Szenvedélybetegek számára

2024.05.12. 16:45

Addiktológiai Rehabilitáció Sopronban

A Soproni Gyógyközpont Pszichiátriai Osztályán öt évvel ezelőtt indították el az Addiktológiai Rehabilitáció Sopron (ARS) programot a felépülni vágyó szenvedélybetegek számára.

Bódvai Ildikó

Soproni Gyógyközpont kórházi keretek között működő programja a Minnesota-modell alapján épít az anonim önsegítő csoportok (AA, NA GA, AlAnon, ACA stb.) elméletére és gyakorlatára, valamint egyesíti a bio-pszicho-szocio-spirituális szemléletet, a medicinális, illetve a kognitív-viselkedésterápiás megközelítés elveit és a terápiás közösségek (TC) modell néhány fontos elemét. A szoros egymás mellett élésben van lehetőségük a klienseknek az egymással való kooperációra, egymás segítő szolgálatokra és a nyílt, őszinte kommunikáción keresztül szembesülhetnek régi, helytelen addiktív működésükkel, jellemhibáikkal, melyek megváltoztatására folyamatosan törekednek. 

A 20 hetes program felépülése kéthetes szigorú izolációval kezdődik, majd tartalmilag egymásra épülve a következő szakaszok követik egymást: addiktológiai alapozó, felépülő, józan-élet és reintegrációs szakaszok.

Az ARS programra Magyarország egész területéről várják azokat a szer- és viselkedésfüggő szenvedélybetegeket – elsősorban alkohol, gyógyszer, kábítószer és szerencsejátékfüggő klienseket –, akik motiváltak a változásra és úgy érzik, hogy képesek szembenézni szerhasználatuk és vagy más szenvedélyük következményeivel és szeretnének dolgozni önmagukon változásuk érdekében. Nyitottan fogadják (erre az elmúlt öt évben több sikeres példa volt) azokat is, akik külföldről hazatérve hazai környezetben szeretnének felépülni. Ehhez hazai lakcímmel és érvényes TAJ kártyával kell rendelkezniük. A kliensek lelki fejlődését nővérekből, orvosokból, klinikai szakpszichológusok és addiktológiai konzultánsokból álló, professzionális szakmai team kíséri.

A Minnesota modell lényegéhez tartozik az is, hogy szoros együttműködésben vannak a város anonim önsegítő csoportjaival, melyekbe a kliensek a terápiás időszakban rendszeresen bekapcsolódnak és ezen közösségek a terápiát követően egy biztonságos, szeretettel teli közösséget nyújtanak számukra, segítve ebben társadalmi beilleszkedésüket. Ezt a beilleszkedést, reintegrációt segíti még az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központja, valamint a szombathelyi katolikus RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata, ahol felkészült szakemberek és tapasztalati munkatársak egyéni kíséréssel és különböző személyiségfejlesztő csoportok felkínálásával várják a klienseket. 

A kliensek utógondozása részben a szociális média segítségével, zárt facebook-csoportban történik. Innen tudnak egymásról információkat, hírt kapni az aktuális változásokról, valamint itt folyamatosan szakmai tartalmak is megosztásra kerülnek. Sokan egyéni segítséget kérve visszajárnak a konzultáns és pszichológus kollégákhoz. A kliensek 70-80 százalékban – néhány esetben egy-két botlást követően, azokból tanulva - eredményesen tartják absztinenciájukat és minőségileg jelentősen magasabb szintű és harmonikus életmódot élnek, mint a terápiát megelőző időszakban.

Elmondható, hogy a részleg jó hírét elsősorban a kliensek viszik tovább és elsősorban ennek nyomán a program ismertté vált a háziorvosok körében, de országosan a pszichiátriákon és addiktológiai osztályokon is, és gyakran orvos vagy más szakemberek direkt ajánlására érkeznek az osztályra. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában