Még nincs vége

2024.03.24. 06:16

A Kúria előtt a győri tanárkéselő diák ügye - A főügyészség súlyosabb büntetést akar - szavazás

Tavaly májusban született jogerős ítélet annak a győri középiskolás diáknak az ügyében, aki 2019 decemberében – 17 évesen – egy hármas osztályzat miatt megszúrta a tanárnőjét.

Simon Roberta

H. A. Cs. tavaly óta börtönben ül, jelenleg 22 éves. Ha nem súlyosítják a büntetését, másfél évet kell még a fiatalkorúak börtönében töltenie. Fotó: Kisalföld-archívum

Fotó: Huszár Gábor

  • H. A. Cs. megkezdte büntetését a fiatalkorúak börtönében, a Győri Fellebbviteli Főügyészség viszont felülvizsgálatot kért.
  • Álláspontjuk szerint a fiú előre kitervelten, aljas indokból követte el a gyilkossági kísérletet.

A Győri Törvényszék 2022. október 3-án öt év fiatalkorúak börtönére ítélte H. A. Cs.-t, azzal a kitétellel, hogy legkorábban a büntetés felének letöltése után szabadulhat feltételesen. A Győri Ítélőtábla a büntetést annyiban súlyosította, hogy kétharmadra emelte a feltételes szabadulás idejét. Dr. Takácsné dr. Karácsony Anikót, a Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvivőjét kerestük meg a felülvizsgálati kérelemmel kapcsolatban.

Súlyosabb büntetés mellett a Győri Fellebbviteli Főügyészség

– Az ügy ugyan lezárult, de álláspontunk szerint két minősítő körülmény – az aljas indok és az előre kiterveltség – kimaradt a jogerős ítéletből, ezért a Kúriához benyújtottuk tavaly októberben a felülvizsgálati kérelmünket – mondta.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy igazságos és törvényes ítéletet szeretnének, amiben nemcsak a minősítést változtatja meg a Kúria, de azzal arányosan súlyosabb büntetést is szab ki.

Már a Győri Ítélőtáblán kiemelte dr. Horváth Péter, hogy a vádlott tette túlmutatott az egyszerű bosszún, orvul támadt a tanárnőre és az első szúrás után sem állt meg. – A támadásnak az osztálytársak vetettek véget. Ráadásul két tanórán át szervezte, hogyan fog bosszút állni a hármas érdemjegyért. A megsérült tanár azóta is mindennap bemegy az iskolába és lehet, hogy azzal a félelemmel ír a táblára, mikor támad rá megint valaki – fogalmazott az ügyész perbeszédében.

Ön súlyosbítaná a győri tanárkéselő diák ítéletét?

IMG_9213
H. A. Cs. tavaly óta börtönben ül, jelenleg 22 éves. Ha nem súlyosítják a büntetését, másfél évet kell még a fiatalkorúak börtönében töltenie. Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Huszár Gábor

"Védencem ügyével akarnak példát statuálni"

A felülvizsgálatot azonban azóta felfüggesztették a legfelsőbb bíróságon. A Kúria talált egy jogalkalmazási problémát az ügyben. Az ilyen és ehhez hasonló ügyekben nem egységes a joggyakorlat, ezért jogegységi eljárást kezdeményeztek. Megkerestük dr. Faragó Péter védőügyvédet is, aki képviseli a diákot.

– Megdöbbentett mindannyiunkat, hogy a Fellebbviteli Főügyészség még mindig nem akarja elengedni az ügyet. Nem számítottunk rá, azt hittük, a jogerős döntés után lezárhatjuk a dolgot. Az újabb bizonytalanság megviseli a szülőket és H. A. Cs.-t, aki példás magaviselettel tölti büntetését – nyilatkozta a Kisalföldnek az ügyvéd.

Hozzátette, álláspontjuk szerint helyesen döntött az első- és másodfokú bíróság is, egyik sem állapította meg az aljas indokot vagy az előre kiterveltséget, ezt alaposan meg is indokolták. Végül közfeladatot ellátó személy elleni támadás miatt ítélték el a diákot.

– Szigorúbb ítélet nem fog másokat visszatartani attól, hogy beszűkült tudatállapotban rátámadjanak tanárukra. Védencem ügyével akarnak példát statuálni – hangsúlyozta dr. Faragó Péter. A jogegységi eljárás lezárultával folytatják az ügyészség felülvizsgálati kérelmét és a tanárkéselő diák ügyében a Kúria dönt. Ha kimondják a két minősítő körülményt, a büntetés szinte bizonyosan emelkedni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában