Premier

2023.12.14. 16:02

Visszatért Győrbe a Valahol Európában musical - Fotók

Húsz év után újra Győrött a Valahol Európában című musical. Pénteken tartják az előadás premierjét a Győri Nemzeti Színházban, amelyben közel harminc gyermek, vendégművészek, és a teátrum színészei, zenekara, énekkara, valamint tánckara lép színpadra Bozsik Yvette rendezésében.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A történetben egy maréknyi árva gyerek kószál a háborús front kellős közepén: biztonságra, hajlékra és élelemre vágyva - ezek a képsorok nem is lehetnének aktuálisabbak, mint most. A Valahol Európában az azonos című film musical-adaptációja, ami a győri színház egykori igazgatója, Korcsmáros György írói örökségét is őrzi.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1995. május 9-én mutatták be a Fővárosi Operettszínházban a Valahol Európában című musicalt. Nem véletlenül esett a premier erre a napra. Az európai hadszíntéren 50 évvel korábban ért véget ugyanis a II. világháború.

A librettót Radványi Géza 1947-ben forgatott azonos című világhírű filmje nyomán Böhm György, Horváth Péter és Korcsmáros György készítette, a dalok szövegeit Nemes István írta. Zenéjét Dés László komponálta, akinek ez volt az első musicalje, a hangszerelés pedig Malek Miklós nevéhez fűződik.

A pénteki bemutatón a jól ismert történet elevenedik meg. 

- A gyerekek célja a túlélés, kilátásaik azonban nem túl biztatók. Útjuk során nemcsak ellenséggel, de jóakarókkal is találkoznak, akik segítenek meglátni az emberséget a legembertelenebb időkben is. Hűség, barátság, bátorság csak néhány a megszerzett kincsek közül, amikre bukkannak kis hőseink, valahol Európában vándorolva - foglalta össze röviden az előadás történetét a rendező, Bozsik Yvette. Hozzátette, hogy szinte mindenkinek van valamilyen élménye, ismerete az előadással kapcsolatban, így reméli ezt is szeretni fogja a közönség.

- Hihetetlen érzések törtek fel bennem, hiszen 20 évvel ezelőtt már bemutattuk Győrben ezt a nagyszerű darabot. Olyan sok szép emlék visszajött. Akkor is nagyon szerettük ezt az előadást. Ennek bizonyítéka, hogy a mai napig rám köszönnek az utcán komoly családapák, akik anno kissrácként szaladgáltak a színpadon - fogalmazott Nagy Balázs a próbán, aki ezúttal Simon Péter bőrébe bújik Vincze Gábor Péterrel felváltva. 
Hosszú szerepében Sikó Koppány és Medveczky Balázs mutatja meg tehetségét, míg Suhancot Urbán-Szabó Fanni és Gadó Anita alakítja. Ficsúrként Kurucz Dániel, Csóróként Molnár Zsolt áll a színpadra. 
Kuksit és Pötyit is kettős szereposztásban játsszák a gyerekek: Vinter Soma és Mórocz Máté, valamint Limpár Karolin és Ambrus Tamara párosa. Kiemelt gyermekszereplők közé került a válogatáson Bujtár Dominik, Mészáros Mátyás, Németh Dávid, Péntek Ádám, Katona-Zsombori Máté.

Az előadás koreográfusa Gombai Szabolcs, a díszletet Cziegler Balázs tervezte, a jelmezekért Berzsenyi Krisztina felelt. Vezényel Silló István és Medveczky Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában