Elkészültek a nagy munkákkal

2024.01.09. 22:20

Ez történt júniusban – Élményfürdőt és székely kaput avattak, megjöttek az új buszok, elindultak a bringások

Június a nagy vállalkozásokról szólt. Fiatal diákok indultak útnak Lisszabonba, a rég várt elektromos buszok pedig megérkeztek Győrbe. Napra pontosan vehették birtokba az új élményfürdőt a vízimádók és sokak összefogásának köszönhetően hatalmas székely kapu is elkészült Sokorópátkán. A látványosságot háromnapos ünnep keretében szentelték fel.

Dániel Viktória

A Kelet-Közép-Európában egyedülálló csúszda is elkészült. A nyári szünet első napján már csobbanhattak a győriek.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

A világ legnagyobbjának nevezett székely kapu 10 méter magas és 16 méter széles. Pethő Attila fafaragó mester társaival több hónapig dolgozott, hogy a kaput díszítő szimbólumokat, köztük a hatvannégy magyar vármegye címerét kifaragja. A felszentelésre több százan érkeztek a településre. 

Forrás: Kisalföld archív


23 milliárdos fürdő 
A nyári szünet első napján már csobbanhattak a győriek. Megnyitotta kapuit az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő. A 23 milliárd forintos beruházást napra pontosan a tervezett időpontban adták át. A meglévő 11 medence az élményfürdővel további tízzel nőtt, valamint egy Kelet-Közép-Európában egyedülálló csúszda is elkészült. A hétszintes építmény tetejére 30 fős lift szállítja a vendégeket, amelyről öt csúszda indul. 

DSC_9328
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisaföld archív


Durrdefekt tragédiával 
Tragikus véget ért egy lengyel család útja az M86-os autóúton. Honfitársuk kamionjával karamboloztak, a szerelvény durrdefekt miatt lassított és a lengyel személyautó hátulról belehajtott. Az édesanya, az édesapa és egyik gyermekük életét vesztette a szörnyű balesetben. Másik gyermekük életéért a győri kórházban küzdöttek. 

Forrás: Kisalföld archív

Elektromos flotta 
Tizenhárom tisztán elektromos meghajtású autóbusz erősíti a győri tömegközlekedést. A csaknem nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztéssel a helyi flotta 14,3 százaléka újult meg. A Komáromban gyártott elektromos buszok egyetlen töltéssel mintegy 300 kilométert tehetnek meg. Az új járművekkel 50 millió forintnyi üzemanyagot spórolhatnak meg. 

DSC_0424
2
Fotó: Rákóczy Ádám / Forrás: Kisalföld archív


Sólyom őrzi a termést 
Krekács Zoltán közel harminc éve dolgozik ragadozó madarakkal. Hat munkatársa van, zömében sólymok. A bemutatók mellett öt cégnek is dolgozik, hogy a mezőgazdasági területektől távol tartsa a madarakat. Van olyan hely, aminek a közelében vetési varjú fészkel, az őrzött földeket mégsem közelíti meg. Öt éve rendszeresen riasztják őket, így megtanulták, hogy az tiltott zóna. 

DSC_2306
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld archív


Imádkozva és tekerve 
Kerékpáros zarándoklatra indult négy bencés diák. Bódy Ágoston, Knáb András Benedek, Nádudvari Csongor és Szép Levente 3600 kilométeres útra vállalkozott. A cél a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó volt. Cirill főapát indította útra a fiatalokat, akiket a bencés közösség segített a lelki programok összeállításában. Az úttal a Bethesda Gyermekkórházat támogatták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában