kisalfold.hu videó

2024.03.16. 15:55

Itt van a győztes győri pogácsa, ami Győrt képviseli az országos döntőben- fotók,videó

Lázasan készültek a háziasszonyok a pogácsasütő versenyre, melynek kóstolását és eredményhirdetését szombaton tartották Győrben a Széchenyi téren. Szoros volt a mezőny, rekord számú, 16 féle sós finomság került az asztalra. Végül nehéz döntés után, de az első három helyezettet ismerték el. Lakiteleken, az országos döntőben pedig Moga Márta képviseli városunkat.

Simon Roberta

Ahogyan korábban megírtuk a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza a Kossuth Rádió Országjáró műsorával kitelepült városunkba és a győri, valamint környéke hagyományos fogásai mellett keresték a térség  legjobb pogácsája is.

A Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub tagjai az elsők között érkeztek a versenyre, a tizenhat jelentkezőből hat féle pogácsát ők sütöttek. Mondhatni erre is, hogy ahány ház annyi szokás. Mindenki máshogy szereti: sajtosan, hagymásan, zsírral vagy margarinnal, esetleg tepertővel. Van, aki túrót gyúr a tésztájába, van aki a tejfölre, vagy tejre esküszik. 

A kóstoló zsűrinek fel is adta a leckét a színes kínálat, finomabbnál finomabb apró süteményeket követték egymást. Végül a 15 számú nyerte el legjobban a tetszésüket, amit Moga Márta készített.

Második helyezést ért el a hatos számú versenyző Szabó Lászlóné, bronzérmes lett Nagyné Szabó Renáta, a tizedik versenyző.

- Nagyon egyszerű recept, nincsen benne semmilyen plusz alapanyag, sajt vagy fűszer, esetleg magvak. Igazi paraszt pogácsa, aminek receptjét az Alföldről hoztam magammal a Kisalföldre. Zsírral, tejföllel, liszttel és élesztővel készült. Barátnőm emlékére jelentkeztem a megmérettetésre, mert nagyon szerette ahogyan készítettem. Együtt dolgoztunk szakácsként- árulta el a győztes pogácsa készítője a Kisalföldnek.

Márta szombat reggel állt neki a tészta elkészítésének, és kivárt az utolsó pillanatig, még forrón, gyorsan a sütőből kikapva hozta a szakmai zsűri elé a kosarát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában