Helyi sport

2014.04.24. 18:39

Négy klub ugyanazon célokért

Négy győri sárkányhajóklub készül az idei szezonra. A Rába, az Arrabona, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület és a Vaskakas csapata is ugyanazért a célért küzd: felállni az országos bajnokság dobogójára.

Kamocsai Rita


Magyarországon egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a sárkányhajózás. A négy győri klub is csaknem 500 tagot számlál, amelyből mintegy százan a legnagyobbat, a Rába Sárkányhajó Clubot erősítik.

Az országban elsőként alakult egyesületnél saját edzőkkel készülnek, ugyanis a Magyar Sárkányhajó Szövetség által indított tanfolyamon tizenhárom tagjuk is hivatalos edzői papírt szerzett. A szigorú mesterek vezetésével a versenyzők heti öt edzésen vesznek részt a rendszeres futó- és úszóedzések mellett. Így készülnek az április végén Baján esedékes bajnokságra.

Elnökük, dr. Bakó Péter bízik benne, hogy a komoly felkészülés a premier, azaz a felnőtt korosztály (24–40 évesek) magyar bajnoki címvédését és a világbajnokságon való részvételét eredményezi majd.
Az Arrabona Sárkányhajó Clubnál a 2013-as szegedi világbajnokságon szerzett aranyéremre a legbüszkébbek, de szeniorcsapatuk a magyar sárkányhajósok első komoly győzelméből is kivette a részét a 2009-es csehországi vb-n.

Több érmet is vitrinbe tehetett már a közösségi munkával fenntartott egyesület, de a csapat nem elégszik meg ennyivel. Heti négy – gyakran saját maguk által tartott – edzéssel készülnek a következő kihívásokra.

Magukat a szeniorok (40–50 évesek) kategóriájában érzik a legerősebbeknek, bár az úgynevezett open hajójukkal (10–60 évesek együtt versenyeznek) is szép eredményeket értek el.

A Graboplast Vízisport Egyesület csapata az idei magyar bajnokság végén fel szeretne állni a dobogó legfelső fokára.

A Graboplast Vízisport Egyesület csapata az idei magyar bajnokság végén fel szeretne állni a dobogó legfelső fokára.
Viandt Fülöp, az egyesület elnöke szerint az idei szezon nem lesz olyan sikeres, mint a korábbiak, „csak" egy bajnoki ezüst- és egy győri aranyérmet remél.

Az elnök büszke arra, hogy a bajai és tolnai egyesületek mellett a győriek teszik a legtöbbet a sportág fejlődése érdekében.

A Vaskakas Sárkányhajó Klub elnöke, Skutovics László így fogalmazott a csapatról: „Klubunk olyan, mint egy nagy család. Korlátozott anyagi forrásaink révén a »csináld magad« elv érvényesül nálunk, sikerrel."

Az egyesület több világbajnok versenyzőt is a magáénak mondhat, de szeretnék, ha egyre többen csatlakoznának hozzájuk, így igyekeznek minél több rendezvényen képviseltetni magukat. Hosszabb távú céljaik közül az elnök a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) kontinentális klubversenyein való indulást emelte ki.

A Graboplast Vízisport Egyesület sárkányhajó-szakosztályának vezetője, Bucskó Ákos szeretné, ha csapata az idei magyar bajnokság végén felállhatna a dobogó legfelső fokára. Ezen cél elérése érdekében a szakvezető heti három edzést tart: nyáron a vízen, télen pedig a tornateremben.

Az egyesületnek jelenleg 35, 18 és 60 év közti igazolt versenyzője van, ők főleg a premier kategóriában versenyeznek. Ebben a felállásban férfi, női és vegyes osztályban is számos eredményt tudnak felmutatni. Idén azonban a nőkre számítanak leginkább. Bucskó Ákos kiemelte még a masters versenyzőiket (40 év felettiek), akik a felkészülés alatt mutatott jó teljesítményük alapján valószínűleg ott lesznek a világbajnokság indulói között.

Mind a négy egyesületnél egyetértenek abban, hogy a sportág iránt egyre többen érdeklődnek az országban, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az utánpótlás-nevelésre. Bár hazánkban főleg amatőrcsapatok versenyeznek, az európai színtéren mégis a legjobb 10 között tudhatjuk válogatottunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában