Helyi sport

2014.08.26. 09:24

Jeges fürdő - Görbicz Anita, Priskin Tamás és Pintér Attila is kapott már a hideg zuhanyból - videók

Futótűzként terjed idehaza is az a mozgalom, amelyben jeges vízzel öntik nyakon magukat ismert személyiségek, köztük egyre több sportoló.

Szeitz Tibor

[namelink name="Görbicz Anita"], [namelink name="Priskin Tamás"] és nemrég [namelink name="Pintér Attila"], a magyar válogatott szövetségi kapitánya is kapott már a hideg zuhanyból, melynek célja a figyelemfelhívás és a jótékonyság.

Magyarországra is megérkezett az új hóbort: már több sportoló, köztük NB I-es labdarúgó is túl van az első bevetésen, amit aztán az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon közzé is tettek.

A kiválasztott vagy segítője egy vödör hideg vizet önt a fejére, majd megnevez, vagyis kihív három újabb személyt ugyanerre a tevékenységre. De mire is jó ez a furcsa rituálé?



Az Egyesült Államokból indult hódító útjára ez az Ice Bucket Challenge nevet viselő mozgalom, melynek lényege, hogy ha valakit megjelölnek, annak 100 dollárt kell adományoznia az ALS Egyesületnek, vagy 24 órán belül videóra kell vennie, amint egy vödörnyi jeges vizet önt magára.

Az ALS egy olyan gyógyíthatatlan végzetes betegség, ami az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejteket pusztítja el. A beteg egy idő után egyáltalán nem tud mozogni, végül a légzőizmai is feladják a küzdelmet. A betegségre 1939-ben figyelt fel a világ, miután tönkretette a New York Yankees híres baseballsztárjának, Lou Gehringnek a karrierjét. Százezer emberből öt szenved tőle. Itthon évente ötszáz új esetet regisztrálnak a szakemberek.
A figyelemfelkeltő láncreakció hírességekhez is elért, akik félelmet nem ismerve vállalják be a jéghideg zuhanyt és legtöbbször a pénztárcájukat sem kímélik a nemes cél érdekében.

Kihívás előtt a pannonhalmi futballisták

Két évvel ezelőtt írtunk lapunkban Mayer Ottóról, akinek megsegítésére futballtornát rendeztek a településen.
A volt játékosnál a cikkben már említett ALS betegséget diagnosztizálták. A most 43 éves volt futballista akkor még el tudta végezni a kezdőrúgást, ma már beszédre sem képes. A csapat a mostani jótékonysági mozgalom hatására úgy határozott, a Pannonhalma legközelebbi hazai mérkőzését követően minden játékos csatlakozik a felhíváshoz, azaz leöntik magukat egy vödör jeges vízzel.

Többek közt Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, David Beckham,
Michael Jordan sportolók, akik kamerák elé álltak, de a volt amerikai elnök, George W. Bush is vállalta a jótékony hideg zuhanyt.

A mozgalom népszerűsítésének egyik amerikai „atyja", Pete Frates – aki maga is ALS-ben szenved – szintén vállalta a hideg zuhanyt. A sors fintora, hogy barátja, a mozgalom társalapítója, Cory Griffin időközben vízbe fulladt.



Bár vannak szkeptikusok – akik azt állítják, ez valójában nem jótékonykodás, hanem nárcizmus önzetlenségnek álcázva –, az adománygyűjtés nagyon sikeres: amíg az ALS Egyesület tavaly augusztusig csak 25 ezer dollárt tudott összeszedni, idén július végéig 2,3 millió dollárnál járnak. És már több mint 71 ezren öntöttek magukra jeges vizet – jelent meg a sajtóban.

A jótékonysági akció keretében olyanok is akadnak, akiket kihívtak, de még nem teljesítették a feladatot. Többek között Sir Alex Ferguson (a Manchester United korábbi menedzsere) és Ferenc pápa sem állt még a jégzuhany alá.



Vannak olyanok is, akik elrugaszkodnak a szabályoktól, Charlie Sheen színész például jég helyett dollárral öntötte le magát, míg a szintén színész Robert Pattinsont vödör hiányában slaggal locsolták, miközben jégkockákkal dobálták meg, de volt olyan is, akit egy helikopterről öntöttek nyakon.

Természetesen mi, magyarok sem maradtunk ki a sorból. Az országos sportnapilap kezdeményezésére nemrég Kabát Péter futballista állta ki a próbát. Ami a labdarúgókat illeti: Torghelle Sándor, Domonyai László, Thomas Doll, Orosz Pál, valamint Dzsudzsák Balázs és Dombi Tibor is bevállalta a vacogást.

A napokban Priskin Tamás, az ETO nemrég hazatért játékosa is kiállta a próbát. Rá két csapattársa, Lipták Zoltán és Lang Ádám öntötték a hideg vizet.

„Kabát Pétertől kaptam a kihívást, aminek örömmel tettem eleget" – mondta a győriek csatára, aki a vizes fürdő ellenére 100 dollárt is felajánlott egy magyarországi alapítványnak. „Szerencsére nincs olyan ismerősöm, aki ebben a betegségben szenvedne, amelyre remélem, minél hamarabb megtalálják a gyógyszert" – tette hozzá a játékos.

A Győri Audi-ETO kézilabdázója, Görbicz Anita már kétszer is átélte a jeges fürdőt. A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes együttes magyar világklasszisa legutóbb Pintér Attilával, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával közösen is teljesítette a kihívást.

Érdekesség, hogy a győriek volt szakvezetőjét Szivics Tomiszlav, a DVTK trénere jelölte, s kihívottjaik között szerepel Tarsoly Csaba, az ETO FC és Kelecsényi Ernő, az Audi-ETO elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában