Áradás

2023.12.25. 14:35

Nyitva a véneki árvízkapu - Éjjel a III. fokú készültségi szintet is elérheti a vízszint

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfői tájékoztatása szerint a Duna tetőzése ma, a Rábáé kedden várható Győrben, Mosonmagyaróváron a Lajta szerdán éri el a legmagasabb vízállást.

Bella Violetta

Fotó: Rákóczy Ádám

Jelentős utánpótlás sem csapadékból, sem olvadásból nincs

Az elmúlt 24 órában a Duna alpesi részvízgyűjtőin területi átlagban 3-6 mm csapadék hullott. A hétfőn reggel kiadott előrejelzések szerint a következő 4 napon egyetlen részvízgyűjtőn sem várható csapadék. A fagypont magassága a jelenlegi előrejelzések alapján az év utolsó napjáig várhatóan nem csökken 2000 m-es magasság alá, Újév körül várható jelentősebb lehűlés. A tartós meleg hatására magas alapvízhozamok kialakulása várható a Dunán és mellékvízfolyásain. Kedd estigz Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén sem várható csapadék - olvasható a közleményben.  

Nyitva a véneki torkolati mű árvízkapuja

A Duna Alsó-Ausztriában, Kienstock térségében a tegnap hajnali tetőzés óta változó intenzitású apadó vízjárás tapasztalható a folyón, jelenleg 650 cm vízállás mellett 5120 m3/s vízhozam érkezik. A friss osztrák prognózis további apadást jelez, 12.27- én hajnalra a vízhozam 4400 m3/s-ig csökkenhet. Dévénynél éjfél körül tetőzött az árhullám 6150 m3/s vízhozammal, 692 cm-rel. A hajnali órák óta itt is megindult az apadás. A szlovák fél tájékoztatása szerint ma az Öreg-Duna irányába átadott vízhozamot 1500 m3/s-ig emelik Dunacsúnnál. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén Nagybajcsnál tovább árad a folyó. Dunacsúnnál a szlovák fél a tározó szintjét vasárnap folyamatosan emelte. A tározó szintje hétfő reggel 122 cm, nagyon magas érték. Nagybajcsnál ma reggel áradó vízjárás mellett 5520 m3/s vízhozam érkezett - közölték. 

A tetőzésre december 25-én éjszaka lehet számítani, 600-620 cm körüli vízszint-tartományban, a III. fokú készültség szintjét (610 cm) esetleg rövid ideig elérő vízállással. A vízmegosztás és a tározott víz leeresztése a nagybajcsi tetőzés szintjét és időpontját is szignifikánsan befolyásolhatja - írják.

Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 cm) meghaladó tetőzésekre készülnek a szakemberek a hétfő reggeli prognózisok alapján. Komáromnál az 570-590 cm, Esztergomnál pedig az 550-570 cm tartományban várható a tetőzés kedd estétől, illetve napközben. Véneknél a Mosoni-Duna torkolati műnél a kiegyenlítődő vízszintek miatt a vasárnap esti órákban megnyitották az árvízkaput, így Győr térségében a Duna áradó jellege alakítja a vízjárást. Győrnél és Gyirmótnál az I. fokú készültségi szintet (500 cm ill. 320 cm) meghaladó vízszintek (540-560, ill. 390-410 cm) kialakulása várható holnap napközben. Térségünkben a várható vízszintek alakulását a bősi erőmű üzemeltetése is befolyásolja. 

Mosonmagyaróváron is esélyes a másodfokú készültség

 A Lajta A Schwarza felső szakaszán vasárnap reggel tetőzött a folyó Gloggnitznál (58 m3/s), azóta kisebb apadás után ismét árad, látszólag tetőzés közeli állapotban van a reggeli órákban, kisebb vízhozamérték mellett. A Pitten Petersbaumgarten állomásnál is a tegnap esti órákban tetőzött, azóta apadás után egy kisebb szinten stagnáló jellegű. Deutsch-Brodersdorfnál a levonuló árhullám első tetőzése ugyanezen a napon, a déli órákban történt meg 48 m3/s vízhozammal. 
Az osztrák előrejelzések szerint a kialakulóban lévő második tetőzés alkalmával hétfőn a déli óráktól 50 m3/s vízhozam várható. Haslau térségében intenzíven árad a folyó, a reggeli vízállás 395 cm, ami 35 m3/s-ot jelent vízhozamban. 
Az előrejelzések szerint hétfőn a kora esti óráktól 40 m3/s mellet átmeneti stagnálás után a hajnali óráktól ismét áradni fog. Egyelőre nem látszik a tetőzés az előrejelzéseken, de azt valószínűsíthető, hogy a Brodersdorfi tetőzés után 24 óra múlva tetőzik. 

A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén december 25-én reggel 161 cm-t mértek, a vízállás meghaladta az I. fok szintjét (160 cm). A folyó vasárnap folyamatosan áradt. Az árhullám második tetőzése jelenleg még az osztrák szakaszon nem következett be. A várható osztrák előrejelzett tetőzések figyelembe vételével az árhullám minden bizonnyal eléri a II. fokú készültség szintjét (200 cm) is. Vízállásértékek reggel 6 órakor: Deutsch-Brodersdorf 272 cm áradó Deutsch Haslau 393 cm áradó Lajta Mosonmagyaróvár alvíz 160 cm áradó Holnap reggelre várható vízállás: Lajta Mosonmagyaróvár alvíz 180-200 cm - tájékoztatott az ÉDUVÍZIG.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában