Betegellátás

2024.01.11. 11:59

Több egészségügyi ellátás is szünetel Komárom-Esztergomban

A tatabányai, a kisbéri kórházban, illetve a tatai egészségügyi intézményekben is szűntek meg ellátások. A betegeket más intézményekben látják el. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján a közelmúltban 20 határozatot tett közzé, melyek egy-egy kórház különböző osztályainak részleges vagy teljes leállásáról szólnak. A listán a tatabányai Szent Borbála Kórház, a Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház, illetve a tatai Klinikus bt. is szerepel.

Kisalföld.hu

A vármegyei kórházban működő urológiai ellátás az NNK legújabb határozata szerint visszavonásig szünetelni fog. Mint írták: a Szent Borbála Kórház először 2023. augusztus 24-én jelezte, hogy nem tudják az urológiai osztályon biztosítani a szakmai minimumfeltételek hiánya miatt az ügyeleti ellátást szeptember 1. és október 31. között. A határozat szerint a kórház nem kötött megállapodást az ellátást átmenetileg nyújtó intézménnyel, ezért az országos tiszti főorvos jelölte ki az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórházat az ügyelet átvételére. A tatabányai kórház azonban pár nappal később újabb bejelentést tett az NNK-nál. E szerint az ideiglenesen fellépő szakorvoshiány miatt 2023. szeptember 11-től már a teljes közfinanszírozott 20 ágyon gyakorolt urológiai fekvőbeteg-ellátást sem tudják biztosítani. Így a teljes urológiai fekvőbeteg-ellátásra új intézményt jelölt ki az országos tiszti főorvos. Végül a tatabányai kórház december 15-én azt kérte az NNK-tól, hogy az ellátás szünetelését 2024. december 31-ig hosszabbítsák meg. 

A Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórházban a kórbonctan szünetel 2024. január 1-jétől visszavonásig. Az indoklás szerint a kisbéri kórház 2023. december 20-án jelezte az NNK felé, hogy humánerőforrás-hiány miatt a heti 4 órában ellátott kórbonctant szüneteltetni kényszerül 2024. december 31-ig. Az országos tiszti főorvos döntése szerint a kórboncolási feladatokat a Szent Borbála Kórház végzi el. 

Tatán a Klinikus bt.-t is érintik a változások. Januártól az emlőcentrumban megszűnt a közfinanszírozott, térítésmentes betegellátás. Az NNK határozatából kiderül, hogy a klinikai onkológiát, mammográfiát és a teljes körű ultrahang-diagnosztikát ezentúl a Szent Borbála Kórház látja el saját, rendelkezésre álló kapacitásában. Az emlőrák diagnosztizálásához szükséges mintavételi eljárást, vagyis az aspirációs citológia járóbeteg-szakellátást pedig a budapesti Semmelweis Egyetem Klinikai Központja veszi át a tatai szolgáltatótól. Utóbbi az egész vármegyét érinti. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában