Nem tudni, hogy meddig nem lehet használni az átkelőt

2024.04.05. 11:14

Megrongálták a sorompót Sopron közelében, zárva a határ Ágfalvánál

Rongálás miatt újra lezárták a gépjárműforgalom elől az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti határt. Az átkelőt hónapok óta csak azok az autósok használhatták, akiknek engedélyt adott a somfalvi önkormányzat, és befizettek 160 eurót, mostantól viszont nekik is kerülniük kell.

Bódvai Ildikó

Zárva a somfalvi határ, minden autósnak Sopron felé kell kerülni. Fotó: Szalay Károly

"Forgalmi rend változás: határátkelőhely Klingenbach" - ez a felirat, terelőtábla és korlátok fogadják az Ágfalva és Somfalva közötti kishatárhoz érkezőket. Az újabb határzár oka, hogy üzemképtelenné váltak a tavaly felállított süllyedő oszlopok, az úgynevezett pollerek. Az osztrák  volksgruppen.ORF.at azt írja, a húsvéti hétvége környékén ismeretlen tettesek egy fúróval szándékosan megrongálták az aszfalt alatti biztonsági hurkot. A határátléptető rendszer nem működik, autóval ezért mindenkinek kerülnie kell. Nem ez volt az első atrocitás, a sorompóhoz tartozó kártyaleolvasó berendezést tavaly júliusban összetörték, nem sokkal az üzembe helyezése után.

Mivel egy éven belül ez volt a második rongálás, a somfalvi önkormányzat videokamerás megfigyelés telepítését tervezi. Thomas Hoffmann, az osztrák település polgármestere kijelentette, ehhez megfelelő engedélyekre van szükség, a kérelmet már benyújtották az adatvédelmi hatósághoz. A polgármester szerint jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy a határátkelő meddig marad zárva az autósok előtt. A legutóbbi rongálást követően csaknem öt hónapig nem működtek az oszlopok. A gyalogosok és kerékpárosok számára a határátkelő továbbra is nyitva áll.

Fotó: Szalay Károly

Mint azt a Kisalföld is többször megírta, már több mint egy éve nem lehet járművel áthajtani az Ágfalva és Somfalva közötti határon. Az osztrák település önkormányzata a falun áthaladó ingázók egyre nagyobb száma miatt zárta le az átkelőt. Gyalogos övezetet alakítottak ki közvetlenül a határnál és csak azokat engedték át, akik megkapták a somfalvi képviselő-testület engedélyét és befizettek 160 eurót. A magyar kérelmek közül alig néhányat fogadtak el, amit az ágfalviak diszkriminatívnak tartanak. A korlátozás egyébként is elfogadhatatlan, hiszen a két települést összekötő út annak idején európai uniós forrásból épült a baráti, rokoni kapcsolatok ápolása céljából. Álláspontjuk szerint a lezárás semmibe veszi az uniós normákat, a határok szabad átjárhatóságát a schengeni övezeten belül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában