26 kiállítási tér újult meg

2023.11.16. 17:31

Megújult terek és különleges műkincsek a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély megújult tereiben tartott sajtóbejárást az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A kastély terei közel 4.3 milliárd forint uniós forrásból újultak meg.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

A megszépült terek és a különleges műkincsek között dr. Várkonyi Gábor, a fertődi Esterházy-kastély tudományos igazgatója, valamint dr. Tóth Áron művészettörténész, a megújult kiállítások kurátora tartott szakmai vezetést a sajtó képviselőinek. 
Offenbacher Ferenc műkincs szakértő a kastély Esterházy családhoz köthető műkincseinek felkutatásáról és visszaszerzésükről mesélt érdekes részleteket. Céljuk, hogy a lehető legtöbb olyan tárgyat megmutassák a nagyközönségnek, ami bizonyíthatóan a családhoz köthető. 

Sajnos a műkincsek nagy részét a II. világháborúban széthordták. A háború vége felé német csapatok szállásolták be magukat, a távozásuk utáni hetekben a kastély őrizetlenül és üresen állt, kitéve a lakosság fosztogatásának. Ezután a szovjet hadsereg katonai kórházként használta a kastélyt, ami sok kárt tett az épületben. Jellemző volt, hogy a katonák a helyi lakosság szolgáltatásaiért és élelmiszerért cserébe a kastély műkincseivel fizettek. Egyes bútorokat és a fából készült berendezéseket pedig egyszerűen eltüzelték, azzal fűtöttek. A múzeumi szakembereknek szívós és kitartó munkával sikerült a most látható darabokat - főként osztrák, német és olasz gyűjtőktől - visszavásárolni és restaurálni.

A most lezárult projekt keretében a kastély terei közel 4.3 milliárd forintból újultak meg. A kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási tereinek a rekonstrukciója történt meg, valamint a keleti-összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása is megtörtént. 

Összesen 3705 négyzetméteren 26 kiállítási tér újult meg. 

A földszinti kiállítótermekben enteriőr-jellegűen mutatják be a XVIII. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a XIX-XX. század fordulóját, a kastély második virágkorát. Az emeleti terekben interaktív kiállítás várja a látogatókat, ami a XVIII. századtól a XX. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét. Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, és a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását. A XVIII. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre. A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát.

A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon megvalósulhassanak. Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek. Épp ezért az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Oláh Zsanett ügyvezetővel az élén célul tűzte ki, hogy közép- és hosszú távon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával, e történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját. Ezzel Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra emelje, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel világszerte.

A kastély honlapján további információk találhatók a kiállításokról, a programokról és a nyitva tartásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában