Költésrothadás

2023.10.06. 09:40

Méhcsaládok zárlat alatt - Fertőző állatbetegség terjed Győr-Moson-Sopronban

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld Archívum

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatalának főállatorvosa Szerecseny és Gyömöre teljes területére, Gyarmat 83-as főúttól keletre eső területeire, Kajárpécnek pedig a Sokorói-Bakony-értől nyugatra eső területeire fertőző állatbetegség miatt zárlatot rendelt el. Kedvező esetben a községi zárlat 60 nap múlva oldható fel. Az intézkedés idején tilos méhészeti berendezéseket a méhészetből kivinni, vándoroltatni, a községbe mé­­heket behozni, valamint a mé­hészeteket a tulajdonosokon kívül csak a méhegészségügyi felelős és a hatósági állatorvos látogathatja. 

Mivel a költésrothadás kórokozó bacilusának spórái még 40 év kiszáradt lappangási idő után is képesek fertőzni, a zárlaton túl csak az érintett méhcsaládok égetéssel való megsemmisítése az egyetlen lehetőség a további fertőzések megelőzésére. A fertőzéssel érintett méhcsaládok nektárjából készülő méz is fertőzött, és noha nincs káros hatással az ember egészségére a fogyasztása, a fertőzésveszély miatt tilos eladni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában