Márkus János – Tetszett a fegyelem és az összetartás

2024.05.12. 07:06

Kitüntetést vehetett át a rábapordányi tűzoltóelnök

A Vármegye Katasztrófavédelméért díjat vehette át kitartó és több évtizedes munkájáért Márkus János, a Fáklya Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. 1991 óta dolgozik tűzoltóként, előbb parancsnokhelyettes volt, majd parancsnok, 2009 óta pedig elnöke csapatának.

Cs. Kovács Attila

Márkus János örül a kitüntetésnek, és elsősorban a csapatra büszke, amit sikerült kialakítania.

Márkus János a civil élet, a civil mozgalom példás szereplője, aki saját és családja energiáját, idejét nem kímélve szervezi csapata életét, programjait. Több mint harminc évvel ezelőtt állt tűzoltónak, hét évvel később már parancsnokhelyettes volt.

– Apáról fiúra szállt a fel- adat, vagyis én inkább hivatásnak nevezném, természetes volt, hogy édesapám példáját követve önkéntes tűzoltó leszek 1991-ben – mondta a Kisalföldnek Márkus János. – Tetszett a fegyelem, az összetartásuk, a jó közösségük, és láttam, milyen nagyszerű érzés fogja el a tűzoltókat, ha segíthetnek másokon. Szerettem volna részese lenni a csapatnak.

Hét év múlva felkérték, vállalja el a parancsnokhelyettesi feladatokat, újabb tíz év múlva pedig parancsnokká nevezték ki. 2009-ben az egyesület elnökévé választották. Tevékenysége nyomán komoly fejlődésen ment át a rábapordányi egyesület. Fejlesztették eszközállományukat, új járműveket szereztek be, felújították bázisukat. Rendszeres és eredményes résztvevői a versenyeknek, jó kapcsolatot ápolnak a társszervezetekkel. Az elnök mégsem a „fizikai” fejlődésre a legbüszkébb.

Márkus János örül a kitüntetésnek, és elsősorban a csapatra büszke, amit sikerült kialakítania.

– A csapat a legfontosabb, és az, hogy megmaradjunk. Büszke vagyok arra elsősorban, hogy a fiatalokat sikerül megszólítanunk és megtartanunk. Igyekszünk megszerettetni velük ezt a hivatást, éreztetni velük, hogy szükség van rájuk, és vannak, akik csak ránk számíthatnak. Persze lényeges az is, hogy megfelelő felszerelésekkel rendelkezünk és ennek köszönhetően úgynevezett vonulós egyesületként tartanak bennünket számon – tette hozzá Márkus János.

A Vármegye Katasztrófavédelméért díjat meghatottan vette kézbe. – Óriási elismerés ez nekem, nagyon köszönöm. És köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt évtizedekben támogatott, részese volt a munkámnak és kivette részét az eredményekből. Ez a díj ugyanis mindenkié, aki mellettem volt előbb a parancsnoki és most már az elnöki teendők ellátásakor – jegyezte meg a kitüntetett önkéntes tűzoltó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában