Nagy érték a munkaerő

2024.04.07. 07:04

Munkaerőpiaci körkép Győr-Moson-Sopronban - A cégek kis része tervez határozott idejű foglalkoztatást

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet nemrégiben publikálta a tavaly ősszel felvett, rövid távú munkaerőpiaci prognózis kutatásának eredményét.

Gyurina Zsolt

A kutatás során a vármegyei kormányhivatalok és a területi kamarák munkatársai majdnem hétezer, legalább két főt foglalkoztató cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről.

Eszerint a jelenlegi és a jövőbeli üzleti helyzetet mérő egyenlegmutatók Komárom-Esztergomban és Győr-Moson-Sopronban a legmagasabbak, a jelen helyzet megítélésében még Budapestnél is jobbak.

– Az idei év első két hónapjában egy kis óvatosságot tapasztaltam partnereink részéről a munkaerőpiacon: nem voltak jelentős bővítések, új munkaerőigények, de a stabilitás érzékelhető, és leépítések sem voltak – elemezte a helyzetet a győri székhelyű munkaerő-közvetítő és -kölcsönző, a Marek Humánerőforrás Kft. vezetője, Marek József. – Továbbra is munkaerőhiány jellemzi a régió munkaerőpiacát, minden meghirdetett pozícióra vannak ugyan érdeklődők, jelentkezők, de lényegesen „nagyobb merítésből”, munkaigényesebb kiválasztási folyamattal tudunk a partnereink számára megfelelő munkavállalókat közvetíteni, mint a korábbi években. Ettől függetlenül optimistán tekintünk az előttünk álló időszakra, partnereink is jelezték, hogy lesz feladat bőven a közeljövőben. 

 

Várható munkaerő-kereslet

A kutatók rákérdeztek a 2024 második félévében várható munkaerő-keresletre. Az ipari vállalatokhoz képest a mezőgazdaság (–13 százalékpont), a szállítás (–9 százalékpont) és a kereskedelem (–5 százalékpont) területén kevésbé jellemző, hogy létszámbővítéssel terveznek, a szolgáltatók esetében viszont +5 százalékponttal valószínűbb, hogy létszámbővülésre számítanak az ipari cégekhez viszonyítva. A létszámmozgásokkal kapcsolatos várakozásokat nézve a legpesszimistább vállalatok Győr- Moson-Sopronban vannak (15 pont), de még régiónkban is pozitív a mutató értéke. A tisztán hazai tulajdonban lévő vállalkozásokhoz képest a részben vagy teljes mértékben külföldi tulajdonban lévő cégek +3 százalékponttal nagyobb valószínűséggel jeleztek létszámbővítési szándékot. 

Komárom-Esztergomban kellenek a külföldiek 

A részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztató, illetve az ilyen foglalkoztatást tervező vállalkozások aránya 2023 második félévében 33 százalék körül alakult, ami kismértékű növekedést jelent az előző évekhez képest. A jövőre részmunkaidős foglalkoztatást tervező cégek aránya Győr-Moson-Sopronban 26 százalék, Komárom-Esztergomban 19, ezzel előbbi az átlagot hozza, utóbbi viszont a legalacsonyabb érték. Csak a miheztartás végett: előbbiben 395, utóbbiban 316 vállalat válaszolt. A 2024-ben határozott idejű foglalkoztatást tervező cégek aránya Komárom-Esztergomban és Győr-Moson-Sopronban a legalacsonyabb. 

A munkaerő-kölcsönzés a nagyobb létszámú, a (részben) külföldi tulajdonban levő, valamint a közép- és nyugat-dunántúli vállalatokra jellemző inkább. 
A külföldieket alkalmazó, illetve külföldieket alkalmazni tervező vállalatok aránya 2015 óta minden évben 2 százalék körül alakult, azonban 2023 második félévében enyhe növekedés tapasztalható: mindkét mutató 2,5 százalékra emelkedett. A jövőre külföldieket foglalkoztatni tervező cégek aránya Komárom-Esztergomban a legmagasabb, Győr-Moson-Sopronban 2,6 százalékkal közepes. A pályakezdőket alkalmazó, illetve alkalmazni tervező vállalatok aránya 2019 óta folyamatos csökkenő tendenciát mutatott: míg 2015-ben mindkét érték 15 százalék körül alakult, addig 2021-ben már csupán 6 százalék körüli értékeket figyelhetünk meg, majd 2022-ben egy enyhe növekedés indult meg, 2023-ban azonban ismét visszaesés tapasztalható, a cégek 7 százaléka alkalmaz pályakezdőket. A pályakezdőket jövőre foglalkoztatni tervező cégek aránya Győr-Moson-Sopronban 7,9, Komárom-Esztergomban 5,76 százalék. 

Egyszerűsített foglalkoztatás 

Az egyszerűsített foglalkoztatást alkalmazó vállalkozások aránya 2018 óta csökkenő tendenciát mutat, 2021-ben 7 százalék volt, és ez az érték azóta sem változott számottevően. A következő évre ilyen foglalkoztatást tervező cégek aránya szintén csökken 2018 óta, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is 6 százalék volt. 2023-ban az egyszerűsített foglalkoztatást alkalmazni tervező vállalatok aránya Komárom-Esztergom vármegyében a legalacsonyabb. A munkaerő-kölcsönzés a nagyobb létszámú, a (részben) külföldi tulajdonban levő, valamint a közép- és nyugat-dunántúli vállalatokra jellemző inkább. Ágazatok szempontjából az ipari cégek esetében a leginkább elterjedt ez a foglalkoztatási forma. A kölcsönvett munkaerőt alkalmazó, illetve ezt tervező cégek aránya 2020 óta minden évben 0,5 százalék körül alakul. Ezzel együtt Komárom-Esztergomban az egyik legmagasabb volt tavaly 1,5 százalékkal a kölcsönvett munkaerőt alkalmazni tervező vállalatok aránya, Győr-Moson-Sopronban az egyik legalacsonyabb 0,37 százalékkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában