Kiállítás

2023.10.27. 11:07

Tizenötödik Őszi Tárlat Tatabányán

A 15. Őszi Tárlat fotó- és képzőművészeti zsűrizett alkotásaiból nyílt meg a Kortárs Galéria legújabb kiállítása október 20-án. A „Maradok itt ez őszidőben” kiállítás címsora egyúttal a a pályázat mottója is volt, amely idézet Kassák Lajostól származik.

Kiss T. József

A Tatabánya Alkotó Művészei­ért Közalapítvány és a Kortárs Galéria összefogásával, támogatásával valósulhatott meg, immár 15. alkalommal a kiállítás. A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, a 15. Őszi Tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg. 

A tárlat számokban: a pályázatra összesen 60 alkotótól 130 mű érkezett. Képzőművészet kategóriában 45 alkotó 84 pályaművet adott be, a zsűrizést követően 56 mű került a kiállítóterembe. Fotó kategóriá­ban a pályázatra érkezett 50 fotó közül 31 művet választott ki a szakmai zsűri a kiállításra. Díjazásban összesen hat művész részesült. 

Balról jobbra: ifj. Sipos Zoltán, Lang Ágnes, Tarjáni Antal, Kovács Valéria, Gerber Pál. Tomecz Dániel nem volt jelen. Fotó: Kiss T. József

Tarjáni Antal, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány (TAMA) fődíját kapta. Díjat kapott még ifj. Sipos Zoltán (Folyosó Galéria), Tomecz Dániel (Bánhidai Alkotó Ház), Kovács Valéria (Kortárs Galéria), Lang Ágnes (Bánhidai Kisgaléria), valamint Gerber Pál (TAMA). 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta, a művészetben az a legfontosabb, hogy ezeregy mű ezerféle üzenetet hordozhat, mindenkinek másféleképpen. Az alkotások ablakot nyitnak a világra, számunkra is gondolatiságot fejeznek ki, hatnak ránk. Végül gratulált a kiállító művészeknek. Köszönetet mondott a TAMA-nak, hogy már évtizedek óta hozzájárulnak Tatabánya kulturális életéhez, fejlődéséhez, gondos „kertészek” módjára. A mesterséges intelligencia alkalmazásának nézetét nem osztja, hiszen „a művészet maga az ember”. 

Wehner Tibor művészettörténész megfogalmazta, az Őszi Tárlat 15. sorszáma azt is jelzi, hogy itt egy állandóan, folyamatosan megnyíló, a rendezők és a résztvevők által is fontosnak minősített művészeti fórum működik, amely a hely, a térség, a jelenkor művészeti életét hivatott tükrözni, dokumentálni és reprezentálni az alkotóközösség munkásságát. 
A kiállítás november 17-ig A Vértes Agorája nyitvatartási idejében látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában