Nemzeti ünnep

2024.03.14. 13:11

A 48-as forradalom hűseire emlékeztek Újvárosban

Kicsit és nagyok, fiatalok és nyugdíjasok együtt emlékeztek meg az 1848/49-es szabadságharcról csütörtök délelőtt Győrben Újvárosban.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

A napütéses délelőttön a kicsik saját készítésű nemzeti színű virágaikat és zászlóikat tűzték a Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia szobra melletti zöld területre. A  városrész iskolájának tanulói és nyugdíjas klubja közös műsorral, március 15-hez kötődő dalokkal, versekkel és zenei darabokkal emlékezett a nemzeti ünnep alkalmából. 

Az eseményen részt vett Szeles Szabolcs alpolgármester, aki ünnepi beszédében kiemelte 1848/49-es szabadságharcra való emlékezés a magyarság karakterének egyik legfontosabb ünnepe.
- Nem szabad felednünk, hogy az ország más részeihez hasonlóan 1948 márciusában Győrött is felcsaptak a forradalom lángjai és számos kiváló győri hazafi volt a a forradalmi eszmék éltetői között. Elég csak Zichy Ottóra vagy Lukács Sándorra gondolnunk.

Dr. Fekete Dávid is köszöntötte az egybegyűlteket és hangsúlyozta, 48-nak számos mai napig érvényes üzenete van. 
- Fontos, ugyanakkor ritkábban említett tény, hogy a forradalom egyben az első magyar honvédség felállításának évfordulója is. A kor nagy alakjai, ideológia- és nézetbéli különbségeiket félretéve fogtak össze egy nagyobb közös célért, Magyarország függetlenségéért. Erre a hagyatékra, egy erős modern magyar hadseregre a mai napig szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában