Osztrák és magyar oldalon is

2023.09.01. 08:46

UNESCO-vizsgálat várható a Fertő tónál

UNESCO-vizsgálat várható a Fertő osztrák és magyar oldalán. A nemzetközi szervezet a fertőrákosi és a fertőszéleskúti (Breitenbrunn) turisztikai projekteket is ellenőrzi.

Bódvai Ildikó

Forrás: fertopart.hu

Az UNESCO Magyarországot és Ausztriát is meghívja a Fertő-Neusiedler See világörökségi helyszínről és annak védelméről tartandó közös tárgyalásokra. Ezen szó lesz a magyarországi fertőrákosi nagy projektről, az osztrák oldalon a fertőszéleskúti turisztikai projektről, a Fertő tó vízellátásáról és a világörökségi helyszínekhez közeli szélturbinákról – adta hírül a Die Presse az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva. A portál az UNESCO Világörökségi Bizottságának határozattervezeteire utalva arról is beszámolt, hogy tervezik a tópart mentén meglévő, és oda tervezett turisztikai létesítmények közös leltározását és értékelését is. 

A világörökségi bizottság a határozattervezetben kritikusan értékeli az eredetileg kikötőt, szállodakomplexumot, lakóházakat és csaknem 900 parkolóhelyet magában foglaló fertőrákosi projektet. Ugyanakkor üdvözli, hogy a finanszírozási problémákkal küzdő projekt kivitelezése jelenleg szünetel. 

A környezetvédelmi szervezet bejelentette, hogy a küldöttség megvizsgálja a bírált projektek világörökségi kompatibilitását. Azt is kéri, hogy a Fertő tavat vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. 

A fertőrákosi öbölben megkezdett fejlesztés kivitelezése jelenleg szünetel. 
Forrás:  fertopart.hu


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában