Kulturális kavalkád

2024.03.26. 17:23

Ismertették a II. Dunafeszt programjait a Győri Nemzeti Színházban

Ismét nemzetközi kapcsolatokat összekötő előadás dömping várja mindazokat Győrben, akik jegyet váltanak a II. Duna Nemzetközi Színházi Fesztiválra. Ezúttal öt ország nyolc városa mutatja be színdarabjait: Suceava – Románia, Újvidék – Szerbia, Nemzeti Színház – Budapest, Komárom – Szlovákia, Braila – Románia, Ingolstadt – Németország, Székelyudvarhely – Románia, Győri Nemzeti Színház - Győr. A kulturális kínálatban helyet kaptak az előadások mellett szakmai konferencia- és pódiumbeszélgetések, koncertek bel- és szabadtéren, valamint kuriózumnak számító színházi kvízjáték is a középiskolásoknak.

Simon Roberta

Hajdu Tibor győri színművész, dr. Bakos-Kiss Gábor színházigazgató és Zakariás Zalán rendező, művészeti vezető a II. DunaFeszt sajtótájékoztatóján. Fotó: Rákóczy Ádám

A Győri Nemzeti Színház társulata tavaly a 10. Színházi Olimpia részeként szervezte meg a Duna Színházi Fesztivált, idén a június 5 és 9 között rendezik meg az önkormányzat, valamint a Kulturális és Innovációs minisztérium támogatásával. Dr. Pergel Elza alpolgármester asszony a tegnapi sajttájékoztatón kiemelte, hogy mindig örömmel fogad színes kulturális előadásokat a város. -Fontos, hogy szoros híd épüljön a Duna-menti települések között - fogalmazott.

Dr. Pergel Elza alpolgármester üdvözölte a II. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivált. Fotó: Rákóczy Ádám

Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója videóüzenetben dicsérte a szervezők és a fesztivál támogatóinak munkáját. -A művészeten keresztüli összetartozást hirdeti a hagyományteremtő programkavalkád - mondta.

Regényekből színdarab

Az fesztivál nulladik napján, azaz június negyedikén izgalmas színházi vetélkedővel nyitják meg a programsorozatot a középiskolásoknak. A Padlásszínházban Slawomir Mrozek: Strip-tease című győri előadását láthatják Zakariás Zalán rendezésében, aminek nemrég volt a premierje. - Az előadás kuriózum, ugyanis rég volt Győrben ilyen abszurd darab. Az alkotás azért született meg, hogy más városokba is utaztatni tudjuk és minél szélesebb körben be tudjuk mutatni - emelte ki a rendező. Hozzátette: a kortárs dráma a két színész-szereplő jutalomjátéka.

A nagyszínpadon Matei Visniec: Hazatérés című művét mutatják be Nagy Botond rendezésében, amely a háborúról, a haza hősi halottairól, de legfőképpen az emberi élet fölösleges feláldozásának abszurdjáról szól. Eközben a Kisfaludy teremben a Neoplanta című produkcióját adja elő az újvidéki társulat Végel László azonos című regényének felhasználásával.

Kedden tartották a fesztivál sajtótájékoztatóját a győri színház csillárszintjén. Fotó: Rákóczy Ádám

Dr. Bakos-Kiss Gábor, a győri teátrum igazgatója kiemelte, hogy esténként koncertekkel kedveskednek az érdeklődőknek: az első napon a Győri Nemzeti Színház társulatának fesztivál-nyitó zenés műsora adja meg a hangulatot.

A II. DunaFeszt második napján a budapesti Nemzeti Színház társulata érkezik Győrbe, mégpedig Szabó Magda: Az ajtó című előadásával, Udvaros Dorottyával a főszerepben. A csillárszinten tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a győri direktort játékát is láthatjuk a színpadon, ugyanis az adaptációban a főorvost alakítja. A Kisfaludy terem Spiró György: Prah című darabjának ad otthont a Komáromi Jókai Színház jóvoltából. Majd az estét a Dressing Room koncertje fűszerezi meg a II. János Pál téren.

Nagysikerű darabok

A fesztivál harmadik napján a nagyszínpadra érkezik Szerb Antal és Bereczki Ágota: Képtelen királyság című drámája, melynek főszereplője Hajdu Tibor. Ezzel párhuzamosan a Kisfaludy teremben bemutatja a román társulat Tennessee Williams nagysikerű darabját az Üvegfigurákat. A színház előtti téren a napot Dánielfy Gergő koncertje zárja az előadó legismertebb dalaival és élő zenekari kísérettel.

Dánielfy Gergő is koncertet ad a fesztiválon. Fotó: Rákóczy Ádám

Jubileumi rockkoncert

A fesztivál utolsó előtti napján testvérvárosunkból, Ingolstadtból érkezik a Kisfaludy terembe egy német nyelvű zenés komédia, az Old Friends. A Nagyszínházat pedig Hobó és bandája, tölti meg. A 40. jubileum alkalmára  A vadászat című ikonokus album dalai is felcsendülnek. A negyedik napon szabadtéren sem marad el a zenei program, a győri Hoppáré Zenekar zenél majd.

A II. Dunafeszt a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán Martin McDonagh: Leenane szépe székelyudvarhelyi produkcióval zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában