kisalfold.hu videó

2024.04.17. 07:51

Háromszázan táncoltak - Fiatal nyugat-dunántúli néptáncosok seregszemléjét tartották Sopronban - sok-sok fotó és videó

A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület és a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI szervezésében rendezték meg a napokban a Nyugat-dunántúli régió néptánc-együtteseinek, művészeti iskoláinak találkozóját a GYIK Rendezvényházban.

Varga Henrietta

Minden növendék a tudása legjavát adja a táncokba. Fotó: Máthé Daniella

A huszonegy esztendeje indult rendezvény teret ad a régióban működő néptáncoktatással foglalkozó műhelyeknek, hogy bemutassák tehetséggondozó tevékenységüket.

A rendezvényre csaknem háromszáz gyermek, kicsik és nagyok látogattak el annak érdekében, hogy számot adjanak mindarról, amelyet megtanultak az évek során.

Művészetoktatás
Három korosztályban: lurkó, gyermek és ifjonc kategóriában léptek színpadra a gyerekek. Fotó: Máthé Daniella

Ez a verseny a magyar kultúra megőrzéséről szól, amit át kell adnunk az utánunk jövő generációknak

 – hangsúlyozta köszöntő beszédében Farkas Ciprián.

 

Művészetoktatás
Minden növendék a tudása legjavát adta a táncokba. Fotó: Máthé Daniella

Minden év tavaszán megrendezzük rangos eseményünket, amely a fiatalok tehetséggondozásában, tehetségfejlesztésében fontos állomás, hiszen az elmúlt tanévben végzett munkáról adhatnak számot a diákok mindamellett, hogy találkozhatnak, barátkozhatnak egymással. A megmérettetés szemlélete nem az, hogy megállapítsuk, hogy melyik gyerek ügyes és melyik nem, hanem az, hogy ebben a folyamatban adjunk egyfajta értékelést és utat a jövőt tekintve

 - tudtuk meg Sipos Ferenctől, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület vezetőjétől. 

- A résztvevő műhelyek mindegyikének fontos a magyar kultúra és a hagyományok ápolása, ezt adják tovább növendékeiknek. Idén Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye közel háromszáz táncos fiatalja vett részt a három korosztályban (lurkó, gyermek, ifjonc) meghirdetett versenyben és vetélkedett egymással az Aranykeszkenő (lányok) és Figurás táncos (fiúk) díjakért. Két évente rendezik meg az ország egyik legrangosabb utánpótlásnevelő fesztiválját, a Szarvasi néptáncfesztivált, amelyre az idén az arra érdemesek szintén továbbjuthattak - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában