Presztízs 2023 TOP 100

2023.12.26. 19:59

A tudás presztízse

Amikor a gazdaság teljesítményét értékeljük vagy tervezni próbálunk, és közben olyan kifejezések jönnek szembe, mint világjárvány, háború, energiaválság, infláció, akkor túl sok jóra nem számíthatunk.

Varga Ottó

Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője

Fotó: STEFLER BALAZS

Így volt ez tavaly, amikor ugyanennek a kiadványnak az aktuális számát mutattuk be és csupa jó hír volt benne olvasható, hozzátették a szakértők: jövőre más lesz. Nos, a jövőre elérkezett, és igen, valóban vannak olyan számok, amelyek gyengébbek. Kevesebb a vállalkozás, csökkent a GDP, bár az árbevétel és az eredményesség újra csak nőtt. 

Fontos adatok ezek, de az én korosztályom inkább azt a mutatót keresi, amellyel munkaképes korunk elején, a rendszerváltás idején legtöbbet szenvedtünk, a foglalkoztatás. Nekünk kétjegyű százalékokkal kellett annak idején szembesülnünk és ezek nem 1-essel kezdődtek. Mindenki, de tényleg mindenki, a politikusok, a gazdasági szakemberek, a sajtó és az átlagemberek is azt figyelték, mennyivel nőtt épp aktuálisan a munkanélküliség. Ha pedig kicsit csökkent, máris öles címekkel jelentek meg az erről szóló cikkek.

Ha ezeket most nézzük, megnyugodhatunk. Vármegyénkben ugyanis minden nehézség ellenére ezek az adatok javultak. A foglalkoztatás 80 százalék feletti, a munkanélküliség 1,4 százalék alatti, azaz aki dolgozni akar, annak van munkája. A mutatók az országos átlagnál, sőt, még a budapestinél is jobbak, a többi vármegyéről nem is beszélve. Úgy, hogy ebbe csak az itt élőket számolták bele, a külföldön dolgozókat nem.

Szóval ezt látva megint csak elmondhatjuk, a Kisalföldön élni jó. Más kérdés, hogy a cégvezetők, tulajdonosok ebben a problémát is látják, hiszen jelenleg azon kell inkább aggódniuk, hogy ha új beruházásba kezdenének, vajon lesz-e hozzá elég – mégpedig megfelelő, azaz képzett – munkaerő? Nem véletlen, hogy idén a Presztízs Díjasok Társasága a különdíját egy oktatási intézménynek és vezetőjének ítélte oda. Ez is azt jelzi, hogy a tudás, a képzés egyre nagyobb presztízst szerez minden téren. Mi pedig bízzunk abban, hogy az ezt jelző számok hamarosan fontos mutatói lesznek az ilyen kiadványoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában