, akinek szép játékát már ismeri a győri football közönség, ők fogják képezni a balszárnyat és előreláthatóan erős munkát fognak adni a tatabányaiak védelmének.”

Spray Győrbe költözése előtt a korabeli sajtó írásai alapján Nottingham első amatőr csapatában szerepelt. Először a Győri Torna Egyletben játszott, majd az ETO védője lett. „Spray-t, az ETO angol halfját a szövetség már átigazolta az angol szövetségből s így az ETO bajnoki mérkőzésein részt vehet” – írta a Győri Újság 1914. április 19-én. Az UTE ellen mutatkozott be abban a hónapban, Brewitt nevét alig olvashattuk a sajtóban, ő játszott legkevesebbet az ETO-ban a nottin­ghamiak közül. Brewitt 1915-ben, Spray 1916-ban költözött vissza Nottinghambe.

Metheringham, a harmadik fiú húzta fel legtöbbször a győri zöld-fehér mezt, az utókor róla tud a legtöbbet: csipkegyári üzemvezetői munkája mellett csatárként éveken át erősítette az ETO-t. A csapat meghatározó vezéregyéniségét 1917-ben még az ETO választmányi tagjának is megválasztották. Közkedvelt személyiség volt, gólerős játéka és gyorsasága miatt kedvelték leginkább. Az 1893. október 1-jén Nottinghamben született Metheringhamet családi szálak is kötötték a városhoz: Glück Ilonával 1919. április 8-án kötött házasságot a levéltári irat szerint.

A sajtótudósítások alapján az ETO után 1920-ban a győri Hungariában játszott, azt követően valószínűleg Angliá­­ba távozott a szurkolóknak sok örömet szerző tehetséges játékos.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában