kisalfold.hu videó

2024.04.02. 20:03

Összefogás az autizmus világnapján - Kékben a közösség - fotók, videó

Április másodikán kékbe borul a világ. Az Autizmus világnapján számos eseményt rendeznek. Győrben Kék sétára invitálták a közösséget. A program célja a közösségformálás, a figyelemfelhívás és a társadalmi párbeszéd kezdeményezése volt.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

Vidám zsivajjal, és közös tornával indult a győri Kék séta. Hosszú sorokban haladtak az égszín különböző árnyalataiba öltözött családok, gyerekek. Mindenki kezében lufi, néhányaknál zászló volt, ezzel is felhívva magukra a figyelmet. A tömeg végiggyalogolt a város utcáin, végül a Bécsi Kávéháznál álltak meg, ahol a cukrászda fagyizni hívta a gyermekeket és fiatalokat. 

– Egy ismerősünk révén kerültünk kapcsolatba az autizmusban élőkkel és a Pamacs Egyesülettel. Már harmadik éve látjuk vendégül őket az autizmus világnapján. Minket is örömmel tölt el a gyermekek boldogsága – osztotta meg lapunkkal Bertalan Ramóna, a Bécsi Kávéház és Cukrászda felszolgálója. 

– Nagyon örülünk, hogy ilyen rengetegen csatlakoztak. Az Apáczai-karról majdnem 60 egyetemista is velünk sétált. Sok érintett szülő, gyógypedagógus és tanár vett részt. A családok érzik, hogy összetartozunk, és közösek a céljaink. Jó egymást támogatni, és találkozni. A közös fagyizás is a közösséget formálja – mesélt az eseményről Orosz Anna, a győri Kék séta egyik szervezője

– Jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek, hogy ennyien itt vagyunk. Más gyerekekkel nem beszélgettem, de a tanárnőmmel, aki szintén eljött igen. Én még nem ettem fagyit, de biztosan fogok – osztotta meg élményeit a szervező kislánya, Anna. 

A program részeként az Árnics Katalin emléktábla előtt, a Bisinger sétány 10. szám alatt tartottak egy rövid megemlékezést. Ezután este hat órától a Széchenyi István Egyetem Tudástérének aulájában adott koncertet a Friends Big Band Barton Mártonnal.

Élet "Kék szívvel"

– Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ami egy autizmussal élő fiatal esetében még összetettebb és bonyolultabb. Nagyon fontos a napirend, tervezett keretek, a kiszámíthatóság, ezeket különösen nehéz egy többtagú család esetén jól megszervezni vagy éppen folyamatosan újratervezni – mesélt hétköznapjaikról Orosz Anna a Pamacs Egyesület elnöke, de ami még fontosabb, öt gyermek édesanyja, akik közül ketten autisták. – Mivel egy élethosszig tartó állapot az autizmus, így egyre fontosabbá válik számomra, hogy autista gyermekből hamarosan autista felnőtt lesz, akinek segítése egyre változatosabb kihívások elé állít. Pamacs Egyesületünk mottója az autistabarát akadálymentesítés, aminek elengedhetetlen tényezője a személyre szabott segítségnyújtás. 

– Egyre többen nyitottabbak az autizmus megismerésére és az akadálymentesítés támogatására Győrben, legyen szó akár magánszemélyekről, a vállalkozói szféráról, művészekről vagy politikai és egyházi szereplők. 

Orosz Anna kiemelte az autizmussal élők számára mindennap az autizmus napja. A pozitív változások mellett továbbra is nagy szükség van a szemléletformálásra. 

– Még inkább nyitottságra, elfogadásra és megértésre, nagyobb mértékű akadálymentesítésre lenne szükség, az óvodában, iskolában, szabadidős programokon, orvosi rendelőben vagy akár egy bevásárlóközpontban. Jelenleg számunkra egy kisebb létszámú, befogadó, autistabarát iskolai integrációs lehetőség megtalálása okozza a legnagyobb kihívást. Emellett sajnos szakember és forráshiány miatt nehézségekkel teli a korai diagnosztikához való hozzáférés, és a köznevelésben az autizmusspecifikus fejlesztéshez való megfelelő mértékű hozzájutás. Nagy igény lenne az iskolákban az egyéni segítségnyújtás biztosítására és később a munka világában a munkahelyi mentorálásra. Ugyanakkor országosan nagy hiány van autizmusspecifikus segítségnyújtásra felkészült nappali ellátási és bentlakásos lakóotthonos vagy támogatott lakhatási formájú intézményekből is. 

Sopronban a világnaphoz kapcsolódóan szombaton szerveznek túrát. A Soproni Vándorok Túraegylet és az Autitok Egyesület közös eseményén 5,6 kilométeres közös kirándulást tesznek a soproni parkerdőben. A résztvevők 9 órakor indulnak a Hotel Lővér buszfordulótól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában